Κόντρα Χατζηδάκη- ΣΥΡΙΖΑ για την φορολόγηση των υπερκερδών και τον έλεγχο από το ΓΛΚ

Κόντρα Χατζηδάκη- ΣΥΡΙΖΑ για την φορολόγηση των υπερκερδών και τον έλεγχο από το ΓΛΚ

Αρνητικά απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με την διενέργεια συζήτησης (με την μορφή απευθείας διαλόγου,όπως επισημαίνει σε επιστολή του) επί των προτάσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για οικονομικά μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ. Η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι προτάσεις του δεν είναι επαρκώς κοστολογημένες και θα προκαλέσουν αποσταθεροποίηση της οικονομίας.

Η κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται μετά την σημερινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού για έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των διϋλιστηρίων με 33% προκειμένου να επιδοτηθούν πολιτικές υπέρ των συνταξιούχων και άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που προκάλεσε νωρίτερα την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε προτείνει προεκλογικά την φορολόγηση των υπερκερδών.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο Σωκράτης Φάμελλος με ανακοίνωσή του μάλιστα κατηγορεί σχετικά την κυβέρνηση:

«Η κυβέρνηση να προχωρήσει και σε φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, όπως επίσης έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» επισημαίνει ο Σωκράτης Φάμελλος στην ανακοίνωσή του.

Aναλυτικά όσα αναφέρει:

Τελικά λεφτόδεντρα υπάρχουν στα διυλιστήρια, αλλά και πάλι τους κάνει «εκπτώσεις» στην έκτακτη φορολόγηση ο κ. Μητσοτάκης

Μετά την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ και 1,5 χρόνο αλλά και την αντίδραση της κοινωνίας στην κάλπη των ευρωεκλογών, ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων για το 2023 και να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση, στο χαμηλότερο όμως δυνατό συντελεστή.

Από τη συζήτηση του Νόμου 5007/2022 (Δεκέμβριος 2022) για τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων για το 2022 σε εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2022/1854, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε επισημάνει ότι η κυβέρνηση οφείλει να επεκτείνει τη φορολόγηση και για το 2023.

Εδώ και 1,5 χρόνο επιμένουμε ότι υπάρχουν σημαντικά υπερκέρδη στα δύο διυλιστήρια της χώρας και για το 2023, που ανέρχονται σε 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ (!!!) και ότι αυτά πρέπει να φορολογηθούν και να επιστρέψουν στην ελληνική κοινωνία και στην οικονομία, που υποφέρουν
από τις υψηλότατες τιμές καυσίμων και την ακρίβεια.

Εκτός από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τις δημόσιες τοποθετήσεις μας, το ίδιο θέμα θέσαμε επιτακτικά στις δύο επίκαιρες ερωτήσεις προς στον πρωθυπουργό (15.03.2024 και 04.04.2024) στις οποίες δεν ήρθε να απαντήσει, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια (24.05.2024), ενώ έχουμε εισάγει και ανάλογη ρύθμιση στην Πρόταση Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ακρίβεια, που κατατέθηκε στη Βουλή την 01.05.2024.

Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης μας επιβεβαιώνει, αν και πάλι επιλέγει, όπως φαίνεται, να κρατήσει τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, στο χαμηλότερο συντελεστή (33%) και να «ξεχάσει» βολικά το 90%, που είχε ανακοινώσει για τα υπερκέρδη του ενεργειακού τομέα, το Μάρτιο του 2022 στη Βουλή.

Περιμένουμε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση να προχωρήσει και σε φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, όπως επίσης έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε για μια ακόμη φορά πόσο επικίνδυνος είναι για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία: Εξαναγκάζεται σε αυτή την επιλογή γιατί οι πολίτες του έστειλαν μήνυμα αποσταθεροποίησης στις ευρωεκλογές. Σε διαφορετική περίπτωση τα υπερκέρδη θα αναπαύονταν, στο σύνολό τους, στα ταμεία των διυλιστηρίων.

Γιατί είναι επιλογή του η ανεξέλεγκτη ακρίβεια και αισχροκέρδεια των λίγων να περιορίζει τα εισοδήματα και να στερεύει την αγορά οδηγώντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε μια διαρκή οικονομική κρίση.

Τι πρότεινε ο Κωστής Χατζηδάκης

«Προτείνουμε να πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, μια αναλυτική συζήτηση επί των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και των συνεπειών που αυτές έχουν στα δημόσια οικονομικά της χώρας. Θα είναι μια ευκαιρία να γίνει μια δημόσια αξιολόγηση των προτάσεων αυτών και από εκπροσώπους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ως προς το δημοσιονομικό τους κόστος.

Η συζήτηση αυτή προτείνουμε να έχει τη μορφή του απευθείας διαλόγου των εκπροσώπων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Προέδρου, όπως και των αρμόδιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και των υπολοίπων κομμάτων, προκειμένου να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα σχετικά με τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό και τη δημοσιότητα που συνεπάγεται η συνεδρίαση Επιτροπής της Βουλής θα δοθεί η ευκαιρία στον ελληνικό λαό να ενημερωθεί αδιαμεσολάβητα για το πραγματικό κόστος των μέτρων που προτείνει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά η επιστολή του υπουργού.

Η δήλωση της Θεοδώρας Τζάκρη

Ο κ. Χατζηδάκης με έναν φθηνό επικοινωνισμό προσκάλεσε τον κ. Κασσελάκη να προσέλθει στην Βουλή για να τον ενημερώσει ο κ. Χατζηδάκης για το κόστος των προτάσεων νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την ακρίβεια και το φορολογικό, τις οποίες ήδη έχει κοστολογήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δικαιώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ας αφήσει λοιπόν τα τεχνάσματα και σε εφαρμογή του άρθρου 85 του Κανονισμού της Βουλής ας φέρει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές τις δύο προτάσεις νόμου, τις οποίες, επαναλαμβάνω, τις έχει ήδη κοστολογήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Η δήλωση του Νίκου Παππά
«Η πρόταση Χατζηδάκη είναι καλοδεχούμενη.

Η αλήθεια είναι ότι:

Eμείς ζητάμε από τη Ν.Δ. -και μετεκλογικά- να πάμε μαζί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την εξέταση των μέτρων μας.
Το ΓΛΚ έχει καταρρίψει, ήδη, την «κοστολόγηση» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που μιλούσε για 40 δισ. ευρώ κόστος, ενώ με βάση την έκθεσή του, οι προτάσεις μας κρίνονται απολύτως εφαρμόσιμες.
Έχουμε υποβάλει αίτημα να συζητήσουν δημόσια οι κύριοι Μητσοτάκης και Κασσελάκης για αυτά και για άλλα ζητήματα.
Ζητούμε να οριστεί η συνεδρίαση το συντομότερο δυνατόν. Και όχι σε… πέντε μήνες, όσο δηλαδή πήρε -κατʼ απαίτηση Χατζηδάκη- ο ορισμός της συνεδρίασης που εμείς ζητήσαμε για το ξεπούλημα των τραπεζών.
Ζητούμε, επίσης, από τα στελέχη του ΓΛΚ να προσκομίσουν στη συζήτηση τα στοιχεία για το ύψος των υπερπλεονασμάτων του 2022 και του 2023, τις εκτιμήσεις για το 2024 και τα στοιχεία για την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων φέτος.
Στη συνεδρίαση θα δούμε και τις δύο προτάσεις οικονομικής πολιτικής. Αυτή που μαζεύει υπερπλεονάσματα και υπερκέρδη και αρνείται να μειώσει τους έμμεσους φόρους. Και αυτή που αξιοποιεί υπερπλεονάσματα και υπερκέρδη για να μειώσει τους έμμεσους φόρους.

Στον κ. Χατζηδάκη που αναζητούσε, εναγωνίως, δημοσιονομικά άλλοθι για να μη μειώσει τον ΦΠΑ, υποσχόμαστε μια δημιουργική και, κυρίως, ενδιαφέρουσα συζήτηση».

Σχετικά Άρθρα