Μέτρα στοχευμένα, κοστολογημένα με δόσεις- Το σχέδιο Μαξίμου για το μέρισμα των 300 εκατ.

Μέτρα στοχευμένα, κοστολογημένα με δόσεις- Το σχέδιο Μαξίμου για το μέρισμα των 300 εκατ.

Χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι και αγρότες με μέτρα στοχευμένα, κοστολογημένα και σε δόσεις. Αυτό είναι το σχέδιο του Μαξίμου για το μέρισμα με αφορμή την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στις εταιρείες διύλισης (με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη φορολογικού έτους 2023) από την οποία αναμένεται να συγκεντρωθεί ένα ποσό κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ, που θα δοθεί για την στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και κυρίως συνταξιούχων τα Χριστούγεννα.

Ένα νέο πακέτο παρεμβάσεων θα μπει σε εφαρμογή μέσα στο καλοκαίρι, ενώ περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το φθινόπωρο από τον πρωθυπουργό.

Με βάση το επικρατέστερο σενάριο θα εφαρμοστεί εκ νέου το περσινό μοντέλο, δηλαδή θα δοθεί μια έκτακτη ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά που δεν θα πάρουν αύξηση. Παράλληλα θεωρείται πιθανόν – εφόσον υπάρξει το περιθώριο – να δοθεί και μια επιταγή ακρίβειας σε ευάλωτα νοικοκυριά πριν από τα Χριστούγεννα.

Αυτό που υπογραμμίζεται από το Μαξίμου είναι πως επιστρέφεται στην κοινωνία «το μέρισμα της ανάπτυξης». Και επισημαίνεται πως στόχος είναι η σύγκλιση με την Ευρώπη σε επίπεδο διαθέσιμου εισοδήματος, μειώνοντας παράλληλα το δημόσιο χρέος.

Το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα παραμένει εκτός συζήτησης, με το επιχείρημα πως έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος και δεν θα οδηγήσει σε ουσιαστικές μειώσεις τιμών. Ωστόσο αποφασίστηκε πως μονιμοποιούνται οι προσωρινά μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα ταξί και την παράδοση καφέ (takeaway & delivery δηλαδή).

Από την κυβέρνηση αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων στήριξης του εισοδήματος, ενώ σε αυτή την χρονική συγκυρία έμφαση δίνεται στην καταπολέμηση φαινομένων αισχροκέρδειας. Παράλληλα βέβαια η αύξηση των μισθών αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα στοιχήματα. Υπενθυμίζεται πως μετά την αύξηση του Απριλίου ο κατώτατος μισθός διαμορφώθηκε στα 830 ευρώ και στόχος είναι μέχρι το 2027 να έχει φτάσει τα 950 ευρώ (και ο μέσος μισθός τα 1500 ευρώ)

Όσον αφορά στη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών, ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο Real FM επανέλαβε ότι δεν θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία της πολιτικής απόφασης. Διευκρίνισε, πάντως, ότι «αν υπάρχουν σημειακές αδικίες ή βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν, παραδείγματος χάρη όσον αφορά θέματα που αφορούν στο οικογενειακό εισόδημα, τέτοια ζητήματα, αυτά βεβαίως και θα τα δούμε».

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται σήμερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και έχει ενδιαφέρον ποιες ανακοινώσεις θα γίνουν όσον αφορά στον πρωτογενή τομέα. Στην κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να δουν τα τρακτέρ να βγαίνουν ξανά στους δρόμους και δεν είναι τυχαίο πως νέος υπουργός ανέλαβε ο Κώστας Τσιάρας και υφυπουργός ο Χρηστος Κέλλας που προέρχονται από την Θεσσαλία και γνωρίζουν καλά τα προβλήματα του κάμπου.

Παράλληλα από το κυβερνών κόμμα εστιάζουν ιδιαίτερα στην ευρωπαΐκή συζήτηση που θα γίνει για αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Να σημειωθεί εδώ πως πληροφορίες αναφέρουν πως το χαρτοφυλάκια που θα μπορούσε να πάρει η Ελλάδα είναι το αγροτικό. Βέβαια σε αυτή την συγκυρία τα βλέμματα στρέφονται στην Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, όπου θα συζητηθούν εκ νέου τα πρόσωπα που θα αναλάβουν κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα

Από την κυβέρνηση κατηγορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως μοιράζουν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και δεν καταθέτουν μια ουσιαστική πρόταση για την επόμενη μέρα. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει πως ειδικά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχω δει μια προσπάθεια επιστροφής στις χειρότερες μέρες του εύκολου λαϊκισμού και της τοξικότητας του πολιτικού λόγου, η οποία φυσικά τιμωρήθηκε και στην κάλπη των ευρωεκλογών».

Να σημειωθεί πως από το στρατόπεδο της Ν. Δ. θέλουν να συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το δημοσιονομικό κόστος των προτάσεων που έχει καταθέσει η Κουμουνδούρου. Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης σε μια τέτοια συζήτηση θα φαινόταν ότι «οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία δεν είχαν κοστολογηθεί και εάν υπήρχε ποτέ η πιθανότητα να εφαρμοστούν θα οδηγούσαν την οικονομία στα βράχια. Δηλαδή, σε νέα επιτήρηση και μνημόνια».

Σχετικά Άρθρα