Αιφνιδιαστικός έλεγχος στην ΕΥΠ για τις υποκλοπές και το predator

 Αιφνιδιαστικός έλεγχος στην ΕΥΠ για τις υποκλοπές και το predator

Αιφνιδιαστικό έλεγχο στην ΕΥΠ έκανε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, που χειρίζεται την έρευνα για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός έκανε έφοδο στα γραφεία της ΕΥΠ συνοδευόμενος από δύο πραγματογνώμονες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για την υπόθεση των υποκλοπών.

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του κ. Ζήση για την υπόθεση των υποκλοπών, στα γραφεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών έγινε προκειμένου να διαπιστωθεί, αν υπήρξε παρακολούθηση και από την ΕΥΠ των προσώπων εκείνων, που έλαβαν μήνυμα (sms) με στόχο να εγκατασταθεί για την παρακολούθησή τους το παράνομο λογισμικό pretador.

Η επιβεβαίωση ή μη της ύπαρξης παρακολούθησης και από την ΕΥΠ των προσώπων που συγκροτούν τη λεγόμενη «λίστα pretador» ή «λίστα Μενουδάκου» όπως συνηθίζεται να λέγεται μετά από την έρευνα που διενήργησε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (πρόεδρος της είναι ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ Κωνσταντίνος Μενουδάκος), είναι το πλέον κρίσιμο στοιχείο της έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών.

Αν από τον αιφνιδιαστικό έλεγχο του κ. Ζήση, ο οποίος μετέβη ο ίδιος στην ΕΥΠ, βρέθηκαν στοιχεία, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει γνωστό, που να επιβεβαιώνουν ότι όλοι που είναι στη «λίστα Μενουδάκου» είχαν παρακολούθηση και από την ΕΥΠ η έρευνα της υπόθεσης προσλαμβάνει νέα διάσταση.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά πληροφορίες προέβη σε αυτήν την ενέργεια καθώς στο παρελθόν όσες προσπάθειες είχαν γίνει είτε στην ΑΔΑΕ είτε στο αρμόδιο τριμελές όργανο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα πρόσωπα τα οποία έγιναν στόχοι του Predator και βρίσκονται στη λίστα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και εκείνα που παρακολουθούν από την ΕΥΠ δεν είχαν ευδοκιμήσει.

Υπενθυμίζεται, ότι με τον νόμο 5002/2022 προβλέφθηκε, ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας από την ΕΥΠ, ούτε μπορεί να απευθύνεται γι ’αυτό στους τηλεφωνικούς παρόχους. Η αρμοδιότητα αυτή ανήκει πλέον στο τριμελές Όργανο που προβλέπει ο εν λόγω νόμος και συγκροτείται από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

Σημειώνεται ότι για τις διατάξεις αυτού του νόμου (5002 του 2022) είχε εκδοθεί η πολυσυζητημένη γνωμοδότηση του τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου.

Σχετικά Άρθρα