Φωτιές: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Ροδόπη – Φόβος αναζωπυρώσεων σε Εύβοια και Άνδρο

 Φωτιές: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Ροδόπη – Φόβος αναζωπυρώσεων σε Εύβοια και Άνδρο

Ακόμη ένα δύσκολο βράδυ αναμένεται να περάσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες επιχειρούν σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα ανά τη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, μάχη με τις φλόγες θα δώσουν στις Σάπες Ροδόπης, ενώ διάσπαρτες εστίες φωτιάς παραμένουν σε Εύβοια και Άνδρο, με την εικόνα πάντως να είναι αισθητά καλύτερη.

Ανησυχία υπάρχει, ωστόσο, υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας, από τη στιγμή μάλιστα που έχουν σταματήσει να επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

Στις Σάπες Ροδόπης, που αποτελεί και το δυσκολότερο μέτωπο, επιχειρούν 11 οχήματα με 30 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου, ενώ νωρίτερα επιχειρούσαν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Υπενθυμίζεται πως έχει σταλεί μήνυμα 112 στους κατοίκους της περιοχής Ασκητές Ροδόπης προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Στο Κοντοδεσπότι Ευβοίας με κόντρα τους δυνατούς ανέμους και τη μανία της φωτιάς που έκαιγε κυρίως πεύκα στο δάσος, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να την αντιμετωπίσουν.

Οι επίγειες δυνάμεις που ενισχύθηκαν από εθελοντές, μηχανήματα και υδροφόρες των δήμων και της Περιφέρειας Στερεάς βοήθησαν να περιορίσουν την έκταση των ζημιών. Μαζί τους και δύο αεροσκάφη που έκαναν ρίψεις σε κρίσιμη χρονική περίοδο αλλά και δύο ελικόπτερα.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στο δρόμο μεταξύ Ψαχνών-Κοντοδεσπότι, πολύ κοντά στο μοναστήρι της Γοργοεπήκοου και κατευθύνθηκε δυτικά προς το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης. Οι δυνατοί άνεμοι βοήθησαν να επεκταθεί και έκαψε μέρος αγροτοδασικής έκτασης, κυρίως πεύκα και ελιές. Επίσης, έκαψε μία αποθήκη με ανακυκλώσιμα λάδια.

Το βράδυ του Σαββάτου, τα μέτωπα της φωτιάς έχουν περιοριστεί και οι δυνάμεις παραμένουν και αντιμετωπίζουν κάθε εστία αναζωπύρωσης που εκδηλώνεται.

Στην Ανδρο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεοδόση Σουσούδη, οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν μόνο διάσπαρτες εστίες, με την εικόνα να είναι σαφώς καλύτερη.

Μετά από ενισχύσεις που εστάλησαν από την Αθήνα, επιχειρούν 39 πυροσβέστες, 10 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου και εθελοντές, ενώ μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν δύο αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα.

Λόγω της φωτιάς, εστάλη μήνυμα από το 112 καλώντας όσους βρίσκονται στις περιοχές Στραπουριές, Λάμυρα, Μένητες και Υψηλά να απομακρυνθούν προς τη Χώρα της Άνδρου, με τη φωτιά να μπαίνει μέσα σε οικισμούς.

Στη Σπάρτη, κοντά στην περιοχή Κάστρο, η εικόνα της φωτιάς δείχνει επίσης καλύτερη. Από εδάφους επιχειρούν 16 πυροσβέστες με έξι οχήματα ενώ υπάρχει και συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ.

Σχετικά Άρθρα