Πόσο πρέπει να ανησυχεί η απειλή επίθεσης της Χεζμπολάχ στην Κύπρο; Ειδικοί αναλύουν στο libre

 Πόσο πρέπει να ανησυχεί η απειλή επίθεσης της Χεζμπολάχ στην Κύπρο; Ειδικοί αναλύουν στο libre

Ο επικεφαλής της Χεσμπολάχ, Χασάν Νασράλα, απείλησε για πρώτη φορά την Κύπρο, λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να τη θεωρήσει «μέρος του πολέμου» αν συνεχίσει να επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για στρατιωτικές ασκήσεις. Ακολούθησε ντόμινο δηλώσεων και μεγάλη αναταραχή. Πρόκειται για προειδοποίηση ή κλιμάκωση μιας έντασης και νέα πολεμική σύρραξη; Κύπρος και Ελλάδα, δηλωμένοι σύμμαχοι του Ισραήλ -οι κυβερνήσεις των χωρών- να ανησυχούν;

«Η παραχώρηση των κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχεύσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση αποτελεί μέρος του πολέμου και έτσι θα την αντιμετωπίσουμε» είπε χαρακτηριστικά, διαμηνύοντας ότι η Χεζμπολάχ θα πολεμήσει «χωρίς κανόνες» και «χωρίς περιορισμούς» διαμήνυσε ο Νασράλα.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος του προβλήματος, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της λύσης. Και ο ρόλος μας αυτός, όπως εκδηλώνεται, για παράδειγμα, μέσα από τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας» σχολίασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η Κομισιόν δείχνει την στήριξη της στην Κύπρο μετά τις απειλές που εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο κατά την ενημέρωση των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες. Ο Πίτερ Στάνο τόνισε ότι «η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ και αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ και η Κύπρος είναι ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε απειλή προς κάποιο από τα κράτη-μέλη μας είναι απειλή εναντίον της ΕΕ. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΕ στηρίζει πλήρως την Κύπρο και την δήλωση που έκανε για τις απειλές από την Χεζμπολάχ ο πρόεδρος της Κύπρου», σύμφωνα με την ΕΡΤ. «Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στην Κύπρο και να δείχνουμε αλληλεγγύη στην Κύπρο και γι’ αυτό στηρίζουμε τη δήλωση που εκδόθηκε από τον Κύπριο πρόεδρο» προσέθεσε.

Οι δηλώσεις Νασράλα είναι πιθανό να προκαλέσουν αναταραχές σε Κύπρο αλλά και Ελλάδα, στενό σύμμαχο της Λευκωσίας και του Ισραήλ; Να θυμίσουμε πως η Χεζμπολάχ, είχε πλήξει πολεμικό πλοίο του Ισραήλ στη διάρκεια του πολέμου το 2006. Οι δυνάμεις της είναι ισχυρές.

Ως «λογικό επακόλουθο» βλέπει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Θρησκείας στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, Σωτήρης Ρούσσος, την απειλή Νασράλα. Μιλώντας στο libre εξηγεί πως Ελλάδα και Κύπρος έχουν έρθει πολύ κοντά στο Ισραήλ και δεδομένης της κρίσης με τον Λίβανο, η αναταραχή μεγαλώνει.

«Αυτό που δεν κατανοούν οι πολιτικές ηγεσίες και της Ελλάδας και της Κύπρου είναι ότι αυτοί οι δρώντες είναι δρώντες σε πόλεμο άρα είναι σε μια ένταση. Εμείς είμαστε στην Αθήνα, βλέπουμε την ένταση μακριά, αλλά εκεί έχουν πόλεμο, σκοτώνονται άνθρωποι. Οι δρώντες αυτοί θα κινούν με επιθετικό τρόπο. Εμάς μας φαίνεται εξωφρενικό από την κανονικότητά μας και την απόσταση που το βλέπουμε, αλλά γι’ αυτούς δεν είναι, γιατί είναι σε πόλεμο και η απόφαση για μια επίθεση τους είναι ‘’εύκολη’’» θα πει αρχικά, για να προσθέσει πως «αυτό που θα περίμενε κάνεις να κάνουν και η ελλαδική ηγεσία και η κυπριακή είναι να είναι πιο διακριτικές. Τη στιγμή που έχουν ανάψει οι φωτιές του πολέμου, πρέπει να έχουμε συναίσθηση του περιβάλλοντος. Αν δεν έχουμε, μπορεί να βρεθούμε σε μεγάλες περιπέτειες».

Για το τι θα σημάνει μια επίθεση της Χεσμπολάχ στην Κύπρο, ο κ. Ρούσσος σημειώνει: «Θα καταστραφεί οικονομικά η Κύπρος, ειδικά καλοκαιριάτικα. Θα φύγουν όλοι οι τουρίστες και δε θα πάει κανείς άλλος. Για την Κύπρο θα είναι τεράστια η καταστροφή γιατί θα καταστρέψει τον μεγαλύτερο αιμοδότη του ναυτικού της προϊόντος, που είναι ο τουρισμός».

«Οι παρεμβολές ποτέ δεν αποτέλεσαν στόχο των μεσανατολικών συγκρούσεων. Το να σηκωθούν αεροπλάνα και να υπάρξουν λιμενίσκοι που εμπλέκονται στη σύγκρουση του Ισραήλ με Λίβανο, αυτό είναι μιας άλλης τάξεως επέμβαση. Και για τη Χεσμπολάχ το να σηκώσει 100 ντρόουν από τα 3.000 που έχει και να χτυπήσει την Κύπρο δεν είναι τίποτα… Το κάνει καθημερινά για το Ισραήλ» συμπληρώνει και καταλήγει πως «αυτοί οι δρώντες σκέφτονται ορθολογικά», εκτιμώντας πως «θα επικρατήσει η λογική και δε θα εμπλακούν σε στρατιωτική επιχείρηση ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος σε καμία μεσανατολική σύγκρουση».

  • Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, μιλά επίσης στο libre, καθησυχάζοντας για την επόμενη μέρα και τονίζοντας πως «δε θα πρέπει να σημάνει συναγερμός για εμάς». Και δίνει τη δική του ανάγνωση για την τηλεοπτική εξαγγελία Νασράλα.

«Το να απειλείς με επίθεση μια χωρά κράτος μέλος της ΕΕ δεν είναι κάτι απλό. Επί της ουσίας η απειλή δεν είναι κάτι που μπορεί να υλοποιηθεί εύκολα γιατί θα σημάνει περιφερειακή σύρραξη άνευ προηγούμενου. Αλλά είναι σίγουρο ότι πια υπάρχουν σοβαρές πιέσεις ώστε η Κύπρος να μην κάνει οποιουδήποτε είδους διευκόλυνση προς το Ισραήλ. Να πούμε ότι είναι η πρώτη φορά που θεωρείται εμπλεκομένη σε πόλεμο η Κύπρος, αλλά δε θεωρώ ότι είναι κάτι που θα έχει συνεχεία.

Υπάρχει ανησυχία του Λιβάνου ότι μπορεί ο πόλεμος να επεκταθεί και τελικά να έχουμε έναν ισχυρό πόλεμο Λιβάνου-Ισραήλ. Οι δυνάμεις της Χεσμπολάχ προσπαθούν να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γι’ αυτό και απεσταλμένος του Μπάιντεν έχει σταλεί στην περιοχή, για να αποτρέψει αυτό το σενάριο. Εκτιμώ πως ο Λίβανος αναφέρεται σε χώρες όπως η Κύπρος για να πιέσει τους Αμερικανούς κι αυτοί να πιέσουν το Ισραήλ να μην επεκταθεί ο πόλεμος».

Και συνεχίζει: «Η Ελλάδα κ η Κύπρος δεν εμπλέκονται επιχειρησιακά στον πόλεμο της Χαμάς, παρά μόνο για την προστασία του παγκοσμίου εμπορίου έχουμε στείλει μία φρεγάτα εναντίον των Χούθι –κι όχι στη Μεσόγειο. Η στάση μας δε δικαιολογεί σε κανέναν τρίτον να θεωρήσει την Ελλάδα και την Κύπρο στόχο. Μην ξεχνάμε και ότι σε Ισραήλ, Αίγυπτο, Ελλάδα και Κύπρο υπάρχει ενεργειακή συνεργασία, την όποια δε θέλουμε να διακυβεύσουμε».

Ο κ. Δεσποτόπουλος καταλήγει σημειώνοντας πως «η κινδυνολογία δε βοηθάει» και εκτιμά πως η απειλή δε θα προχωρήσει και «δεν πρόκειται η Ευρώπη να δεχθεί επίθεση σε χωρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης» εξηγώντας χαρακτηριστικά:

«Υπάρχει αμοιβαιότητα αμυντική στην ΕΕ με συνθήκη, η όποια προβλέπει ότι αν ένα κράτος μέλος δεχθεί επίθεση, τότε όλα τα υπόλοιπα θα προστρέξουν στο πλευρό του.  Είναι δεδομένο ότι σε περίπτωση η Κύπρος δεχθεί χτύπημα -που δε θεωρώ ότι θα γίνει- θα έχουμε αναταραχές. Δεν είναι εύκολο όμως σε καμία περίπτωση να χτυπήσει άμεσα, κρατικά ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Θα ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως για την Κύπρο».

Να σημειωθεί, τέλος, πως με φόντο τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ, κλιμακώνεται και η ένταση μεταξύ ισραηλινού στρατού και Χεζμπολάχ. Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να επιτύχουν αποκλιμάκωση, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραελ Κατς απείλησε χθες την Χεζμπολάχ με καταστροφή ως συνέπεια ενός «καθολικού πολέμου». Και ο ισραηλινός στρατός ενέκρινε «επιχειρησιακά σχέδια για μία επίθεση στον Λίβανο». Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα προειδοποίησε την επομένη ότι «κανένας τόπος» στο Ισραήλ δεν θα είναι προστατευμένος από τους πυραύλους της οργάνωσης σε περίπτωση επίθεσης.

Σχετικά Άρθρα