Ακρίβεια: Εξακολουθεί να προκαλεί παραζάλη- Μονιμοποίηση χαμηλού ΦΠΑ στον καφέ με εξαιρέσεις

Ακρίβεια: Εξακολουθεί να προκαλεί παραζάλη- Μονιμοποίηση χαμηλού ΦΠΑ στον καφέ με εξαιρέσεις

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα υποχώρησε, ωστόσο αυτό δεν αποτυπώνεται στην τσέπη των πολιτών με αποτέλεσμα να μειώνουν όλο και περισσότερο τις αγορές του. Παράλληλα η μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ στον καφέ είναι τελικά δύο ταχυτήτων.

Καταρχάς σύμφωνα με την Eurostat ο πληθωρισμός υποχώρησε από 3,2% τον Απρίλιο στο 2,4% τον Μάιο και είναι ο όγδοος χαμηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο πληθωρισμός τροφίμων από το 5,4% τον Απρίλιο μειώθηκε στο 2,6% τον επόμενο μήνα, ωστόσο οι καταναλωτές δεν βλέπουν μειώσεις στα ράφια και τα ταμεία.

«Τον τελευταίο χρόνο, βλέποντας τα στοιχεία, είμαστε πρώτη ή δεύτερη πιο ακριβή χώρα στην Ε.Ε.» υπογράμμισε καταναλωτής στo OPEN.

Σοκ προκαλεί η τιμή του ελαιόλαδου, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται στα ύψη. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στην Ελλάδα, τον Μάιο του 2024 είναι αυξημένη κατά 56,8% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023 έναντι 50% που είναι η αύξηση στην Ευρωζώνη. Γεγονός που προκαλεί την οργή των καταναλωτών. «Απαράδεκτες οι αυξήσεις στην Ελλάδα για το λάδι, τη στιγμή που είμαστε μια χώρα που παράγει λάδι» τόνισε καταναλώτρια στο OPEN.

Απλησίαστο επίσης έγινε το κρέας και το φρέσκο ψάρι όπου τον Μάιο στην Ελλάδα κατέγραψαν αύξηση 12,5% την ώρα που στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 3,5%.

Με βάση την αγοραστική δύναμη, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας το 2023 παρέμεινε στο 67% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι το δεύτερο πιο χαμηλό, με χαμηλότερο μόνο αυτό της Βουλγαρίας.

ΦΠΑ δύο ταχυτήτων στον καφέ

Όσον αφορά τη μονιμοποίηση του χαμηλού ΦΠΑ στον καφέ ουσιαστικά πρόκειται για ΦΠΑ δυο ταχυτήτων. Μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στον καφέ στο χέρι, αλλά ο σερβιριζόμενος επιστρέφει στον υψηλό συντελεστή 24%. Εφόσον, λοιπόν, ο πελάτης επιλέξει να απολαύσει τον καφέ του καθήμενος στο τραπέζι θα χρεώνεται ακριβότερα με ΦΠΑ 24%, ενώ αν τον προμηθευτεί σε κυπελάκι θα καταβάλει ΦΠΑ 13%.

Η επιλογή αυτή έγινε από την κυβέρνηση, λόγω δημοσιονομικών περιορισμών, αλλά και της προσδοκίας για έσοδα από την εστίαση και τον τουρισμό. Έτσι επέλεξε να προτάξει μια “χαμηλή” ταχύτητα στον ΦΠΑ για το delivery ή για την κατανάλωση εκτός της σάλας του κάθε καταστήματος, θεωρώντας ότι είναι ένα πιο “λαϊκό μέτρο” με μεγαλύτερο όφελος για τους καταναλωτές. Άλλωστε, πάνω από το 60% της κατανάλωσης καφέ πραγματοποιείται μέσω delivery και takeaway. Oπότε προκειμένου οι όποιες ανατιμήσεις σημειωθούν , επηρεάσουν όσο το δυνατόν λιγότερους καταναλωτές ,επελέγη η επιστροφή του ΦΠΑ στο 24% για καφέ στην εστίαση που επιπλέον φέρνει έσοδα στα δημόσια ταμεία ύψους 43 δις ευρω.

  • Παράλληλα ο κλάδος της εστίασης προειδοποιεί για αυξήσεις καθώς η μετάταξη του φόρου στον υψηλό συντελεστή θα μετακυλιστεί εξ ολοκλήρου στους πολίτες και θέτει επί τάπητος την οριζόντια διατήρηση ΦΠΑ στο 13% στον καφέ καθώς και στα μη αλκοολούχα ποτά.

“Μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθούμε με ποια λογική προχωράτε σε αυτή την αύξηση, όταν ήδη ο καφές επιβαρύνεται και με ειδικό φόρο κατανάλωσης (από το 2017). Ο αυξημένος ΦΠΑ, από τις επιχειρήσεις εστίασης που θα κληθούν να τον εφαρμόσουν, θα μετακυλιστεί εξ ολοκλήρου στον καταναλωτή, δεδομένου ότι η διεθνής τιμή του καφέ το τελευταίο εξάμηνο έχει αυξηθεί στην μεν ποικιλία Arabica κατά 17% στη δε ποικιλία Robusta κατά 50%!!”, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).

Όπως τονίζεται στην επιστολή που απέστειλε ΠΟΕΣΕ στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη ,θα ενισχυθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός και η ακρίβεια που διακηρυκτικά αποτελεί για την κυβέρνηση το σημαντικότερο πρόβλημα που θέλει με αποτελεσματικότητα να αντιμετωπίσει.

  • “Αυτή η χαώδης απόσταση μεταξύ λόγων και πράξεων έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στον κλάδο. Και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά καθώς η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι δεν θα αυξήσει κανέναν φόρο αλλά ήδη το έχει κάνει δυο τουλάχιστον φορές, μια με την αύξηση του ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά και μια εντός των προσεχών ολίγων ημερών με την αντίστοιχη αύξηση στον καφέ”.

Η ΠΟΕΣΕ τονίζει ότι αμφότερες οι ρυθμίσεις στην συνείδηση των επαγγελματιών δεν είναι τίποτα άλλο από μέτρα καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα την στιγμή μάλιστα που τα δημόσια έσοδα συνεχώς αυξάνονται ενώ είναι εξοργιστική είναι και η πολιτική των δυο μέτρων και δυο σταθμών στην οποία υπακούουν, καθώς επιβαρύνουν ένα μόνο μέρος των επιχειρήσεων, ενισχύοντας έτσι και τον αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς από τον μειωμένο ΦΠΑ επωφελούνται κατά βάση οι μεγάλες αλυσίδες καφέ και τροφίμων.

Σχετικά Άρθρα