Κουμουνδούρου: “Μάχες” απολύσεων και “πόθεν έσχες” με το βλέμμα στις διεργασίες για την Κεντροαριστερά

 Κουμουνδούρου: “Μάχες” απολύσεων και “πόθεν έσχες” με το βλέμμα στις διεργασίες για την  Κεντροαριστερά

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει λάβει το μήνυμα των ευρωεκλογών και ότι η πτωτική πορεία του κυβερνώντος κόμματος θα συνεχιστεί. Ταυτόχρονα εκτιμούν ότι ωριμάζουν οι  συνθήκες για  συσπείρωση προοδευτικών δυνάμεων κατά το παράδειγμα της Γαλλίας, όπως είπε χθες ο Νίκος Παππάς στην Ολομέλεια. “Αυτό τρέμετε, αυτό φοβάστε καλώς το φοβάστε, περιμένετε και θα το δείτε” τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ την ίδια ώρα παίρνει διαστάσεις ο “εμφύλιος” μετά την απομάκρυνση από την ΚΟ των επιστημονικών συνεργατών του Γιώργου Τσίπρα και του Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για την παράταση της υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες αποτέλεσε ένα ακόμη τέστ για το προοδευτικό τόξο απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και σύμφωνα με την Κουμουνδούρου “επειδή για μία ακόμη φορά πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη και τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας συντάχθηκαν με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, προκειμένου να εκτεθούν οι κυβερνώντες στα μάτια ολόκληρης της κοινωνίας, εκείνοι αποφάσισαν να «απαντήσουν» και πάλι με όρους επικοινωνίας κι όχι ουσίας. Όπως άλλωστε συνηθίζουν να κάνουν μετά από κάθε πολιτικό φιάσκο.”.

  • Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών με νυχτερινή τροπολογία έδωσε τελικά παράταση όλων των δηλώσεων Πόθεν Έσχες, αρχικών και ετήσιων, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου αποδεικνύοντας κατά τον ΣΥΡΙΖΑ πως “οι διαψεύσεις της κυβέρνησης μετατρέπονται σε επιβεβαιώσεις, σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων” καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έλεγε λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές ότι “δεν υπάρχει ζήτημα παράτασης” χαρακτηρίζοντας το θέμα “ανύπαρκτο”.

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης κάτω από την πίεση της αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε  πως όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 30/6 και ο ΣΥΡΙΖΑ σε απάντηση κατέθεσε  τροπολογία με την οποία ζητά “τα πολιτικά πρόσωπα να αναρτούν όχι μόνο τις δανειακές τους οφειλές, αλλά και τα αποδεικτικά έγγραφα για τις διευκολύνσεις, τις ρυθμίσεις, τις διαγραφές, τις δόσεις του δανείου τους, καθώς και τα πολιτικά κόμματα να αναρτούν στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΟΛΕΣ τις δαπάνες τους.”.

Και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τα κοινοβουλευτικά κόμματα του προοδευτικού τόξου να συνδιαμορφώσουν την πρόταση νόμου που επεξεργάζεται η ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ριζική αλλαγή του “πόθεν έσχες” των πολιτικών προσώπων. “Ο προοδευτικός κόσμος ποτέ δεν κινήθηκε στις σκιές της Δεξιάς. Τώρα όλα στο φως!” επισήμανε η Κουμουνδούρου.

  • Εκτός από το πόθεν έσχες και η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ συσπείρωσε τις προοδευτικές δύναμεις που ζητησαν σε υψηλούς τόνους  την απόσυρση της, διαφορετικά ονομαστική ψηφοφορία, ενώ παράλληλα μείζον θέμα δημιουργείται κατά τον ΣΥΡΙΖΑ με τις “απαράδεκτες οι μεθοδεύσεις  κυβέρνησης και Προέδρου της Βουλής για να μην έρθουν οι προτάσεις νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ για την ακρίβεια και το φορολογικό για συζήτηση στη Βουλή.”.

“Φέρτε τώρα στη Βουλή για συζήτηση τις προτάσεις νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια και τη φορολογία”, τονίζει σε ανάρτησή του στα social media ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης, κάνοντας λόγο για “πρωτοφανή παραβίαση του κανονισμού της Βουλής”.

“Στην αρχή ήταν τα «λεφτόδεντρα», μετά ήρθε το ΓΛΚ να δικαιώσει την κοστολόγηση των προτάσεών μας για την ακρίβεια και το φορολογικό.  Τώρα τα νέα «δέντρα», αυτά της αποφυγής της συζήτησης, τα ποτίζει προσχηματικά ο κ. Τασούλας” επισημαίνει και υπογραμμίζει “οι προτάσεις νόμου που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών συζητούνται στη Βουλή. Με ανοιχτά μικρόφωνα. Ωστόσο, θα βρεθούμε να τις παρουσιάσουμε σε όποιον «κήπο» μας ζητηθεί. Καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την πρωτοφανή παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και την στρεψόδικη ερμηνεία του Συντάγματος από την κυβέρνηση και τον κ.Τασούλα”.

  • Και καταλήγοντας αναφέρει “Η συζήτηση των κηπουρών και των περικοκλάδων δε θα μειώσει την ακρίβεια. Μην κρύβεστε πίσω από άλλους κ. Μητσοτάκη. Φέρτε τώρα στη Βουλή για συζήτηση τις προτάσεις νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια και τη φορολογία”.

Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο Θεοδώρα Τζάκρη αλλά και πηγές του κόμματος οι διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής είναι σαφείς (άρθρα 85 και επόμενα) και προβλέπουν ρητά τη διαδικασία συζήτησης των προτάσεων νόμων στις αρμόδιες Επιτροπές, καθώς πρόκειται για συνταγματικό δικαίωμα της αντιπολίτευσης να ασκεί  νομοθετική πρωτοβουλία και για  τις προτάσεις νόμου που έχει  καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει καταθέσει τις εκθέσεις του στις 23.5.2024. “Κατά συνέπεια κανένα κώλυμα δεν υφίσταται για να προχωρήσει η διαδικασία της συζήτησης τους στη Βουλή” τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και “η επίκληση από τον Πρόεδρο της Βουλής του άρθρου 73 παρ.3 του Συντάγματος για να περιορίσει το κοινοβουλευτικό μας δικαίωμα δεν ευσταθεί και αποτελεί ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα προς εξυπηρέτηση της Κυβέρνησης και οι προτάσεις νόμου του ΣΥΡΙΖΑ δεν εμπίπτουν σε αυτό τον περιορισμό.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε “Είναι εξοργιστικό ότι ο Πρόεδρος της Βουλής επιχείρησε με στρεψόδικα επιχειρήματα να παραπλανήσει τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους της Βουλής και τόνισε “Ενημερώνουμε τους κ.κ. Μητσοτάκη και Χατζηδάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν πρόκειται να υποχωρήσει.  Διεκδικούμε και απαιτούμε την εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής και τη συζήτηση των προτάσεων νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ στις επιτροπές της Βουλής. Και θα εξαντλήσουμε κάθε θεσμική πρόβλεψη για να γίνει αυτό. Κι αν η κυβέρνηση επιμείνει στην παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής,  η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα προσέλθει όπου κληθεί, όπως κάνει πάντα, για να αναδείξει και το βάσιμο των επεξεργασμένων προτάσεων μας αλλά και την αντιλαϊκή και άδικη πολιτική της κυβέρνησης υπέρ των ολιγοπωλίων και κατά των νοικοκυριών και της συντριπτική πλειοψηφίας των επιχειρήσεων.”.

Κατά τα λοιπά στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν με ενδιαφέρον και διακριτικότητα τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας ότι αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο σε επίπεδο ηγεσίας τα σενάρια διαλόγου και συνεργασιών είναι στον αέρα και μόνο μέσω της Βουλής και στην κοινωνία μπορεί να τεσταριστεί το αίτημα συγκλίσεων και συμπράξεων. Άλλωστε ενόψει και του Καταστατικού  Συνεδρίου το εσωκομματικό τοπίο στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ρευστό με τις βολές για το ύφος και το ήθος της ηγεσίας Κασσελάκη  να πυκνώνουν κυρίως από τα στελέχη που θεωρούν και νιώθουν ότι έχουν πέσει σε δυσμένεια  για την κριτική που ασκούν για τα πεπραγμένα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο ο Χρήστος Σπίρτζης δηλώνει ευθαρσώς ότι “δεν μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη”.

Σχετικά Άρθρα