ΣΥΡΙΖΑ: Μιλούν για κοινοβουλευτική προοδευτική συνεργασία… και όχι εκλογική συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ

 ΣΥΡΙΖΑ: Μιλούν για κοινοβουλευτική προοδευτική συνεργασία… και όχι εκλογική συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ

Η 28η επέτειος από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου αποτελεί ενδεχομένως την αφορμή προκειμένου ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ή μάλλον Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης να συμφωνήσουν ότι η παρακαταθήκη του αείμνηστου ηγέτη μπορεί να αποτελέσει τη βάση για το μέλλον της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Με το τρίπτυχο “Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση” ο πρόεδρρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι συμπληρώνονται σήμερα 28 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου του “πολιτικού οραματιστή της μεγάλης προοδευτικής “Αλλαγής” όπως τονίζει επισημαίνοντας με νόημα “πιο επίκαιρος παρά ποτέ μάς δίδαξε πώς επιτυγχάνονται οι συγκλίσεις, χωρίς συμβιβασμούς και παζάρια, αλλά με ενότητα. Πώς τελικά ο λαός είναι εκείνος που οδηγεί στις συγκλίσεις και όχι τα κλειστά γραφεία. Ένωσε το βενιζελογενές κέντρο, την εαμική αριστερή παράδοση, τη γενιά του 114, το ΠΑΚ, γεννώντας το κίνημα εκείνο που τότε εξέφραζε τη λαϊκή πλειοψηφία, τους αποκλεισμένους, τους μη προνομιούχους, τους διωκόμενους από το κράτος της Δεξιάς.”

“Στην άσκηση της πραγματικής πολιτικής, σημειώνει, έδειξε ότι μπορείς να λειτουργείς αδέσμευτα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το δίκιο των λαών όντας μέλος στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ο Γιάσερ Αραφάτ ήταν ο πρώτος ηγέτης που επισκέφθηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην Αθήνα. Και ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που οικοδόμησε σχέσεις φιλίας με τον αραβικό κόσμο. Έργα του η εθνική συμφιλίωση, η συνεχής θεσμική και κοινωνική προσπάθεια για ισότητα των δύο φύλων, η στήριξη των μη προνομιούχων, το ΕΣΥ. Η απελευθέρωση κοινωνικών ομάδων που η συντήρηση του κράτους της Δεξιάς κρατούσε δέσμιες.” και υπογραμμίζει “Η περίπτωση του Ανδρέα Παπανδρέου απέδειξε ότι, όταν η σκέψη είναι βαθιά και η βούληση ισχυρή, το να απευθύνεσαι στους πολίτες με απλά και κατανοητά λόγια, κάθε άλλο παρά συνθηματολογία ή λαϊκισμός είναι.”.

  • “Τόσο το τρίπτυχο της “Εθνικής Ανεξαρτησίας – Λαϊκής Κυριαρχίας – Κοινωνικής Απελευθέρωσης”, όσο και η προοδευτική “Αλλαγή”, δεν ήταν συνθήματα κενά περιεχομένου. Εξέφραζαν μια λαϊκή, εθνική ανάγκη που παραμένει και σήμερα όσο ποτέ επίκαιρη. Και σήμερα συμπυκνώνονται στην “πατριωτική Αριστερά”. Ο δρόμος που άνοιξε ο Ανδρέας παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος, αν και πολλοί από τους επιγόνους του τον ξέχασαν” δηλώμε ακόμη αφήνοντας αιχμές και καταλήφει “Η Αλλαγή, η εθνική συμφιλίωση, ο προοδευτικός κόσμος στην εξουσία. Η παρακαταθήκη του Ανδρέα είναι εδώ, χρέος των προοδευτικών δυνάμεων να την ακολουθήσουμε”.

“28 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον ανεπανάληπτο ηγέτη της δημοκρατικής παράταξης. Το αποτύπωμά του είναι παντού ορατό, ακόμα και σήμερα”, τονίζει από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης, για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και απαραθμώντας το έργο του σε αντιδιαστολή με το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη επισημαίνει ότι άφησε το στίγμα του “στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας του ΕΣΥ, που κράτησαν όρθιο τον λαό μας στην πανδημία, στη νομοθεσία για την ισότητα των φύλων, σε μια εποχή που η έμφυλη βία θεριεύει, στην παρακαταθήκη της ακηδεμόνευτης εξωτερικής πολιτικής, σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, που οι “προστάτες” δίνουν και παίρνουν, στο πρόταγμά του για λαϊκή συμμετοχή και γκρέμισμα των πάσης φύσης κατεστημένων, σε μια περίοδο που η αποχή πάει χέρι-χέρι με την απογοήτευση των πολιτών λόγω της ραγδαίας όξυνσης των ανισοτήτων”.

Σύμφωνα με τον πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ “ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο ριζοσπάστης σοσιαλιστής ηγέτης, ο διαφορετικός πολιτικός, που στο πρόσωπό του ο λαός είδε τον δικό του άνθρωπο, τον Ανδρέα, τον περιέβαλε με εμπιστοσύνη και πορεύτηκαν μαζί έως το τέλος. Το έργο των κυβερνήσεων του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος σημάδεψε ανεξίτηλα την Ελλάδα της Μεταπολίτευση. Έκανε πράξη την εθνική συμφιλίωση και την ανοδική κοινωνική κινητικότητα” και υπογράμμισε “Ο Ανδρέας υπηρέτησε ένα άλλο πρότυπο πολιτικής, πέρα από τα άδεια κουστούμια της εξουσίας. Γι’ αυτό και παραμένει ο πρώτος στη μνήμη του ελληνικού λαού”

  • “Ο Ανδρέας υπηρέτησε τους Έλληνες και την Πατρίδα απελευθερώνοντας τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που η συντήρηση και η δεξιά κρατούσαν σε ομηρία επί δεκαετίες” και τον Γιώργο Παπανδρέου, τονίζοντας “Συγκρούστηκε με τις δυνάμεις του ιδιότυπου πελατειακού καπιταλισμού που και σήμερα επιχειρούν με κάθε τρόπο να επιβάλουν τις δικές τους επιδιώξεις, επιδιώξεις ξένες προς τα συμφέροντα των Ελλήνων και της χώρας”

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου “έδειξε τον δρόμο που πρέπει να πορευόμαστε σε κάθε εποχή. Πολύ περισσότερο σήμερα, σε καιρούς που η συντήρηση, με όλες τις εκφράσεις της, είτε ως δεξιά, είτε ως ακροδεξιά, είτε με το αυταρχικό νεοφασιστικό της πρόσωπο, καταπατά δικαιώματα και ελευθερίες, συγκεντρώνοντας απροκάλυπτα πλούτο και εξουσία” και επισήμανε “ο Ανδρέας είναι πάντα επίκαιρος γιατί υπηρέτησε αξίες και ιδανικά που χαρακτηρίζουν ιστορικά την πρόοδο και υπηρετούν τα συμφέροντα των μη προνομιούχων” και πρόσθεσε “σήμερα, που οι κοινωνίες απειλούνται από τις διαρκώς εντεινόμενες ανισότητες και τον αυταρχισμό, ο Ανδρέας είναι συνοδοιπόρος κάθε προοδευτικού πολίτη στους αγώνες για μια άλλη, προοδευτική πορεία, για ένα μέλλον αξιοπρέπειας, ελπίδας και προοπτικής. Σήμερα, ο Ανδρέας είναι παρών, με τις τολμηρές και ανατρεπτικές πολιτικές του, με τις ριζοσπαστικές του επιλογές.”

Και διερωτάται με νόημα “Όλοι εμείς, θα συμπορευτούμε μαζί του;”

Οι διεργασίες στη κεντροαριστεράς είναι σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία υπήρξε δήθεν συνάντηση μεταξύ του διευθυντή του γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλη Καπνισάκη και της διευθύντριας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Έλενας Αναστασίου, ή οποιουδήποτε άλλου συνεργάτη τους. “Το μόνο πράγμα που επιδιώκουν όσοι  διακινούν τέτοια fake news, όπως το παραπάνω, είναι αποκλειστικά η εξυπηρέτηση των ιδιοτελών τους σχεδιασμών. Και, εντέλει, ο μόνος ωφελημένος από τέτοιες κινήσεις είναι ο κ. Μητσοτάκης και η νεοφιλελεύθερη κυβέρνησή του.” σχολίασε η Κουμουνδούρου αν και αυτή τη περίοδο φαίνεται πως τους  “ενώνει” ατύπως η  αμφισβήτηση που βιώνουν στο εσωτρετικότ νω κομμάτων τους.

Πάντως την αντίθεσή στα σενάρια που κάνουν λόγο για σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, εκφράζει μέσω συνέντευξής του στην ιστοσελίδα μας libre.gr ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης. Όπως τονίζει, “ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να βάλουμε πλάτη”, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επανόδου του Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει “αν θελήσει να ”μπει ξανά στο παιχνίδι”, αυτό που θα έχει ενδιαφέρον είναι να μάθουμε τι άλλαξε και πήρε μια τέτοια απόφαση” και σχετικά με την πρόταση συμπόρευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει “η όποια διαδικασία δεν θα πρέπει να ξεπέσει σε μια πασαρέλα προσώπων, τα οποία αναζητούν εναγωνίως ρόλο” και επισημαίνει “σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ και το ΠΑΣΟΚ έχει χρέη που πλησιάζουν το μισό δισεκατομμύριο. Το νέο σχήμα θα βγάλει τρίτο ΑΦΜ ή θα μοιραστούμε τη χασούρα;”.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δηλώνει ανοιχτός σε συνεργασίες” τονίζει από τη πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Βούλα Κεχαγιά με άρθρο της στο Βήμα της Κυριακής, επισημαίνοντας ότι “Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Στέφανος Κασσελάκης παροτρύνει τις κοινοβουλευτικές ομάδες των άλλων προοδευτικών κομμάτων για συμπλεύσεις στη βάση νομοθετικών παρεμβάσεων  που θα αναγκάσουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη είτε να τίς στηρίξει είτε να τίς ενσωματώσει στην πολιτική της. Ήδη υπό την πίεση των κοστολογημένων  προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η κυβέρνηση υπαναχώρησε στο ζήτημα της φορολόγησης των υπερκερδών των διυλιστηρίων”.

Και εξηγεί “Ένα κοινοβουλευτικό μέτωπο των προοδευτικών κομμάτων μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως μοχλός πίεσης απέναντι σε μία κυβέρνηση που έχει αποδείξει ότι δεν νοιάζεται για το κοινό καλό αλλά για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Το κοινοβούλιο μπορεί να γίνει ο πυρήνας ενός προοδευτικού μετώπου, ο «δοκιμαστικός σωλήνας» για μία ευρύτερη σύμπραξη που -εφόσον η κοινωνία το απαιτήσει- θα καταστεί  πρόκριμα για συνεννοήσεις των κομμάτων που επιθυμούν την πτώση της κυβέρνησης της ΝΔ και σε επίπεδο συνδικάτων, επιμελητηρίων και φορέων. Εάν η κοινωνία εκπέμψει  αυτό  το μήνυμα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τον πρόεδρό του Στέφανο Κασσελάκη δηλώνει πρόθυμος να το υποστηρίξει. Αυτό βεβαίως  σημαίνει ότι και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις του προοδευτικού τόξου θα έχουν κατανοήσει ότι είναι αναγκαιότητα η απαλλαγή από μία δεξιά διακυβέρνηση που βουλιάζει την κοινωνία στο τέλμα”.

“Προϋπόθεση για μία περαιτέρω συνεργασία αποτελεί ένα πεδίο προγραμματικών συγκλίσεων. Μόνο μια συμφωνία σε βασικές προγραμματικές θέσεις μπορεί να αποτελέσει την πρώτη ύλη για να διαμορφωθεί ένα συμπαγές  μέτωπο του κεντροαριστερού χώρου.  Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ούτως ή άλλως  θα προχωρήσει κοιτώντας μπροστά για μία καλύτερη ζωή για όλους.” καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα