Διεθνής Διάσκεψη: Τα μηνύματα Τσίπρα-Ζάεφ σε Ευρώπη και Ελλάδα με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών

 Διεθνής Διάσκεψη: Τα μηνύματα Τσίπρα-Ζάεφ σε Ευρώπη και Ελλάδα με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η «1η Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζάεφ- Μια κοινωνία όλοι μαζί» ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης με τις καταληκτικές ομιλίες των δυο πρώην Πρωθυπουργών. Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ απεύθυναν κάλεσμα για σύγκλιση όλων των προοδευτικών δυνάμεων για την προστασία και την επιβεβαίωση των αξιών της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ρεπορτάζ: Σπύρος Σιδέρης

Το λόγο για την αυλαία της διήμερης διεθνούς διάσκεψης πήρε πρώτος ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος δήλωσε για άλλη μια φορά πόσο περήφανος νιώθει για τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας μια ανασκόπηση των δυσκολιών που συνάντησαν με τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι την υπογραφή κι όχι μόνο, της συμφωνίας.

Συνεχίζοντας ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε σε κινητοποίηση τις προοδευτικές δυνάμεις επισημαίνοντας ότι «εάν θεωρούμε τους εαυτούς μας υπέρμαχους της ελευθερίας και της δημοκρατίας, ως μέρος των θεμελιωδών αξιών της Ευρώπης, τότε είναι ευθύνη μας, για το μέλλον της Ευρώπης, να συμβάλουμε στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών, να συμβάλουμε στην παροχή ειρήνης, διαλόγου, συνεργασίας, συμβιβασμού, αλληλοκατανόησης».

«Οι δημοκρατικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν σήμερα τις αυξανόμενες τάσεις των εξτρεμιστικών δυνάμεων. Ανεξάρτητα από το αν είναι δεξιές ή αριστερές, αποτελούν βασικά την έκφραση μιας ολοκληρωτικής, αντι-ανθρώπινης μήτρας, η οποία πρέπει να ηττηθεί πολιτικά» συνέχισε ο Ζόραν Ζάεφ για να προσθέσει ότι «ως εκ τούτου, η αντίσταση στην ολοκληρωτική μήτρα και η ενότητα των μετριοπαθών και δημοκρατικών δυνάμεων ενάντια σε αυτές τις τάσεις αποτελούν την κινητήρια δύναμη των προοδευτικών κοινωνιών».

Τονίζοντας ότι «είναι εξίσου σημαντικό όχι μόνο για τις κοινωνίες ξεχωριστά, αλλά και για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας» σημείωσε ότι «η αλληλεγγύη και η συνεργασία των κοινωνιών και των εκπροσώπων των προοδευτικών δυνάμεων στις κοινωνίες μας έχουν μεγάλη σημασία για την προστασία και την επιβεβαίωση των αξιών της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Καταλήγοντας ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε στο σεβασμό και την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας ότι «το απώτερο καθήκον των προοδευτικών δυνάμεων δεν είναι να παραμείνουν παρατηρητές των οπισθοδρομικών διαδικασιών. Αντί να μας αποθαρρύνουν αυτές οι τάσεις, θα πρέπει να μας ενθαρρύνουν διπλά να αντιδράσουμε για να υπερασπιστούμε όσα έχουν ήδη επιτευχθεί, τα οποία έχουν αποδειχθεί καλά και ενθαρρυντικά για περαιτέρω πρόοδο» για να προσθέσει ότι «το συνέδριο αυτό το επιβεβαίωσε και μας δίνει το δικαίωμα να παραμείνουμε αφοσιωμένοι στις αξίες μας».

  • Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ως οικοδεσπότης και τελευταίος ομιλητής της διήμερης διεθνούς διάσκεψης, έκανε εκτενή αναφορά στην Συμφωνία των Πρεσπών που είχε ως στόχο να προωθήσει την ειρήνη, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα εθνικά συμφέροντα των δυο χωρών, την σταθερότητα και την συνανάπτυξη στην περιοχή.

Όπως σημείωσε η Διάσκεψη, έξι χρόνια μετά τις Πρέσπες, έχει μια ξεχωριστή επικαιρότητα καθώς «αποτελεί πολιτικό γεγονός με το βλέμμα στο σήμερα και στο αύριο» προσθέτοντας ότι ήταν «μια δύσκολη αλλά αναγκαία προσπάθεια για την επεξεργασία και ανάδειξη προοδευτικών πολιτικών, τεκμηριωμένων και πρακτικών προτάσεων και λύσεων, για το σήμερα και το αύριο των πολιτών».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε κι αυτός από τη δικιά του πλευρά κάλεσμα για σύγκλιση και συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

«Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι σοσιαλιστές, οι αριστεροί και οι πράσινοι, οφείλουμε να θέσουμε σε δεύτερη μοίρα τις υπαρκτές διαφορές μας. Να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό μίνιμουμ πλαίσιο αξόνων για τη διακυβέρνηση της Ε.Ε. την επόμενη πενταετία και να συγκροτήσουμε ενιαία πολιτική ομάδα, με συνομοσπονδιακούς όρους, στο επόμενο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο» σημείωσε ο πρώην Έλληνας Πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας επισήμανε ότι «μια ενιαία ομάδα που με βάση τους αριθμούς θα είναι η ισχυρότερη του ευρωκοινοβουλίου. Θα είναι πρώτη δύναμη με διαφορά από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα» προσθέτοντας ότι «έτσι ώστε στη διαπραγμάτευση με το Λαϊκό Κόμμα και τους φιλελευθέρους για τη διακυβέρνηση της Ένωσης την επόμενη πενταετία, για τις κρίσιμες θέσεις, η προοδευτική Συμμαχία, ως πρώτη δύναμη στο κοινοβούλιο, να μπορεί να θέσει τους δικούς της όρους από θέση ισχύος».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας στράφηκε στο εσωτερικό και στα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στο προοδευτικό χώρο στην Ελλάδα.

  • «Οι προοδευτικές δυνάμεις, δεν μπορούν να μένουν απαθείς. Ούτε να εξουδετερώνουν η μια την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφύλιους. Είναι πρωτίστως δικό τους καθήκον, κατά τη γνώμη μου, να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες» στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

Για να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης, σύμφωνα με τον Τσίπρα «αλλά και για να αποκτήσει εκ νέου το πολιτικό μας σύστημα πολιτική και κοινοβουλευτική ισορροπία» χρειάζεται «μια νέα δημοκρατική ισορροπία,  που θα ενισχύει το κράτος δικαίου και τη λογοδοσία, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τις θεσμικές δικλείδες ασφαλείας απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη εκτελεστική εξουσία».

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «αν αυτή η δημοκρατική ισορροπία δεν αποκατασταθεί, ο κίνδυνος να ενταθεί στην Ελλάδα η ώσμωση Δεξιάς και Ακροδεξιάς που παρακολουθούμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι παραπάνω από ορατός». 

Όπως εξήγησε αυτό «είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, δίπλα σε μια δεξιά κυβέρνηση, να ενισχύονται ως δεύτερη αθροιστικά δύναμη, κόμματα που φλερτάρουν με το ρατσισμό, την ομοφοβία, τον ακραίο εθνικισμό, ακόμα και το φασισμό» προσθέτοντας ότι «την ίδια ώρα οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να παραμένουν κατακερματισμένες και περιχαρακωμένες καθεμιά στην αυτάρκειά της».

«Η πραγματικότητα, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας, επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, να μιλήσουν στον πληθυντικό αριθμό και όχι στον ενικό» συμπλήρωσε ο πρώην Έλληνας Πρωθυπουργός.

Σχετικά Άρθρα