Το καλοκαίρι… κρύβει μικρόβια – Πώς να μείνετε υγιείς και ασφαλείς

 Το καλοκαίρι… κρύβει μικρόβια – Πώς να μείνετε υγιείς και ασφαλείς

Το καλοκαίρι είναι η εποχή της χαράς και της ξεγνοιασιάς, αλλά οι αγαπημένες μας δραστηριότητες μπορεί να κρύβουν μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες. Από την πεζοπορία μέχρι το μπάρμπεκιου και από την κηπουρική μέχρι το κολύμπι, οι ευκαιρίες για καλοκαιρινή διασκέδαση μπορούν να εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία. Καθώς τα λουλούδια ανθίζουν και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, γίνεται επιτακτική η ανάγκη να βγούμε έξω. Όμως, ενώ ο Ήλιος μπορεί να λάμπει, υπάρχει μια σκοτεινή πλευρά που μπορεί να κάνει την υπέροχη ύπαιθρο όχι και τόσο συναρπαστική αλλά άκρως επικίνδυνη.

Επιμέλεια

Συμμορίες μικροβίων καραδοκούν στα δάση, στο χώμα, στο νερό και στο φαγητό σας, έτοιμες να καταστρέψουν τις καλοκαιρινές σας εξορμήσεις.

Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας για να βοηθήσετε εσάς και τους αγαπημένους σας να μείνετε απαλλαγμένοι από ασθένειες ενώ απολαμβάνετε τις καλοκαιρινές δραστηριότητες.

Δείτε πώς να μείνετε ασφαλείς αυτό το καλοκαίρι:

Μικρόβια στην «πίσω αυλή»

Δεν υπάρχει τίποτα σαν τη μυρωδιά ενός καλού μπάρμπεκιου που συνοδεύεται από φρέσκα καλούδια από τον κήπο σας. Για να βεβαιωθείτε ότι οι άνθρωποι φεύγουν από το πάρτι σας με μόνο καλές αναμνήσεις, ακλό είναι να γνωρίζετε τα μικρόβια που συνδέονται συνήθως με την τροφική δηλητηρίαση , η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια, κράμπες, ναυτία, έμετο και πυρετό.

Τα κρέατα, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών και των πουλερικών, συχνά φιλοξενούν επιβλαβή βακτήρια όπως η Salmonella , το E. coli ή η Listeria . Το ωμό κρέας μπορεί να μολύνει οτιδήποτε αγγίζει, γι’ αυτό φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας και να απολυμαίνετε επιφάνειες και σκεύη. Για να αποφύγετε τη μόλυνση, μην κρατάτε άψητο κρέας κοντά σε έτοιμα φαγητά. Τα προϊόντα κρέατος πρέπει να μαγειρεύονται στις κατάλληλες θερμοκρασίες για να εξασφαλιστεί η καταστροφή των επιβλαβών μικροβίων πριν από την κατανάλωση.

Εκτός από τα βακτήρια, ένα παράσιτο που ονομάζεται Toxoplasma gondii μπορεί να προκαλέσει οξεία τροφική δηλητηρίαση. Τα παράσιτα απο τοξόπλασμα αποβάλλονται ως μικροσκοπικές ωοκύστεις στα κόπρανα των μολυσμένων γατών . Οι ωοκύστεις επιμένουν στο περιβάλλον για ένα ή περισσότερο χρόνο και άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, μπορούν να τις καταπιούν ακούσια.

Μετά τη μόλυνση, το τοξόπλασμα σχηματίζει ιστικές κύστεις στη σάρκα των ζώων που είναι για κατανάλωση – ένας άλλος λόγος για να μαγειρέψετε καλά τα κρέατά σας. Οι έγκυες πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα να αποφεύγουν το τοξόπλασμα , καθώς το παράσιτο μπορεί να διασχίσει τον πλακούντα και να προκαλέσει αποβολή ή γενετικές ανωμαλίες.
Για να αποφευχθεί η τοξοπλάσμωση από τις ωοκύστεις, οι άνθρωποι θα πρέπει να φορούν γάντια κατά τη διάρκεια της κηπουρικής, να πλένουν φρούτα και λαχανικά και να βεβαιώνονται ότι το κουτί άμμου της γάτας είναι απαλλαγμένο από κόπρανα και καλυμμένο όταν δεν χρησιμοποιείται.

Μικρόβια στο νερό

Οι εγκαταστάσεις νερού αναψυχής, όπως πισίνες, υδάτινα πάρκα και σιντριβάνια, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να νικήσετε τη ζέστη του καλοκαιριού. Η μυρωδιά του χλωρίου είναι ένα καλό σημάδι ότι το νερό υποβάλλεται σε επεξεργασία για να σκοτώσει πολλά είδη μικροβίων.

Δυστυχώς, ορισμένα μικρόβια μπορούν να παραμείνουν μολυσματικά στο χλώριο για αρκετά λεπτά ή μέρες, που είναι αρκετός χρόνος για να εξαπλωθούν από το ένα άτομο στο άλλο. Αυτά περιλαμβάνουν ιούς όπως ο νοροϊός , βακτήρια όπως το E. coli και παράσιτα όπως το Cryptosporidium και το Giardia .

Η τυχαία κατάποση αυτών των μικροβίων μπορεί να προκαλέσει στομαχικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας, η οποία μπορεί να γίνει σοβαρή και να οδηγήσει σε αφυδάτωση . Για να αποφύγετε τη μόλυνση, κολυμπήστε σε καλά συντηρημένες εγκαταστάσεις και αποφύγετε να καταπιείτε το νερό. Για να αποφύγετε τη μόλυνση άλλων, μείνετε έξω από το δημόσιο νερό για τουλάχιστον μια εβδομάδα εάν έχετε διάρροια.

Τα βακτήρια στο νερό που παγιδεύονται στο αυτί μπορεί να οδηγήσουν σε μια επώδυνη λοίμωξη γνωστή ως αυτί του κολυμβητή , η οποία μπορεί να αποφευχθεί φορώντας ωτοασπίδες στο νερό.

Ποτάμια και λίμνες μπορούν επίσης να φιλοξενήσουν αυτά τα μικρόβια που προκαλούν διάρροια. Το ζεστό γλυκό νερό μπορεί επίσης να περιέχει Naegleria fowleri , τη λεγόμενη «εγκεφαλική αμοιβάδα». Αν και είναι εξαιρετικά σπάνιο, η κατάποση νερού που περιέχει Naegleria fowleri είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα . Το να φοράτε βύσματα μύτης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης και φυσικά να μην πίνετε καθόλου νερό ενώ κολυμπάτε.

Εάν πρόκειται να φτάσετε μέχρι την παραλία, φροντίστε να φτάσετε με αδιάβροχους επιδέσμους εάν έχετε ανοιχτή πληγή, τρύπημα ή τατουάζ. Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει προκαλέσει αύξηση των λεγόμενων « σαρκοφάγων βακτηρίων » που προκαλούν μια επικίνδυνη κατάσταση που ονομάζεται νεκρωτική απονευρωσίτιδα . Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν και μπορεί να οδηγήσουν σε χειρουργική αφαίρεση προσβεβλημένου ιστού ή άκρων.

Οστρακόδερμα όπως τα στρείδια, τα μύδια τα κυδώνια και οι γυαλυστερές φιλτράρουν το νερό των ωκεανών καθώς τρώνε, με αποτέλεσμα να παγιδεύονται μικρόβια μέσα στο σώμα τους. Η κατανάλωση ωμών οστρακοειδών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή τροφική δηλητηρίαση λόγω μόλυνσης από βακτήρια ή ωοκύστεις με τοξόπλασμα .

Μικρόβια στη φύση

Κατά την πεζοπορία ή την κατασκήνωση, μπορεί να συναντήσετε νερό που φαίνεται αρκετά καθαρό για να το πιείτε, αλλά μην μπείτε στον πειρασμό.
Φροντίστε να βράζετε ή να φιλτράρετε σωστά το νερό που πίνετε για να αποφύγετε βακτήρια όπως το E. coli και παράσιτα όπως το Giardia και το Cryptosporidium . Αυτά τα εντερικά παθογόνα θα προκαλέσουν κράμπες, ναυτία και διάρροια – ιδιαίτερα δυσάρεστα συμπτώματα όταν δεν έχετε πρόσβαση σε τουαλέτες εσωτερικού χώρου.

Μετά από έναν πολύ ήπιο χειμώνα, μπορείτε να περιμένετε πολλά τσιμπούρια και κουνούπια το καλοκαίρι, τα οποία και τα δύο είναι φορείς σοβαρών ασθενειών. Καθώς τρέφονται με αίμα, τα τσιμπούρια μπορούν να εγχύσουν βακτήρια που προκαλούν τη νόσο του Lyme ή τον κηλιδωτό πυρετό του Rocky Mountain . Μπορούν επίσης να μεταδώσουν ένα παράσιτο που προκαλεί μπαμπέζωση η οποία είναι επίσης γνωστή ως ελονοσία σκύλων ή πιροπλάσμωση.  Τα συμπτώματα της ασθένειας μετά από τσίμπημα τσιμπουριού θα πρέπει να αξιολογούνται αμέσως από έναν γιατρό.

Τα κουνούπια μπορούν να μεταφέρουν πολλούς ιούς που εγχέονται στην κυκλοφορία του αίματος ενώ σας τσιμπούν. Οι κοινοί ιοί που μεταδίδονται από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τον ιό του Δυτικού Νείλου, την ανατολική εγκεφαλίτιδα των ιπποειδών και τον Ζίκα . Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτοί οι ιοί προκαλούν συμπτώματα γρίπης που συνήθως υποχωρούν από μόνα τους. Η μόλυνση με τον ιό Ζίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε γενετικές ανωμαλίες και ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί να προκαλέσει οξύ πυρετό και νευρολογικές επιπτώσεις σε μερικούς ανθρώπους.

Για να αποφύγετε τα τσιμπήματα από τσιμπούρια και κουνούπια , φορέστε εντομοαπωθητικό και κρατήστε το δέρμα σας καλυμμένο όποτε είναι δυνατόν. Φορέστε ανοιχτά χρώματα ώστε τα έντομα να είναι πιο ορατά σε εσάς. Τα τσιμπούρια αναπτύσσονται σε μέρη με σκιά και το ψηλό γρασίδι, οπότε κόψτε το γρασίδι σας χαμηλό ύψος . Φροντίστε να επιθεωρήσετε το σώμα και το τριχωτό της κεφαλής σας για τσιμπούρια αφού είστε έξω. Το ίδιο κάντε και για τα ζώα σας.

Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στις τοπικές ειδήσεις που αναφέρουν κρούσματα μολυσματικών παραγόντων στην περιοχή ή στον ταξιδιωτικό προορισμό σας. Έχοντας αυτές τις προφυλάξεις στο μυαλό σας, είναι σίγουρο ότι θα περάσετε υπέροχα, και αασφαλείς από τα μικρόβια του καλοκαιριού.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο The Conversation .

Σχετικά Άρθρα