HIV/Πρόληψη: Φάρμακο μακράς δράσης αποδεικνύεται ανώτερο από καθημερινή αγωγή

 HIV/Πρόληψη: Φάρμακο μακράς δράσης αποδεικνύεται ανώτερο από καθημερινή αγωγή

Η Gilead Sciences ανακοίνωσε την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, τα αποτελέσματα μελέτης τελικού σταδίου που έδειξε ότι το μακράς δράσης ενέσιμο φάρμακό της (το lenacapavir, που χορηγείται μόλις δύο φορές το χρόνο) ήταν πιο αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό HIV στις γυναίκες (που έλαβαν μέρος στη μελέτη) σε σύγκριση με την υπάρχουσα καθημερινή από του στόματος αγωγή προφύλαξης (το χάπι Truvada), αυξάνοντας τις μετοχές της εταιρείας πάνω από 8%.

Μια ανεξάρτητη επιτροπή διέκοψε τη μελέτη νωρίς, καθώς ξεπέρασε τις προσδοκίες αποτελεσματικότητας.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι δεν υπήρχαν περιστατικά λοίμωξης από τον ιό HIV μεταξύ των γυναικών που έλαβαν το φάρμακο, τη λενακαπαβίρη, σε σύγκριση με τα βασικά επίπεδα HIV σε ασθενείς που δεν ακολουθούσαν κανένα πρόγραμμα πρόληψης, με αντιρετροϊκή αγωγή.

Η αντιρετροϊκή αγωγή αφορά τη χρήση φαρμάκων για την αντιμετώπιση του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη μείωση του ιικού φορτίου στο αίμα και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να καθυστερήσει ή να αποτραπεί η εξέλιξη της λοίμωξης σε σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS). Γενικά, η αντιρετροϊκή αγωγή έχει αλλάξει δραματικά την πρόγνωση για τους ασθενείς με HIV, επιτρέποντάς τους να ζήσουν μία μακρά και υγιή ζωή όταν η θεραπεία ξεκινά έγκαιρα και τηρείται σωστά.

«Μία αγωγή σαν τη λενακαπαβίρη που χορηγείται μόλις δύο φορές το χρόνο θα μπορούσε να είναι μια επιλογή πρόληψης που θα μπορούσε να ταιριάζει πολύ καλύτερα στη ζωή πολλών ανθρώπων», δήλωσε στο Reuters ο Jared Baeten, Αντιπρόεδρος Κλινικής Ανάπτυξης στη Gilead.

Το Truvada χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία έναντι του HIV και επίσης σε ένα σχήμα πρόληψης γνωστό ως προφύλαξη πριν από την έκθεση (pre-exposure prophylaxis – PrEP).

Σύμφωνα με το CDC, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το ένα τρίτο των ατόμων στις ΗΠΑ, που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την αγωγή PrEP, συνταγογραφείται ήδη το σχήμα προφύλαξης. Ο οργανισμός εκτιμά ότι η αγωγή PrEP μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV που μεταδίδεται από το σεξ κατά περίπου 99%.

Ο αναλυτής της RBC Capital MarketsBrian Abrahams, δήλωσε ότι τα δεδομένα δείχνουν τη μεγάλου ποσοστού δυνατότητα της λενακαπαβίρης να γίνει αποδεκτή από άτομα υψηλού κινδύνου. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι πιθανές πωλήσεις του lenacapavir ως αγωγή PrEP μπορεί να ξεπεράσει τα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η λενακαπαβίρη (με την επωνυμία Sunlenca) έλαβε έγκριση στις Η.Π.Α. το 2022 ως θεραπεία για ασθενείς με HIV που είχαν λάβει προηγουμένως ισχυρή θεραπεία. Ο Jared Baeten είπε ότι το lenacapavir θα μπορούσε να εγκριθεί ως αγωγή PrEP μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Στη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 5.300 γυναίκες και έφηβα κορίτσια ηλικίας 16-25 ετών, οι συμμετέχουσες έλαβαν είτε lenacapavir είτε Truvada ή Descovy (το χάπι της Gilead που χορηγείται μία φορά την ημέρα).Η Gilead αναμένει αποτελέσματα από μια άλλη μελέτη -που δοκιμάζει τη λενακαπαβίρη για αγωγή PrEP- στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025. 

Σχετικά Άρθρα