Τεράστια διαδήλωση κατά του Νετανιάχου -Αναφορές για συμμετοχή 150.000 πολιτών (vid)

 Τεράστια διαδήλωση κατά του Νετανιάχου -Αναφορές για συμμετοχή 150.000 πολιτών (vid)

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν το βράδυ του Σαββάτου στους δρόμους του Τελ Αβίβ και άλλων πόλεων του Ισραήλ για να αποδοκιμάσουν την κυβέρνηση Νετανιάχου και να απαιτήσουν τον τερματισμό του πολέμου με επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς. Η κινητοποίηση ήταν η μεγαλύτερη από το ξέσπασμα του πολέμου, με τα ισραηλινά δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 150.000 αντικυβερνητικούς διαδηλωτές μόνο στο Τελ Αβίβ. Δεκάδες χιλιάδες ακόμη συγκεντρώθηκαν στην Ιερουσαλήμ, τη Χάιφα και άλλες πόλεις.

Ο Γιουβάλ Ντίσκιν, πρώην επικεφαλής της Σιν Μπετ (της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας) χαρακτήρισε τον Νετανιάχου ως «τον χειρότερο πρωθυπουργό» που είχε ποτέ το Ισραήλ». Θα πρέπει να «απαλλαγούμε από αυτήν την απαίσια κυβέρνηση», ανέφερε μια από τους συγκεντρωμένους. «Δεν θα τους έκανα ούτε φύλακες σε νηπιαγωγείο», τόνισε.

Πολλοί άλλοι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ ή πανό που έγραφαν «κυβέρνηση εγκλήματος» και «σταματήστε τον πόλεμο». Πολλοί συμμετείχαν και σε δράση κατά την οποία έπεσαν στο έδαφος, καλυμμένοι με κόκκινη μπογιά, καταγγέλλοντας το θάνατο της δημοκρατίας στο Ισραήλ υπό την κυβέρνηση του Νετανιάχου.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στο οποίο συμμετείχαν και κεντρώες δυνάμεις διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη. Ο Μπένι Γκαντζ αποχώρησε ζητώντας εκλογές και πλέον στον Νετανιάχου έχουν απομείνει οι ακροδεξιοί σύμμαχοι και υπερεβραίοι. Η πλειονότητα των Ισραηλινών κατηγορεί τον «Μπίμπι» πως συνεχίζει τον πόλεμο για να εξυπηρετήσει τα προσωπικά του πολιτικά συμφέροντα.

Η δημοφιλία του βρίσκεται σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα και η παραμονή του στην πρωθυπουργία του παρέχει μια ασπίδα από τις δικαστικές περιπέτειες που έχει για υποθέσεις διαφθοράς.

Πολλοί τονίζουν πως το Ισραήλ χρειάζεται άμεσα εκλογές. «Ελπίζω πραγματικά η κυβέρνηση να καταρρεύσει. Αν πάμε στην αρχική ημερομηνία των εκλογών το 2026, φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να είναι δημοκρατικές εκλογές», ανέφερε ένας από τους διαδηλωτές.

Σχετικά Άρθρα