ΠΑΣΟΚ: Μετά από 9 ώρες… “άγριας” αμφισβήτησης τα αποκαλυπτήρια της 30ης Ιουνίου

ΠΑΣΟΚ: Μετά από 9 ώρες… “άγριας” αμφισβήτησης τα αποκαλυπτήρια της 30ης Ιουνίου

Οι παρεμβάσεις ήταν αιχμηρές, το κλίμα κακό και πλέον σε δημόσια θέα, και η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων έρχεται με τα στελέχη που αμφισβητούν την ηγεσία Ανδρουλάκη να πληθαίνουν. Τα αντίπαλα στρατόπεδα ετοιμάζονται για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της 30ης Ιουνίου κατά την οποία μετατίθενται οι όποιες αποφάσεις: Καταρχάς για τη διενέργεια των εσωκομματικών εκλογών και ασφαλώς τα… “αποκαλυπτήρια” για τους υποψήφιους διαδόχους καθώς ουδείς μέχρι τώρα δεν έχει θέσει ανοιχτά την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας καταγράφηκαν αμφισβήτηση και διαφωνίες για την ηγεσία, τη λειτουργία του κόμματος και το μέλλον του προοδευτικού χώρου.

Μέσα σε περίπου 9 ώρες ακούστηκαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές και τα κορυφαία στελέχη και πλέον ειπώθηκαν πράγματα που, όλο το προηγούμενο διάστημα, συζητιόντουσαν μόνο μεταξύ μελών των ίδιων εσωκομματικών «ομάδων» και συμμαχιών. Και κριτική σε όλη τη γκάμα, από ψύχραιμη και πολιτική ως προσωπική και οξεία για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Από αιτήματα για οργανωτικές αλλαγές στο κόμμα κι ανανέωση κι ενίσχυση των οργάνων του ως και παρομοιώσεις με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και τον Λαβρέντι Μπέρια.

Κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη άσκησαν οι Ευαγγελία Λιακούλη, Μιλένα Αποστολάκη, Μιχάλης Κατρίνης, Παύλος Χρηστίδης, όπως και οι Πέτρος Ευθυμίου, Θόδωρος Μαργαρίτης, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Πάρις Κουκουλόπουλος, Κώστας Σκανδαλίδης, Έφη Χαλάτση, Παύλος Γερουλάνος, ο Φίλιππος Σαχινίδης και Νάντια Γιαννακοπούλου, οι οποίοι ζήτησαν να προχωρήσουν διαδικασίες ανάδειξης νέας ηγεσίας. Υπέρ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκαν ο Δημήτρης Μάντζος, Γεράσιμος Σκαφιδάς και Μανώλης Χνάρης.

  • Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην άποψη του ότι τα εκλογικά αποτελέσματα του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να είναι αυτά που θέλει, δεν συνιστούν βαριά ήττα. Τονίζοντας, αρκετές φορές μάλιστα, ότι με τη συζήτηση αυτή που άνοιξαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ δημόσια στα ΜΜΕ, έφυγε ο προβολέας από την πτώση των ποσοστών της ΝΔ και τον «μεγάλο ηττημένο», όπως χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από την άλλη πλευρά, τα περισσότερα στελέχη και βουλευτές που τοποθετήθηκαν έδειξαν πως θεωρούν την προσφυγή σε νέες κάλπες για εκλογή προέδρου μονόδρομο. Ουδείς αποκλείει, άλλωστε, αυτό το σενάριο και από το περιβάλλον του Ανδρουλάκη, παρότι ήταν σαφές πως δεν θα έθετε τέτοιο ζήτημα.

Κανείς, ωστόσο, από όσους αμφισβήτησαν στο ΠΣ τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε εαυτόν ευθέως στους υποψήφιους της επόμενης μέρας, παρότι η τοποθέτηση του Μανώλη Χριστοδουλάκη μάλλον ενίσχυσε τα σενάρια που θεωρούν βέβαιη την υποψηφιότητα του. Το ΠΑΣΟΚ ωστόσο, βρίσκεται σε μια αρκετά πρωτοφανή για τα τελευταία του χρόνια κατάσταση, να αμφισβητείται ένας πρόεδρος χωρίς να υπάρχει ήδη από πίσω ένας δεδομένος ισχυρός δεύτερος πόλος εν αναμονή.

Παράλληλα βέβαια, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Χαριλάου Τρικούπη, στην Τεχνόπολη, ο Χάρης Δούκας προχώρησε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην εσωκομματική κούρσα, με την ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Σιακαντάρη, όπου δήλωσε πιο ξεκάθαρα ότι ενδιαφέρεται για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ως πόλου σύγκλισης του προοδευτικού χώρου. Ως τώρα ωστόσο, από τους βουλευτές και τα κορυφαία στελέχη υπέρ του Δούκα έχει τοποθετηθεί ανοιχτά μόνο ο πρώην σύμμαχος και πλέον ορκισμένος εσωκομματικός αντίπαλος του Ανδρουλάκη, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Οι πόλοι και οι συμμαχίες θα αρχίσουν να ζυμώνονται και να ξεδιπλώνονται ως και την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή που θα συνεδριάσει στις 30 Ιουνίου, προκειμένου να παρθούν εκεί οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

  • Ως τότε θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει και ποιοι θέλουν να διεκδικήσουν το κόμμα. Πρωτίστως αυτό, διότι καμία συζήτηση περί συνεργασιών και συγκλίσεων δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς μια δομημένη πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια.

Ο Ανδρουλάκης, από μεριάς του πάντως, μετά από εννέα ώρες σχεδόν αδιάκοπης κριτικής, έκλεισε τη χθεσινή συνεδρίαση με τη δέσμευση «θα προσπαθήσω η πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή να είναι όσο γίνεται πιο ενωτική και να καλύψει όλα όσα συζητήσαμε. Να βάλουμε και την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση του λαού της παράταξης».

Το μήνυμα είναι δεδομένο ότι το έλαβε, άρα, αυτό που μένει να φανεί είναι το πώς το ερμήνευσε.

Σχετικά Άρθρα