Γεωργιάδης στο 1st SFEE Summit: Θετικός σε καινοτόμες θεραπείες αλλά υπό προϋποθέσεις
Η πρόοδος είναι πλέον ταχύτατη που ανακαλύψεις και εξελίξεις που σημειώνονταν μέσα σε μία δεκαετία πλέον ολοκληρώνονται μέσα σε ένα χρόνο. Η πρόσβαση των ασθενών σε ολοένα και περισσότερα καινοτόμα φάρμακα είναι συνεχώς μεγαλύτερη για θεραπείες που παλαιότερα φάνταζαν «μαγικές». Τα παραπάνω επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα του 1st SFEE Summit που διοργάνωσε, σήμερα Τρίτη 18 Ιουνίου, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με τίτλος: «Επαναπροσδιορίζοντας την Αξία»
«Είναι απόλυτη ηθική υποχρέωση για μία πολιτεία που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή και προηγμένη να βρίσκει τον τρόπο να εξασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές θεραπείες για τους ασθενείς της» παραδέχτηκε ο κ. Γεωργιάδης και αναφερόμενος στις εξελιγμένες θεραπείες στις οποίες έχουν πλέον πρόσβαση οι ασθενείς, τόνισε: «Αυτό είναι ένα πολύ θετικό σημείο για το προσδόκιμο ζωής ασθενών που παλιότερα δεν το είχαμε, όμως, προκαλεί πολλές επιπλέον προκλήσεις στο σύστημα. Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις χρειάζεται μία έξυπνη πολιτική από την κυβέρνηση αλλά χρειάζεται και συνεργασία με τη βιομηχανία, τον ιατρικό κόσμο και τους ασθενείς. Είναι μια συλλογική δράση που πρέπει να συναποφασίσουμε αν θέλουμε πραγματικά να φτάσουμε στο στόχο. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να εξασφαλίσουμε τους αναγκαίους πόρους, καθώς οι πόροι μας δεν είναι απεριόριστοι. Οι ανάγκες μπορεί να φαίνονται απεριόριστες, αλλά οι πόροι μας δεν είναι».
Για να επιβιώσει το σύστημα χρειάζεται να πάρουμε και κάποιες δύσκολες αποφάσεις
«Η πρώτη δύσκολη απόφαση είναι ότι απαντάμε θετικά στο να εισάγουμε καινοτόμες θεραπείες αλλά υπό προϋποθέσεις: κάθε καινοτόμος θεραπεία που θα εισάγεται στην Ελλάδα θα εισάγεται με κάποιους κανόνες, όπως ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας προϋπολογισμένος αριθμός ασθενών που το προφίλ του πληθυσμού μας δικαιολογεί για να έρχονται συγκεκριμένες ποσότητες φαρμάκων και όχι υπερβολικά περισσότερες. Για αυτό, έχει την ευθύνη και η βιομηχανία».
«Οι πρακτικές του παρελθόντος, όπου γιατροί συνταγογραφούσαν ελεύθερα κάθε καινοτόμο θεραπεία, δεν υπάρχουν πλέον. Θεσπίσαμε, από την 1η Ιουνίου 2024, για πρώτη φορά, ηλεκτρονικά πλέον, τον τρόπο να έχει η ΗΔΙΚΑ τις εξετάσεις πάνω στον φάκελο, ώστε να κόβονται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αυτόματα, όταν ο γιατρός παραβιάζει το πρωτόκολλο. Ο γιατρός πρέπει να αιτιολογήσει εάν ζητήσει εξαίρεση του πρωτοκόλλου. Αυτό γίνεται για να έχουμε πλήρως τη βεβαιότητα ότι ο κάθε ασθενής παίρνει το φάρμακο που πραγματικά χρειάζεται».
Αυστηροποίηση της διαδικασίας εισαγωγών φαρμάκων μέσω ΙΦΕΤ
Ένα σημείο που τόνισε ιδιαίτερα ο κ. Γεωργιάδης, κάνοντας και μία δημόσια ανακοίνωση στο συνέδριο, αφορά τα καινοτόμα φάρμα κα που εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ.
«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε κατεστημένες νοοτροπίες. Υπάρχουν πολλές εταιρείες που ζητούν από τον ΕΟΦ να κάνουν έκτακτη εισαγωγή ενός φαρμάκου. Η αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΦ δεν προχωράει το θέμα αυτό και η εταιρεία φέρνει το φάρμακο μέσω ΙΦΕΤ. Εισάγοντας ένα φάρμακο μέσω ΙΦΕΤ, σημαίνει ότι γλιτώνει η εταιρεία το glowback και το rebate που τα επωμίζονται οι υπόλοιποι. Αυτό είναι πολύ λάθος και σκοπεύουμε να παρέμβουμε νομοθετικά σε αυτή τη διαδικασία! Θα πρέπει να είναι πολύ αυστηρά τα κριτήρια για να γίνει εισαγωγή ενός φαρμάκου μέσω ΙΦΕΤ και θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκτακτων εισαγωγών φαρμάκων από τον ΕΟΦ».
Η εμπιστοσύνη και οι επενδύσεις πάνε χέρι – χέρι
«Για να πεισθεί η πολυεθνική βιομηχανία φαρμάκου να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα, πρέπει να την εμπιστευτείΑν δεν εμπιστευτεί την Ελλάδα, δεν θα κάνει επενδύσεις. Είναι τόσο απλό. Για να εμπιστευτεί την Ελλάδα, πρέπει η Ελλάδα να φτιάξει ένα περιβάλλον τέτοιο που να δείχνει ότι κατανοεί πώς λειτουργεί η βιομηχανία φαρμάκων. Αυτό που κάναμε το 1ο εξάμηνο και είναι ο βασικός μου στόχος το πρώτο έτος της θητείας μου στο υπουργείο Υγείας, είναι να φτιάξουμε αυτό το διαφανές προβλέψιμο περιβάλλον που θα πείσει τις εταιρείες ότι είμαστε σοβαροί εταίροι. Αν η χώρα κερδίσει την εμπιστοσύνη, θα κερδίσει και τις επενδύσεις».
«Το επόμενο βήμα είναι να φτιάξουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της βιομηχανίας -παρόμοιο με αυτό έχουν κάνει και άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, το Βέλγιο κ.α.- που θα θέσει σε πιο μακροπρόθεσμο πλάνο (3ετές ή 4ετές) ποια είναι η δέσμευση της ελληνικής πολιτείας για την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει, ποιες είναι οι δεσμεύσεις της ελληνικής πολιτείας για την πραγματική χρηματοδότηση του συστήματος, που μπορεί να εγγυηθεί ότι θα έχει, ποια θα είναι, από την άλλη πλευρά, η δέσμευση της βιομηχανίας για την ευθύνη που θα αναλάβει έναντι αυτών κλπ. Έτσι, με αυτόν τον οδικό χάρτη, που θα έχει διαφάνεια και σταθερότητα θα μπορέσουμε να δώσουμε το χρόνο σε μία βιομηχανία να επικοινωνήσει τα νέα δεδομένα της χώρας μας, ώστε να φέρει μία σοβαρή κλινική μελέτη στην Ελλάδα, να φέρει μία βιομηχανική μονάδα και να αυξήσει τις θέσεις εργασίας στη χώρα μας».