Μυτιλήνη: Μεγάλη και δύσκολη η φωτιά στη Μόρια -Πνέουν ισχυροί άνεμοι (vid)

 Μυτιλήνη: Μεγάλη και δύσκολη η φωτιά στη Μόρια -Πνέουν ισχυροί άνεμοι (vid)

Μάχη με τις φλόγες δίνουν πυροσβέστες, εθελοντές, κάτοικοι και Πολιτική Προστασία του Δήμου Μυτιλήνης και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, από τις 4 το απόγευμα της Τετάρτης 19 Ιουνίου,  όταν ξέσπασε από άγνωστη αιτία μεγάλη πυρκαγιά σε ελαιόκτημα στα όρια της κοινότητας Μόριας. Η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε πολύ γρήγορα σε λόφο με ελαιόδεντρα και κατεύθυνση προς την Λάρσο. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσβατη και δεν υπάρχει δυνατότητα να επιχειρήσουν εκεί μεγάλα οχήματα παρά μόνο μικρά πυροσβεστικά και πεζοπόρα τμήματα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο σημείο της φωτιάς επιχειρούν 21 πυροσβέστες, 7 οχήματα, ενώ από πολύ νωρίς ξεκίνησαν και οι ρίψεις νερού με πυροσβεστικό ελικόπτερο και μικρά αεροσκάφη, προκειμένου να ελεγχθεί καλύτερα το μέτωπο της πυρκαγιάς.

Στο σημείο της φωτιάς από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αρώνη και τα στελέχη της υπηρεσίας. Διατέθηκαν μηχανήματα που ανοίγουν δρόμο και μεγάλες υδροφόρες.

Ο Δήμος Μυτιλήνης είναι εκεί από την πρώτη στιγμή με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Νίκο Καρασάββα  και τον αντιδήμαρχο Σωτήρη Μαρινάτο και όλο τον στόλο των μηχανημάτων που διαθέτει ο Δήμος για αυτές τις περιπτώσεις.

Πρόκειται για μια αρκετά δύσκολη περίπτωση πυρκαγιάς, αφού οι θυελλώδεις άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της πυροσβεστικής. Τα ελαιόδεντρα που καίγονται θεωρούνται γενικά βραδύκαυστη ύλη που δεν επεκτείνεται εύκολα όπως τα δασικά δέντρα. Το μειονέκτημα ωστόσο είναι ότι το συγκεκριμένο δέντρο αργεί πολύ να σβήσει αφού κρατάει τη φλόγα για πολύ ώρα στο εσωτερικό του και ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει αναζωπύρωση.

Μιλώντας στο «Ν» στις 7 το απόγευμα της Τρίτης ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κατάσταση φαίνεται να είναι καλύτερη αυτή την ώρα ωστόσο πρόσθεσε δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα.

Το μεγάλο στοίχημα της πυροσβεστικής είναι η φωτιά να τεθεί υπό μερικό έστω έλεγχο πριν πέσει το σκοτάδι.

Προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές και σπίτια αφού η διεύθυνση των ανέμων στρέφει τη φωτιά προς τον ελαιώνα της Λάρσου.

Σχετικά Άρθρα