Όμιλος ΔΕΗ: Ένας powertech παίκτης στην Ν.Α. Ευρώπη

 Όμιλος ΔΕΗ: Ένας powertech παίκτης στην Ν.Α. Ευρώπη

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά ο μετασχηματισμός του Ομίλου ΔΕΗ σε μία οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη, ψηφιακή εταιρεία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με σημαντικές επενδύσεις ύψους €9 δισ., για την τριετία 2024-2026, η ΔΕΗ περνά σε πράσινες μορφές παραγωγής ενέργειας, επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναπτύσσει διαρκώς νέες υπηρεσίες και προϊόντα, και προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις ενέργειας στους πελάτες της, στην ψηφιακή εποχή του νέου εξηλεκτρισμού.

Η στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ, όπως αυτή παρουσιάστηκε από τη διοίκηση στο Capital Markets Day 2024, στο Λονδίνο, βασίζεται στο τρίπτυχο καθαρή παραγωγή ενέργειας, σύγχρονα ψηφιακά δίκτυα και πελατοκεντρική φιλοσοφία. Στόχος της διοίκησης είναι ο Όμιλος ΔΕΗ να γίνει ενεργειακός ηγέτης στην ευρύτερη περιοχή και σημαντικός παίκτης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ένας «πράσινος» όμιλος που το 2030 θα έχει EBITDA €3 δισ. από διαφορετικές δραστηριότητες, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση και να ανταποκριθεί στον κρίσιμο ρόλο του σε όλες όπου δραστηριοποιείται.

Υψηλοί πράσινοι στόχοι για ένα βιώσιμο μέλλον

Ο Όμιλος ΔΕΗ έχει θέσει ως στόχο τις μηδενικές εκπομπές CO2 μέχρι το 2040 (Net Zero), αναγνωρίζοντας τον βασικό ρόλο που διαδραματίζει στην ενεργειακή υποδομή της Ελλάδας και τη σημασία της ενσωμάτωσης των αρχών της Βιώσιμης Ανάπτυξης στις επιχειρηματικές αποφάσεις και δραστηριότητες.

Η ΔΕΗ στοχεύει να διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ σε 8,9 GW έως το 2026, με τις ΑΠΕ να αντιπροσωπεύουν το 68% της συνολικής ισχύος της εταιρείας. Παράλληλα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ θα αυξηθεί στα 13,1 GW, παρά την απόσυρση λιγνιτικών, και άλλων μονάδων ισχύος 2,8 GW. Μάλιστα, έως το 2026 θα μηδενιστεί η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη. Το 2030, η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ αναμένεται να φτάσει τα 17 GW, εκ των οποίων το 75% θα προέρχεται από καθαρές μορφές ενέργειας. Με αυτές τις επενδύσεις, η ΔΕΗ θα καταφέρει να μειώσει τις άμεσες εκπομπές CO2 κατά 75% έως το 2026, σε σχέση με το 2019.

Ηγέτιδα εταιρεία καθαρής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη

Με αφετηρία την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, ο Όμιλος ΔΕΗ βγήκε εκτός ελληνικών συνόρων και γίνεται περιφερειακός ενεργειακός παίκτης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο τη δημιουργία αξίας μεταξύ των χωρών, μέσω του ενεργειακού διαδρόμου που δημιουργείται.

Η PPC Romania, όπως ονομάζονται πλέον οι δραστηριότητες της ΔΕΗ στη Ρουμανία, είναι ένας από τους πιο βασικούς παίκτες ενέργειας της χώρας. Είναι νούμερο 1 σε ΑΠΕ με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW και με επιπλέον 5 GW σε πορεία υλοποίησης. Είναι επίσης νούμερο 1 στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ κατέχει το δίκτυο διανομής της σε 3 περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Βουκουρέστι.

Πλέον, ο Όμιλος ΔΕΗ προχωρά δυναμικά με τη δημιουργία χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή, από την Ιταλία και την Κροατία μέχρι τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Σε αυτό πλαίσιο εντάσσεται η απόκτηση αιολικού πάρκου σε λειτουργία στη Ρουμανία με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 84MW καθώς και συμφωνίες με κατασκευαστικούς ομίλους για ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα και σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι ανάγκες του πελάτη στην ψηφιακή εποχή του νέου εξηλεκτρισμού

Η ενεργειακή μετάβαση και η τεχνολογία αλλάζουν ολόκληρη την αγορά της ενέργειας. Η ΔΕΗ στοχεύει σε μία ολιστική εμπειρία για τους πελάτες χτίζοντας μια νέα σχέση μαζί τους, αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για μια νέα ψηφιακή εμπειρία σε όλα τα επίπεδα. Η εξαγορά της Κωτσόβολος από την βρετανική Currys, ενός αγαπημένου brand που διαθέτει ένα δίκτυο 95 καταστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο εφοδιαστικής αλυσίδας, αποτελεί ορόσημο για τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών λιανικής.

Συνεχίζει, επίσης, να επενδύει και να προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες πράσινης ενέργειας στους πελάτες της, όπως τα ΔΕΗ myEnergy Solar για φωτοβολταϊκά στο σπίτι και ΔΕΗ myEnergy HeatPump, το πιο αποδοτικό και οικονομικό σύστημα θέρμανσης με αντλίες θερμότητας.

Νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στην ψηφιακή εποχή

Ο Όμιλος ΔΕΗ, εκτός από την παραγωγή και εμπορία ενέργειας, επενδύει στην ηλεκτροκίνηση και αναπτύσσει νέους τομείς δραστηριότητας, όπως οι τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα με στόχο να γίνει μία powertech εταιρεία.

Με τα σημεία φόρτισης ΔΕΗ blue να φτάνουν ήδη τα 2.500 σε Ελλάδα και Ρουμανία και το δίκτυο δημοσίως προσβάσιμων φορτιστών ΔΕΗ blue να μεγαλώνει συνεχώς, η ΔΕΗ blue αντιπροσωπεύει έναν ολόκληρο κόσμο νέων υπηρεσιών και κάνει τον κόσμο της ηλεκτροκίνησης μέρος της καθημερινότητας ολοένα και περισσότερων οδηγών, εστιάζοντας στη βιώσιμη κινητικότητα.

Την ίδια στιγμή, ο Όμιλος ΔΕΗ φέρνει μία νέα εποχή για τις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα μέσα από την ΔΕΗ FiberGrid που έχει αναλάβει την ανάπτυξη και παροχή ενός πανελλαδικού δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι με το κατασκευαστικό πλάνο της εταιρείας να αφορά στη χονδρική διάθεση οπτικών ινών σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως και το 2025.

Επιπλέον, η διοίκηση του Ομίλου ΔΕΗ ανακοίνωσε πρόσφατα το πλάνο για δημιουργία data center στην Αθήνα, δυναμικότητας 25 MW, αλλά και την παροχή υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) as-a-service. Παράλληλα, προχωρά η υλοποίηση του υποβρύχιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μετάδοσης δεδομένων EMC (East To Med Data Corridor) για τη σύνδεση Ασίας και Ευρώπης στο οποίο η ΔΕΗ είναι μέτοχος.

Yγιής οικονομική ανάπτυξη με στόχο EBITDA 1,8 δισ. το 2024

Η ανάπτυξη του Ομίλου ΔΕΗ βασίζεται σε υγιείς οικονομικές βάσεις. Για το 2024, ο Όμιλος αναβάθμισε τον στόχο για επαναλαμβανόμενο EBITDA στα €1,8 δισ., σε συνέχεια των ισχυρών αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου 2024 και παρά τη συνεχιζόμενη μεταβλητότητα στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. 

Ο Όμιλος ΔΕΗ κατέγραψε θετικές επιδόσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2024, παρουσιάζοντας αυξημένη λειτουργική κερδοφορία και με τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση να διαμορφώνονται σε €459 εκατ., αυξημένα κατά 64% σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2023. Παράλληλα, πραγματοποίησε συνολικές επενδύσεις ύψους €501 εκατ., συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στη Ρουμανία σε δραστηριότητες διανομής και ΑΠΕ και μείωσε την ένταση άμεσων εκπομπών CO2 κατά 24% σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, λόγω της μειωμένης παραγωγής από λιγνίτη και της ενίσχυσης της παραγωγής από ΑΠΕ.

Ο Όμιλος σχεδιάζει σημαντικές επενδύσεις στην τριετία 2024-2026, κυρίως σε ΑΠΕ, αναβάθμιση δικτύων και νέες δραστηριότητες, αυξημένες κατά 130% σε σχέση με την τριετία 2021-2023.

Ο Όμιλος ΔΕΗ αλλάζει, μεγαλώνει και διεθνοποιείται με στόχο να μπορεί να επιτελεί τον ρόλο του, να είναι φορέας εξέλιξης και αναπόσπαστο κομμάτι του οικονομικού και κοινωνικού ιστού σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται. Ο Όμιλος ΔΕΗ εξυπηρετεί πλέον 8,7 εκατ. πελάτες στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, ενώ το παραγωγικό δυναμικό του ανέρχεται σε περίπου 10,8GW, με θερμικούς, υδροηλεκτρικούς σταθμούς και εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας περίπου 20TWh.

Σχετικά Άρθρα