Μεγάλο το πρόβλημα με το νερό στην Λευκάδα – Πολύωρες διακοπές
Συνεχείς και πολύωρες είναι οι διακοπές υδροδότησης στην Λευκάδα και την Πρέβεζα με τον δήμαρχο του νησιού να κατηγορεί τους… απέναντι για κλοπή.
Ο δήμαρχος Λευκάδας Ξενοφών Βεργίνης, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου εξαπέλυσε βαρύτατες κατηγορίες εναντίον των υπευθύνων του Συνδέσμου Ύδρευσης, οι οποίοι ωστόσο απέφυγαν να σηκώσουν το γάντι. Ο κ. Βεργίνης ανέφερε ότι η περιοχή του παίρνει λιγότερο νερό από αυτό που πραγματικά δικαιούται και μίλησε για κλοπή του γίνεται δείχνοντας προς την πλευρά της Πρέβεζας, σύμφωνα με το epiruspost.gr.
«Σύμφωνα με το καταστατικό δικαιούμαστε 900 κυβικά νερό το 24ωρο και αυτή την στιγμή παίρνουμε 480-520 κυβικά το μέγιστο σαφέστατα λόγω προβλημάτων. Αυτό όμως δεν γινόταν μόνο το καλοκαίρι αλλά ακόμα και το χειμώνα. Όμως εμείς δεν πληρώνουμε τόσο νερό, δεν πληρώνουμε για 480 κυβικά, αλλά πληρώνουμε και εκείνες τις απώλειες, όχι μόνο του εσωτερικού δικτύου αλλά του δικού μας αγωγού, αλλά και τις τρελές απώλειες από τις κλοπές. Έτσι λοιπόν όχι μόνο δεν παίρνουμε το νερό που μας αναλογεί αλλά πληρώνουμε και για τις ποσότητες του νερού που δεν παίρνουμε» ανέφερε ο δήμαρχος Λευκάδας.
Σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πρέβεζας τέθηκε το θέμα των δηλώσεων του δημάρχου Λευκάδας από μέλη της παράταξης του Γιώργου Νίτσα, υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν βαρύτατες κατηγορίες και πρέπει να απαντηθούν.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Πρέβεζας), ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης αλλά και ο ίδιος ο δήμαρχος απέφυγαν να ανεβάσουν τους τόνους αναγνωρίζοντας ωστόσο τα οξύτατα και σοβαρά προβλήματα στην ύδρευση.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Γιάννης Δαρδαμάνης, σημείωσε ότι η Λευκάδα που υδροδοτείται από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου στην Φιλιππιάδα, έχει πρόβλημα και υποστήριξε πως συνεργεία του Δήμου έκαναν έλεγχο στις ποσότητες νερού που δίνεται.
«Το πρόβλημα της Λευκάδας είναι διαχρονικό. Λένε ότι εμείς δίνουμε λιγότερες ποσότητες από αυτές που ορίζει το ΦΕΚ. Εγώ καταλαβαίνω τον κ. Βεργίνη. Αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα. Θα μπορούσαν με μία δεξαμενή στο Άκτιο να λύσουν το πρόβλημα αυτό» ανέφερε.
Στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου εντοπίστηκαν το τελευταίο διάστημα πέντε σοβαρές βλάβες. Η μία μάλιστα, στο ύψος της Γέφυρας Καλογήρου ήταν εξαιρετικά μεγάλη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα.
Ο δήμαρχος Πρέβεζας, Νίκος Γεωργάκος, ανέφερε ότι τα προβλήματα είναι καταγεγραμμένα από το 2011 στον κεντρικό αγωγό και για αυτό επιχειρήθηκε η δρομολόγηση του νέου έργου των 141 εκατομμυρίων.
Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το έργο αυτό με χρηματοδότηση πλέον από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια και θα δώσει λύσεις στα σημερινά προβλήματα.
«Όλοι για τη Λευκάδα»: Γιατί το νερό δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες μας;
Με ανακοίνωσή της η παράταξη «Όλοι για την Λευκάδα» αναφέρεται στο σοβαρό πρόβλημα.
Αναλυτικά όσα αναφέρει:
Γιατί το νερό δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες μας;
Πολύ πριν την έναρξη της τουριστικής δραστηριότητας στο Δήμο μας, όταν οι απαιτήσεις σε νερό ανθρώπινης κατανάλωσης ήταν περιορισμένες, παρατηρήθηκε σημαντική έλλειψή του σε πολλές περιοχές, οικισμούς ακόμη και στην πόλη. Η πρωτόγνωρη έλλειψη νερού βαίνει με αυξανόμενο ρυθμό από την άνοιξη ακόμη του τρέχοντος έτους, προκαλεί δε απόγνωση και οργή σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επισκέπτες του νησιού μας λόγω των δυσμενών συνεπειών της.
Σαν παράταξη «Όλοι για τη Λευκάδα», από το ξεκίνημα ανάληψης των υποχρεώσεων της νέας Δημοτικής Αρχής (κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 26η Φεβρουαρίου 2024) θέσαμε το πρόβλημα εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου, επιστήσαμε την προσοχή και την ανάγκη ετοιμότητας των αρμοδίων του Δήμου και καταθέσαμε προτάσεις για την αντιμετώπισή του.
Άποψή μας είναι ότι οι αιτίες του φαινομένου εντοπίζονται:
α) Στις αποδεδειγμένα μικρές ποσότητες νερού με τις οποίες ο Σύνδεσμος Ύδρευσης τροφοδοτεί τα δίκτυα του Δήμου. Στο Δήμο εισέρχονται 500m3 την ώρα κατά τα τελευταία χρόνια, αντί των περίπου 700m3 το 2019. Αυτό οφείλεται στην πλημμελή έως ανύπαρκτη συνεννόηση με τους φορείς συνδιαχείρισης του νερού από τις πηγές Αγ. Γεωργίου.
β) Στον ελλιπή έλεγχο και συντήρηση του υδροδοτικού δικτύου απ’ τις πηγές Αγ. Γεωργίου μέχρι τη Λευκάδα, με συνέπεια να χρονίζουν βλάβες που δεν αποκαθίστανται.
γ) Στη μειωμένη επίβλεψη λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης του Δήμου και των υποστηρικτικών εγκαταστάσεών τους, καθώς και σε καθυστερήσεις αντικατάστασης πεπαλαιωμένων τμημάτων του δικτύου.
δ) Έλλειψη συνεργασίας με τα Τοπικά Συμβούλια και τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων για σωστή κατανομή του νερού.
Είναι ανεπίτρεπτο να ζητά η Δημοτική Αρχή, με ανακοίνωσή της, «περιορισμό της κατανάλωση ύδατος τόσο για οικιακή όσο και επαγγελματική χρήση». Παρά τις δικαιολογίες περί πτώσης της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, το φαινόμενο έλλειψης νερού μπορεί να αντιμετωπιστεί. Κατ’ επανάληψη έχουμε προτείνει μέτρα, τα οποία αν εφαρμοστούν μπορούν να βελτιώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε μεγάλο βαθμό την υδροδότηση των καταναλωτών του Δήμου.
Τέτοια είναι:
1. Άμεση διεκδίκηση αυξημένης ποσότητας νερού από της πηγές Αγ. Γεωργίου, όπως νόμιμα δικαιούμαστε σαν Σύνδεσμος Ύδρευσης και σαν Δήμος.
2. Τακτικός έλεγχος, από διαπιστευμένους και ειδικευμένους τεχνικούς, του υδραγωγείου από τις πηγές Λούρου μέχρι τη Λευκάδα και έγκαιρη αποκατάσταση των βλαβών.
3. Ενίσχυση της αρμόδιας υπηρεσίας με προσωπικό, ώστε να καταστεί δυνατός ο καθημερινός έλεγχος των αγωγών ύδρευσης, αντλιοστασίων, δεξαμενών και γεωτρήσεων του Δήμου.
4. Έλεγχος και περιορισμός υπερβολικών καταναλώσεων των μεγάλων καταναλωτών.
5. Έναρξη διαδικασίας εξόρυξης νέων γεωτρήσεων σε θέσεις που προβλέπεται ότι υπάρχει νερό.
6. Επαναφορά και επανένταξη στον προγραμματισμό χρηματοδοτήσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων του έργου «εφαρμογή μέτρων βελτίωσης διαχείρισης υδάτων Δήμου Λευκάδας», είναι το λεγόμενο MASTER PLAN Ύδρευσης. Η χρηματοδότηση του οποίου με 414.062,14€ αιτήθηκε από τον Δήμο μας με την απόφαση του Δ.Σ. 546/17-12-2018 και εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας το έτος 2019. Έκτοτε περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό κάθε έτους του Δήμου μέχρι και το 2023. Το έργο απεντάχθηκε από την πρώην περιφερειάρχη κ. Κράτσα και με αδράνεια της τότε Δημοτικής Αρχής.
Η ποιότητα ζωής μονίμων κατοίκων και επισκεπτών εξαρτάται άμεσα από το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης, απαιτείται λοιπόν συνεχής επαγρύπνηση και εγρήγορση για την κατά το δυνατόν αδιάλειπτη παροχή του. Επίσης αναγκαία κρίνεται η πρόβλεψη των μελλοντικών απαιτήσεων και ο σχεδιασμός έργων για την κάλυψη των απαιτήσεων αυτών.
Έστω και τώρα, καλούμε τη Δημοτική Αρχή να προβεί άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε στα νησιά του Δήμου μας να μη βιώσουμε τη έλλειψη νερού και τις οδυνηρές συνέπειές της κατά τους μήνες του καλοκαιριού.
Τέλος, ζητήσαμε εγγράφως να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο σε έκτακτη μονοθεματική συνεδρίασή του ή ως πρώτο θέμα στην επόμενη τακτική συνεδρίαση.