Ο θερμότερος Ιούνιος της …μετεωρολογικής μας ιστορίας- Ακραία καιρικά φαινόμενα παντού

Ο θερμότερος Ιούνιος της …μετεωρολογικής μας ιστορίας- Ακραία καιρικά φαινόμενα παντού

Διανύουμε τον πιο θερμό Ιούνιο της μετεωρολογικής μας ιστορίας , και, δυστυχώς, δεν είμαστε οι μόνοι. Τα νέα από τη Βρετανία είναι ανάλογα, οι θερμοκρασίες που αναμένονται τις προσεχείς ημέρες θα είναι εφάμιλλες της Ίμπιζα, σπάνε ρεκόρ στις ανατολικές ΗΠΑ, εδώ, ενώ στη Μέκκα φαίνεται ότι ξεπερνούν τους 1.000 οι νεκροί προσκυνητές από τον καύσωνα

Η περιγραφή του διευθυντή του Αστεροσκοπείου Κώστα Λαγουβάρδου για τις συνθήκες που βιώνουμε είναι ενδεικτική:

“Παρακολουθούσα τη θερμοκρασία στην Αθήνα το βράδυ που μας πέρασε, ενδεικτικά αναφέρομαι στο σταθμό μας στο Γκάζι, τα μέσα 18 έως 19 Ιουνίου η θερμοκρασία ήταν 30 βαθμοί!
Να υπενθυμίσω εδώ ότι η μέση μέγιστη θερμοκρασία Ιουνίου στο Γκάζι είναι 30,5 βαθμοί, δηλαδή η θερμοκρασία χθες τα μεσάνυχτα ήταν όσο η κανονική μέγιστη ημέρα της ημέρας!
Κοιτώντας τις καταγραφές από τις αρχές του Ιουνίου, δύο γρηγόροι παρατηρήσεις:
1) Εκτός από την 1η Ιουνίου, οι μέγιστες τιμές στο Γκάζι ήταν όλες οι ημέρες, μέχρι και σήμερα 19 Ιουνίου, υψηλότερες από την τιμή των 30,5 βαθμών (η κανονική τιμή, όπως προαναφέρθηκε)
2) Για 8 ημέρες η μέγιστη θερμοκρασία από 5 βαθμούς και υψηλότερη από την κανονική τιμή, φθάνοντας μάλιστα στις 13 Ιουνίου στους 40,7 βαθμούς!
Δυστυχώς δεν έχει κάποια σημαντική αλλαγή τις επόμενες ήμερες, οδεύουμε ολοταχώς για έναν από τους πιο θερμούς Ιούνιους της μετεωρολογικής χώρας μας ιστορίας (και στην Αθήνα και στο μεγαλύτερο μέρος της). Θα επανέλθουμε στο τέλος του μήνα…

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι θερμοκρασίες πιθανότατα θα κυμανθούν γύρω στους 20 C (68 F) το Σαββατοκύριακο, με υψηλές 24 C (75 F) στα νότια, η Δευτέρα και η Τρίτη μπορεί να είναι τόσο καυτές όσο η Ίμπιζα στα νοτιοανατολικά.

Προβλέπεται ότι θα είναι 25 C (77 F) στο ηλιόλουστο ισπανικό νησί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, που θα ταιριάζει με το Λονδίνο και τις γύρω περιοχές, με τα Μίντλαντς και τα βορειοδυτικά να είναι ένα ή δύο βαθμούς πιο ψυχρά. Τι Μιντλαντς, τι Ίμπιζα…

Η ανάλυση στο axios.com είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Ζούσε ακραία καιρικά φαινόμενα παντού, πρόκειται πιά για ένα πλανητικό φαινόμενο.

Δεν είναι μόνο το ρεκόρ ζέστης στις ΗΠΑ, οι ξαφνικές πλημμύρες, οι πυρκαγιές και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα καταστρέφουν σχεδόν κάθε γωνιά του πλανήτη, αναφέρει ο Andrew Freedman.

Η Ιαπωνία έχει σημειώσει πολλά ρεκόρ ζέστης τον Ιούνιο και επίσης βλέπει βροχοπτώσεις ρεκόρ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Τα δρομολόγια των τρένων με σφαίρες έπρεπε να διακοπούν λόγω του κινδύνου κατολισθήσεων.

Η Ευρώπη έχει ήδη δει κύματα καύσωνα να σαρώνουν την Ελλάδα και τη Σικελία, θέτοντας σε κίνδυνο τον τουρισμό και στις δύο τοποθεσίες, καθώς και καταστρέφοντας τις πλημμύρες στη Γερμανία.
Στη Βραζιλία, οι καταστροφικές πλημμύρες έχουν εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Το Μεξικό και τμήματα της Κεντρικής Αμερικής εξακολουθούν να βρίσκονται υπό την κρίση του ίδιου μακροχρόνιου κύματος καύσωνα που επηρεάζει τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ
Νέο Δελχί, Ινδία, κατέγραψε 37 συνεχόμενες ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Τα στοιχεία του “Κοπέρνικου”

Το καλοκαίρι του 2023 διαφαίνεται σταδιακά ότι θα είναι ιδιαίτερα θερμό, με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus να επιβεβαιώνει σήμερα ότι ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής και της επιστροφής του φαινομένου El Niño ωθεί τις θερμοκρασίες στους ωκεανούς και τη Γη σε πρωτοφανή επίπεδα.

Αν και δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί η εξέλιξη του καλοκαιριού, στη Γη – από την Κίνα ως την Ισπανία, περνώντας από τον Ατλαντικό—καταγράφονται ρεκόρ θερμοκρασίας ήδη από τον Απρίλιο, η πιο ξεκάθαρη ένδειξη της αποσταθεροποίησης του κλίματος του πλανήτη, με καταστροφικές συνέπειες: δασικές πυρκαγιές, ξηρασία, σφοδρές βροχοπτώσεις…

«Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, λίγο περισσότερο από μισό βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2000, ξεπερνώντας κατά πολύ το ρεκόρ του Ιουνίου του 2019», επεσήμανε η υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S), τα στοιχεία της οποίας, που συγκεντρώνονται από το 1950 , θεωρούνται μαζί με αυτά της αμερικανικής NOAA από τα πιο αξιόπιστα παγκοσμίως.

Η θερμοκρασία έσπασε ρεκόρ στη βορειοδυτική Ευρώπη, ενώ κάποιες περιοχές του Καναδά, των ΗΠΑ, του Μεξικού, της Ασίας και της ανατολικής Αυστραλίας «ήταν σαφώς πιο θερμές από το κανονικό», ανακοίνωσε το Copernicus, υπογραμμίζοντας πόσο μεγάλη ήταν η διαφορά της θερμοκρασίας από το κανονικό.

Σχετικά Άρθρα