Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή στην Αττική- Κλείνουν τα πάρκα- Προβλέψεις μετεωρολόγων

 Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή στην Αττική- Κλείνουν τα πάρκα- Προβλέψεις μετεωρολόγων

Πιο δύσκολη και επικίνδυνη μέρα χακατηρίζεται η αυριανή για την Αττική απο πλευράς καιρικών συνθηκών με τον κίνδυνο φωτιάς να είναι στο ανώτερο δυνατό επίπεδο συναγερμού, κατάσταση 5. Ston Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η Αττική απεικονίζεται με έντονο κόκκινο χρώμα λόγω των ακραίων πυρομετεωρολογικών συνθηκών που θα επικρατούν από αύριο, Παρασκευή 21 Ιουνίου, στην Αττική.

Υψηλές θερμοκρασίες και πανίσχυροι άνεμοι που θα δυναμώνουν όσο περνάει η μέρα αποτελούν τον ιδανικό σύμμαχο για την πρόκληση πυρκαγιάς σε συνδυασμό με το παρατεταμένα άνυδρο έδαφος. Ο ακραίος κίνδυνος για εκδήλωση φωτιάς – κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) αποτελεί το μέγιστο δυνατό καμπανάκι για την προσοχή όλων μας καθώς υπό αυτές τις συνθήκες μια σπίθα εξελίσσεται ταχύτατα σε εστία που δύσκολα περιορίζεται κόντρα στους ανέμους. Oι Αρχές δεν εφησυχάζουν και ζητούν να είμαστε προσεκτικοί σε κάθε μας κίνση καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εκδήλωση και την γρήγορη εξάπλωση πυρκαγιών.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της μετεωρολόγου Νικολέτας Ζιακοπούλου η Παρασκευή χαρακτηρίζεται ως η «πιο επικίνδυνη ημέρα από πλευράς ανέμων» καθώς οι βοριάδες θα φτάνουν στις προσήνεμες περιοχές τα 8 μποφόρ με τις ριπές να αγγίζουν μέχρι και τα 9. Η ισχυρής έντασης άνεμοι συνδυαστικά με τις επικρατούσες υψηλές θερμοκρασίες επιτείνουν τον ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς και χρήζουν δέουσας προσοχής. Οι άνεμοι θα δυναμώνουν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και θα αρχίσουν να υποχωρούν σταδιακά από το Σάββατο με την πλήρη τους εξασθένηση ανήμερα του Αγίου Πνεύματος.

Σε ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, τοποθετείται για το αυριανό δύσκολο καιρικό σκηνικό που προκαλεί αναπόδραστα μεγάλη επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς. Όπως σημειώνει το καιρικό τρίπτυχο που θα επικρατήσει αύριο θα έχει ως βασικά του συστατικά το δυνατό μελτέμι, την ζέστη και την ξηρασία. Μάλιστα δίνει έμφαση και εκείνος στην υψηλή επικινδυνότητα της αυριαν΄ής μέρας λόγω του ενισχυμένου μελτεμιού της ζέστης και του ξηρού καιρού και παράλληλα εξηγεί ότι η ζέστη θα είναι αισθητή την Κυριακή και τη Δευτέρα που θα “σπάσει” πρόσκαιρα το μελτέμι .

Η ανάρτηση Τσατραφύλλια

«”Καταβάτες άνεμοι πυροδοτούν επικίνδυνα την ατμόσφαιρα αύριο στην Αττική…”

Σε κατάσταση συναγερμού θα βρεθεί αύριο η Αττική διότι εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν (36-37 βαθμοί) υπάρχει μεγάλη ξηρασία από την ανομβρία του Χειμώνα και θα πνέουν θυελλώδεις και ξηροί άνεμοι οι οποίοι κυριολεκτικά θα εκτινάξουν την ευλεκτότητα στα ύψη.

Πρόκειται για τα γνωστά μας μελτέμια τα οποία κατεβαίνοντας την Πάρνηθα , την Πεντέλη και το Κιθαιρώνα (καταβάτες) όχι μόνο θα ενισχύονται και θα θερμαίνονται σημαντικά αλλά θα χάνουν και την υγρασία τους. Οι άνεμοι αυτοί θα πνέουν όλη την ημέρα την Παρασκευή με τις μεγαλύτερες εντάσεις να σημειώνονται τις θερμές ώρες.

Προσοχή! Τη νύχτα προς το Σάββατο δεν θα σταματήσουν αλλά θα πνέουν με ένταση 6-7 μποφόρ.

Υ.Γ¨: Άνεμοι με αυτά τα χαρακτηριστικά θα κατεβαίνουν και το όρος Δίρφυς στην Εύβοια, τα όρη Πάρνωνα, Μαίναλο και Ταΰγετο στην Πελοπόννησο.

Ένα δύσκολο 48ώρο είναι μπροστά μας».

Η ακραία επικινδύνοτητα για φωτιά που θα επικρατήσει τόσο στην Αττική όσο και στις υπόλοιπες Περιφέρειες αποτυπώνεται και στο Χάρτη του Meteo. Όπως θα διαπιστώσετε παρατηρώντας τα σημεία στο χάρτη πέραν του κινδύνου 5 για την Αττική, κίνδυνος 4 καταγράφεται και στις κάτωθι περιοχές

  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)

  • Εν τω μεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Παρασκευή (21/6) τα πάρκα και τα Άλση που βρίσκονται στην ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής, εξαιτίας του ακραίου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Όπως ανακοινώθηκε από την Πολιτική Προστασία, η κατηγορία κινδύνου για την αυριανή ημέρα ανήλθε στο «5(Κατάσταση Συναγερμού) Ο κίνδυνος είναι ακραίος. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι πολύ μεγάλος».

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Περιφέρειας εφαρμόζεται το μέτρο «Απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση».

Έτσι στο κέντρο της Αθήνας ο λόφος Φινοπούλου και το Πεδίο του Άρεως θα παραμείνουν κλειστά.

Σχετικά Άρθρα