Ολονύχτια επιφυλακή στην Ηλεία- Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά- Η εικόνα στα πύρινα μέτωπα (LIVE)

 Ολονύχτια επιφυλακή στην Ηλεία- Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά- Η εικόνα στα πύρινα μέτωπα (LIVE)

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)

Σε κατάσταση συναγερμού θα παραμείνουν όλη τη νύχτα πυροσβέστες και εθελοντές στην Ηλεία. Το μέτωπο της φωτιάς που ξεκίνησε από το Αλποχώρι έχει τεθεί υπό έλεγχο, όμως το δεύτερο από την Αχαΐα, καθιστά δύσκολη την κατάσταση. Σύμφωνα με την τελευταία, νυκτερινή ενημέρωση της Πυροσβεστικής, πολύ βελτιωμένη είναι η εικόνα στις επικίνδυνες πυρκαγιές σε Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Λυρκεία Αργολίδας, Κεφαλονιά, Νεοχώρι Μεσσηνίας, Ρίγανη Αγρινίου, Κρανίδι Αργολίδας και Αλποχώρι Ηλείας.

Όπως έγινε γνωστό η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο καθώς κόπασαν οι άνεμοι.  O δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής είπε ότι οι φωτιές στα όρια του δήμου Πύργου έχουν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Οι πυρκαγιές αυτή την στιγμή στην περιοχή μας είναι σε πλήρη έλεγχο. Υπάρχουν όμως περιπολίες τόσο δικές μας όσο φυσικά και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τυχόν αναζωπυρώσεις. Από την πρώτη στιγμή σύσσωμη η Πολιτική Προστασία, συνέδραμε τους Πυροσβέστες ενώ με δική μου εντολή προχωρήσαμε επίσης στην εκκένωση των οικισμών, Σκαφιδιάς, Χανάκια, Αλποχωρίου, Μυρτιάς και Αγ. Ηλία. Τώρα από το πρωί θα είμαστε σε ετοιμότητα σε περίπτωση που υπάρξει δυσκολία στο μέτωπο της φωτιάς που έρχεται από την Αχαία. Το πρωί θα βρισκόμαστε δηλαδή όλοι στο Μουζάκι και την Κουτσοχέρα για να αποφύγουμε μια τέτοια αρνητική εξέλιξη” επεσήμανε ο δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής.

Το πιο σοβαρό μέτωπο στην Πηνεία όπου εκκενώθηκαν επτά κοινότητες και οικισμοί.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαρθακογιάννης, επισήμανε ότι το μέτωπο από το Μαστραντώνη Αχαϊας που επεκτάθηκε στην Ηλεία έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική και είναι το πιο επικίνδυνο.

Στο μεταξύ από ανακοπή σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο 55χρονος άνδρας που βρέθηκε νεκρός στη Μυρτιά δεν συνδέεται με την πυρκαγιά: Τον είχε βρει νεκρό ο αδελφός του, στην αυλή του σπιτιού του, πριν φτάσει η φωτιά στο χωριό, όπως έχει καταθέσει ο ίδιος στις Αρχές.

Στο νοσοκομείο όπου διακομίσθηκε έγινε προσπάθεια ανάνηψης, χωρίς αποτέλεσμα. Ενας άνθρωπος τραυματίσθηκε στην προσπάθεια κατάσβεσης στο Αλποχώρι.

Στο μέτωπο επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα, ενώ μέχρι το τελευταίο φως της μέρας επιχειρούσαν συνολικά 19 εναέρια μέσα.

Σε επιφυλακή ανεξαρτήτως εφημεριών έχουν τεθεί τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας, κατόπιν εντολής της 6ης ΥΠΕ.

Όπως έγινε γνωστό, στο νοσοκομείο του Πύργου μεταφέρθηκε πυροσβέστης που μετείχε στη κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην Ηλεία.

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πυροσβέστης εκτέθηκε στις φλόγες και οι συνάδελφοί του τον μετέφεραν στο νοσοκομείο. Εκεί δέχθηκε από τους γιατρούς τις πρώτες βοήθειες και αποχώρησε χωρίς να χρήζει νοσηλείας.

ilia8

Σε κέντρα φιλοξενίας θα διαμείνουν όσοι από τους κατοίκους των περιοχών που απομακρύνθηκαν λόγω της πυρκαγιάς στην Ηλεία.

Συγκεκριμένα με απόφαση του Δημάρχου Πύργου κ. Στάθη Καννή δόθηκε εντολή προληπτικής απομάκρυνσης του πληθυσμού που βρίσκονται στους οικισμούς Αλεποχωρίου, Χανακίων, Σκουροχωρίου, Μυρτιάς, Αγίου Ηλία και Σκαφιδιάς προς Πύργο, για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται σε αυτές από την εκδήλωση της πολύ επικίνδυνης δασικής πυρκαγιάς.

ilia5

Ο Δήμος ενημερώνει τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών ότι λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας στο θεματικό Πάρκο Ξυστρή και στο Αθλητικό Κέντρο της Αγίας Βαρβάρας.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό αναβάλλεται κάθε προγραμματισμένη εκδήλωση του Δήμου Πύργου.

Μιλώντας στο OPEN, ο δήμαρχος Πύργου έκανε λόγο για εμπρησμό, αναφορικά με τις φωτιές στην Ηλεία. Έκανε λόγο για τέσσερις εστίες πυρκαγιών που ξέσπασαν σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου μεταξύ τους.

«Αυτό δείχνει ότι δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, ήταν προϊόν εμπρησμού αυτές οι πυρκαγιές» είπε χαρακτηριστικά. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ύφεση, έχουν κοπάσει οι άνεμοι, θέλουμε να ελπίζουμε ότι τελείωσε το κακό», πρόσθεσε.

ilia3
ilia

Δόθηκε εντολή εκκένωσης για Χανάκια και Αλποχώρι. Η κυκλοφορία στην εθνική Πατρών – Πύργου διακόπηκε και η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε στις 19.30 το απόγευμα. 

Στις 18.15 δόθηκε εντολή εκκένωσης των χωριών Μυρτιά και Σκουροχώρι προς Πύργο και λίγο αργότερα για τα χωριά Βάλμη και Μασουρέικαι προς το Σιμόπουλο. Στις 7 εντολή να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους προς τον Πύργο οι κάτοικοι της Σκαφιδιάς και του Αγίου Ηλία και λίγο αργότερα την ίδια εντολή έλαβαν οι κάτοικοι σε Πετραίικα, Απιδούλα, Μαζαράκι. 

Στην Αχαΐα η φωτιά αρχικά ξέσπασε στην περιοχή Μαστραντώνη, του δήμου Ερυμάνθου και πήρε μεγάλη έκταση, λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Οι φλόγες επεκτάθηκαν προς τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας και πλέον πέρασαν και στον γειτονικό νομό Ηλείας, που ήδη αντιμετωπίζει άλλα πύρινα μέτωπα.

Σε επιφυλακή ανεξαρτήτως εφημεριών έχουν τεθεί τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας, κατόπιν εντολής της 6ης ΥΠΕ.  Η πυρκαγιά στην περιοχή Χανάκια Ηλείας βρίσκεται σε πλήρης εξέλιξη με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκο Κοροβέση να χαρακτηρίζει τη φωτιά «ανεξέλεγκτη» μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Κοροβέσης σημείωσε ότι υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια στο Αλποχώρι και σημείωσε ότι η μεγάλη ανησυχία είναι να μην ξεφύγει η φωτιά με κατεύθυνση την παραλία του Αγίου Ηλία καθώς στην περιοχή υπάρχει πυκνό δάσος αλλά και πολλές κατοικίες.

Ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος κάλεσε τους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια και να κατευθυνθούν προς Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη.

Επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ιδιώτες υδροφόρες και τα πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου Ερμιονίδας. Έχουν ζητηθεί και βρίσκονται καθοδόν εναέριες δυνάμεις. Πιο συγκεκριμένα στο σημείο ήδη βρίσκονται 48 πυροσβέστες με 21 οχήματα και 4 ελικόπτερα.

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Αμφιθέα Λάρισας

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας για την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην Αμφιθέα.

Μάλιστα ήχησε και το 112 καλώντας σε ετοιμότητα τους κατοίκους.

Ήδη προς το σημείο σπεύδουν Δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Τελικά, λίγα λεπτά μετά τις 18:00 η φωτιά στην Αμφιθέα Λάρισας τέθηκε υπό έλεγχο.

Κάηκαν σπίτια στη Μεγαλόπολη

Σχετικά με την πυρκαγιά στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, ξεκίνησε κοντά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και το βράδυ η εικόνα ήταν αρκετά καλύτερη, καθώς οι άνεμοι είχαν κοπάσει. Στο σημείο επιχειρούν 45 πυροσβέστες, 18 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων ώστε να σβήσει το μέτωπο και να μην πλησιάσουν οι φλόγες μέσα στη νύχτα τα χωριά της περιοχής.

Οι φλόγες πέρασαν από το χωριό Χωρέμη και έκαψαν 6-7 σπίτια. «Υπάρχουν αρκετές ζημιές. Ο Δήμος θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να αποκαταστήσει μόνιμες κατοικίες, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Κώστας Μιχόπουλος, δήμαρχος Μεγαλόπολης. Πρόσθεσε πως «οι άνθωποι (που κάηκαν τα σπίτια τους) θα φιλοξενηθούν κάπου στη Μεγαλόπολη και αύριο και για όσο θα χρειαστεί». Έχουν εκκενωθεί χωριά της Μεγαλόπολης, όπως Απιδίτσα και Χρούσο Αρκαδίας.

Η Πολιτική Προστασία, λίγο μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, με μήνυμα που εξέδωσε μέσω του 112, κάλεσε τους πολίτες να απομακρυνθούν από την περιοχή Χωρέμι προς Βελιγοστή. Παράλληλα, μήνυμα του 112 εστάλη και στους κατοίκους των περιοχών Απιδίτσα και Χρούσα Αρκαδίας προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτές και να κατευθυνθούν προς Μεγαλόπολη λόγω δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Καλύτερη η εικόνα στο Κρανίδι

Την ίδια στιγμή, στιγμές αγωνίας έζησαν και οι κάτοικοι του Κρανιδίου στην Αργολίδα, καθώς η φωτιά μπήκε μέσα στην κωμόπολη προκαλώντας ζημιές σε σπίτια.

Ωστόσο, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες της πυροσβεστικής, το μέτωπο περιορίστηκε σημαντικά, ενώ προηγήθηκαν και μηνύματα εκκένωσης.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν κατά την διάρκεια της νύχτας στην περιοχή.

Σύμφωνα με το patrisnews.com, η φωτιά καίει σε διάσπαρτες εστίες, ενώ κάποιες από αυτές είναι κοντά σε σπίτια. 

Φωτιά στην Εύβοια από σκαπτικό μηχάνημα που έπεσε σε γκρεμό-Ένας τραυματίας

Φωτιά ξέσπασε πριν τις 4 το απόγευμα σε δασική περιοχή στην Εύβοια, στην περιοχή Παναγίτσα, στην Πούντα, στο δήμο Κύμης Αλιβερίου. Σύμφωνα με ενημέρωση της πυροσβεστικής, έχουν κινητοποιηθεί 32 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρων, 12 οχήματα και ένα ελικόπτερο. Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες του evima.gr, η πυρκαγιά οφείλεται σε σκαπτικό μηχάνημα.

Το μηχάνημα έπεσε σε γκρεμό 200 μέτρων την ώρα που εκτελούσε εργασίες και από την απότομη πτώση προκλήθηκε η πυρκαγιά.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει ένας τραυματίας από την φωτιά, ο οποίος μεταφέρεται αυτή την ώρα στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου.

Φωτιά ξεκίνησε γύρω στη 1:30 το μεσημέρι στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα στην περιοχή Διβαράτα, κοντά στην Άνω Μεριά.

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής και στη Φέριζα Κερατέας.

Σχετικά Άρθρα