Ύδρα: Τα μέλη του πληρώματος αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες -Οι τουρίστες πρόλαβαν και το… έσκασαν με αεροπλάνο

 Ύδρα: Τα μέλη του πληρώματος αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες -Οι τουρίστες πρόλαβαν και το… έσκασαν με αεροπλάνο

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματα, για εμπρησμό δασικής έκτασης, με ενδεχόμενο δόλο, αναμένεται να ασκηθεί από την Εισαγγελία Πειραιά, εναντίον του καπετάνιου και 12 μελών του πληρώματος του σκάφους, από το οποίο εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα, που προκάλεσαν πυρκαγιά στο δάσος της Ύδρας. Μάλιστα, σύμφωνα με το ieidiseis.gr, η ποινική δίωξη θα είναι με την επιβαρυντική περίσταση ότι, την ημέρα που έγινε το περιστατικό, ήταν εν ισχύ οδηγία της Πυροσβεστικής για κατάσταση επικινδυνότητας τέτοια, που δεν επέτρεπε να ανάψει οποιαδήποτε είδους φωτιά.

Τα 13 μέλη του πληρώματος αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης μέχρι 20 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ασύλληπτοι παρέμειναν οι 17 υπήκοοι Καζακστάν, που είχαν ναυλώσει το σκάφος, καθώς πρόλαβαν και ταξίδεψαν αεροπορικά για τη χώρα τους, ενώ δεν υπάρχει δικαστική συνδρομή της χώρας μας με τη δική τους, ώστε να ζητηθεί η έκδοσή τους.

Το εν λόγω σκάφος είχε ενοικιαστεί και σε αυτό επέβαιναν 17 αλλοδαποί, οι οποίοι εκτόξευσαν βεγγαλικά και να προκλήθηκε, έτσι, η φωτιά στην Ύδρα. Οι ίδιοι, μάλιστα, αρκέστηκαν στο να ειδοποιήσουν τις πυροσβεστικές Αρχές και έφυγαν από τα ανοιχτά του νησιού.

Φωτιά Τώρα, Φωτιά, Ύδρα

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για τους συλληφθέντες

Συνελήφθησαν σήμερα, 22 Ιουνίου 2024, από Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), του Πυροσβεστικού Σώματος, δεκατρείς (13) ημεδαποί, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς σε δασική έκταση, στην περιοχή Μπίστι, στο νησί της Ύδρας, τις βραδινές ώρες, χθες, 21 Ιουνίου 2024.

Οι προαναφερόμενοι θα οδηγηθούν αύριο το πρωί ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Πώς οδηγήθηκαν οι αρχές στη σύλληψη των 13 μελών της θαλαμηγού – Η καθοριστική καταγγελία ενός καπετάνιου

Από ένα υπερπολυτελές γιοτ, στο οποίο επέβαιναν 17 τουρίστες, φαίνεται πως εκτοξεύθηκαν το βράδυ της Παρασκευής (21/06), ανοιχτά της Ύδρας, δεκάδες πυροτεχνήματα. Μέσα σε δευτερόλεπτα ξέσπασε μεγάλη φωτιά σε πευκοδάσος της παραλίας του Αγίου Νικολάου. Το σημείο ήταν εξαιρετικά δύσβατο και η κατάσβεση δύσκολη.

Καθοριστική για τις εξελίξεις φαίνεται πώς ήταν η καταγγελία ενός καπετάνιου που βρισκόταν στην περιοχή που έπεσαν τα πυροτεχνήματα.

Σύμφωνα με το MEGA, ο καπετάνιος είπε στους άνδρες του Λιμενικού, που έσπευσαν στο σημείο για να ερευνήσουν τα σκάφη που βρίσκονταν στην περιοχή, ότι άκουσε έναν δυνατό κρότο και στη συνέχεια είδε φως και λάμψη σε θαλαμηγό που ήταν σε διπλανό όρμο.

Στο σημείο βρισκόταν μόνο μία θαλαμηγός, με αποτέλεσμα οι αρχές να προχωρήσουν στη σύλληψη των 13 μελών του πληρώματός της, ενώ θα ακολουθήσει έκθεση κατάσχεσης του σκάφους.

Ο καπετάνιος έδωσε αναλυτική κατάθεση στην πυροσβεστική, η οποία αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο και στη συνέχεια της υπόθεσης.

«Ο δήμος μας ήδη έχει καταθέσει παράσταση προς υποστήριξη κατηγορίας κατά πάντως υπευθύνου. Η ταλαιπωρία που πέρασε ο δήμος μας η ψυχική οδύνη που υπέστησαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες χθες βράδυ, ο κίνδυνος που υπήρξε για τον φυσικό πλούτο. Από ένα σημείο και μετά αγγίζει τα όρια της γελοιότητας όταν πλέουν στην περιοχή 6 με 7 μποφόρ εντάσεως άνεμοι κάποιοι να ρίχνουν πυροτεχνήματα», είπε ο δήμαρχος Ύδρας.

Βασίλης Κικίλιας: «Κάηκαν 300 στρέμματα στην Ύδρα»

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε την Κυριακή (23/06) πως «300 στρέμματα κάηκαν στην Ύδρα».

Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξή του στο OPEN, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέφερε: «Η ΔΑΕ θα κάνει τη δουλειά της και σε αυτή την περίπτωση. Είχαμε άλλα δυο περιστατικά στην Αττική το 24ωρο που μας πέρασε και πολλά προχτές. Και στο περιστατικό της Ύδρας φέρονται, αυτό μένει να αποδειχθεί από την προανάκριση και ανάκριση, ο Εισαγγελέας ζήτησε να προσαχθεί το πλήρωμα και να κατασχεθεί στο σκάφος, ότι κάποιοι ιδιώτες με βεγγαλικά κατάφεραν να κάψουν 300 στρέμματα στην Ύδρα».

Ακόμα, ο ίδιος είπε: «Θέλω πω ότι, χθες το βράδυ, χειριστήκαμε την πιο δύσκολη κατάσταση που έχει προκύψει για την Αττική φέτος, μια μεγάλη πυρκαγιά στην Κερατέα σε ώρα που δεν μπορούσαν να απογειωθούν εναέρια μέσα, μεταξύ κατοικιών κοντά στη Λαυρίου. Ευχαριστώ παρά πολύ και μέσα από την καρδιά μου Πυροσβεστική, εθελοντές, τους ανθρώπους της Πολιτικής Προστασίας, τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, την Ελληνική Αστυνομία. Σε περισσότερο από μια ώρα είχε κατασβεστεί».

Σχετικά Άρθρα