Ο Πούτιν προειδοποιεί τη Νότια Κορέα για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας

 Ο Πούτιν προειδοποιεί τη Νότια Κορέα για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποίησε σήμερα τη Νότια Κορέα ότι θα κάνει «μεγάλο λάθος», αν εξοπλίσει την αντίπαλό του Ουκρανία, μετά την ανακοίνωση της Σεούλ ότι εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σε απάντηση στο νέο σύμφωνο της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας περί αλληλοβοήθειας σε περίπτωση επίθεσης σε βάρος τους.

Η Μόσχα θα λάβει «αποφάσεις οι οποίες είναι απίθανο να ικανοποιήσουν τη σημερινή ηγεσία της Νότιας Κορέας» εάν αποφασίσει να προμηθεύσει όπλα στο Κίεβο, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν από το Βιετνάμ, λίγο μετά την επίσκεψή του στην Πιονγκγιάνγκ, όπου υπέγραψε την αμυντική συμφωνία με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Πούτιν προειδοποίησε επίσης ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να εξοπλίσει την Β. Κορέα, εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίσουν να προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα. «Αυτοί που προμηθεύουν αυτά τα όπλα πιστεύουν ότι δεν βρίσκονται σε πόλεμο μαζί μας. Είπα, μεταξύ άλλων και στην Πιονγκγιάνγκ, ότι τότε επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να προμηθεύσουμε όπλα σε άλλες περιοχές του κόσμου» ανέφερε ο Πούτιν.

Νωρίτερα, η Σεούλ καταδίκασε τη νέα συμφωνία κάνοντας λόγο περί απειλής για την εθνική της ασφάλεια. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τσανγκ Χο-τζιν είχε δηλώσει ότι η χώρα του σχεδίαζε να «επανεξετάσει το θέμα της υποστήριξης της Ουκρανίας με όπλα».

Μετά τις δηλώσεις Πούτιν, το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει «διάφορες επιλογές» για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία και ότι η στάση της «θα εξαρτηθεί από το πώς η Ρωσία προσεγγίζει αυτό το ζήτημα».

Μέχρι τώρα η Νότια Κορέα έχει παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, αλλά είχε αρνηθεί να στείλει όπλα λόγω της πολιτικής της να μην εξοπλίζει χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο.

Ορισμένοι στην Ουκρανία ελπίζουν ότι η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ θα έκανε τη Σεούλ να επανεξετάσει την προσέγγισή της. Αναλυτές εκτιμούσαν πως το Κίεβο θα χρησιμοποιούσε την επίσκεψη του Πούτιν στην Πιονγκγιάνγκ για να αυξήσει την πίεση.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Κιμ υποσχέθηκε «πλήρη υποστήριξη» για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει βορειοκορεατικούς πυραύλους στην Ουκρανία.

Δυσαρέσκεια σε ΗΠΑ και Ιαπωνία

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κίρμπι, τοποθετήθηκε σχετικά σήμερα υποστηρίζοντας ότι πρέπει να «ανησυχεί κάθε χώρα που ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας» στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία «δεν αποτελεί έκπληξη», λέγοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει για την «εκκολαπτόμενη αμυντική σχέση» των δύο χωρών εδώ και πολλούς μήνες.

Το Τόκιο εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία του για το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν απέκλεισε τη συνεργασία στρατιωτικής τεχνολογίας με τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιμάσα Χαγιάσι, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη συμφωνία.

Το BBC επικαλείται αναλυτές που εκτιμούν πως η συνθήκη θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τον κόσμο καθώς και για την περιοχή.

Οι δύο Κορέες εξακολουθούν να διατηρούν αυστηρά φυλασσόμενα σύνορα, όπου η ένταση έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Χθες βορειοκορεατικά στρατεύματα «πέρασαν για λίγο» τα σύνορα και υποχώρησαν αφού ο Νότος έριξε προειδοποιητικές βολές, δήλωσαν οι αρχές της Σεούλ την Παρασκευή.

Πρόκειται για το τρίτο τέτοιο περιστατικό σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Νότιας Κορέας είχε δηλώσει ότι οι δύο προηγούμενες περιπτώσεις – στις 9 Ιουνίου και στις 18 Ιουνίου – φαίνεται να ήταν ακούσιες.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα