Politico: Η Λεπέν εξαφάνισε το μανιφέστο για την έξοδο από το ΝΑΤΟ και τη συμφωνία με τη Ρωσία

 Politico: Η Λεπέν εξαφάνισε το μανιφέστο για την έξοδο από το ΝΑΤΟ και τη συμφωνία με τη Ρωσία

Καθώς η Γαλλία μετρά αντίστροφα για τις πρόωρες εκλογές, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν φαίνεται πως ταλαντεύεται για την φιλική προς τη Ρωσία, αμυντική του ατζέντα.

Όπως αποκαλύπτει το Politico, το ακροδεξιό κόμμα «Εθνική Συσπείρωση», αφαίρεσε αθόρυβα μέρος της αμυντικής πολιτικής του από τον ιστότοπό του, διαγράφοντας τμήματα που πρότειναν την εμβάθυνση των διπλωματικών δεσμών με τη Ρωσία, τη διακοπή των σχεδίων συνεργασίας με τη Γερμανία και την έξοδο από την στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Με την «Εθνική Συσπείρωση» να φαίνεται πως θα σημειώσει σημαντικά κοινοβουλευτικά κέρδη, ανοίγοντας την πόρτα για την είσοδο στην κυβέρνηση, το κόμμα επιδιώκει να ενισχύσει την αξιοπιστία του στην παγκόσμια σκηνή πριν οι Γάλλοι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

Οι διαγραμμένες προτάσεις που διεγράφησαν ήταν αναρτημένες από την περίοδο της προεδρικής υποψηφιότητας της Μαρίν Λεπέν το 2022. Το κόμμα είχε παρουσιάσει 17 θεματικά φυλλάδια με τις προτάσεις του σε όλους τους τομείς πολιτικής. Ενώ 16 φυλλάδια παραμένουν στο διαδίκτυο, αυτό για την άμυνα αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα μετά τις 11 Ιουνίου.

Τι ανέφερε  για την άμυνα

Στο μανιφέστο, το ακροδεξιό κόμμα είχε υποστηρίξει την απομάκρυνση από την Ουάσινγκτον, και την προσπάθεια συνεργασίας με τη Μόσχα. Όπως έγραφαν «η Ουάσινγκτον δεν συμπεριφέρεται πάντα ως σύμμαχος της Γαλλίας» και το πρόγραμμα της Λεπέν το 2022 πρότεινε να επιδιώξει «μια συμμαχία με τη Ρωσία σε ορισμένα θέματα», όπως η ευρωπαϊκή ασφάλεια ή η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στις προτάσεις βρισκόταν και η πρόταση η Γαλλία να εγκαταλείψει «αμέσως» την στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ και να βάλει τέλος στα σχέδια συνεργασίας με τη Γερμανία στον στρατιωτικό τομέα, που περιλαμβάνουν σχέδια για την από κοινού ανάπτυξη αρμάτων μάχης νέας γενιάς και μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς.

 «Θα συμβιώσουμε με τον Μακρόν»

Τους τελευταίους μήνες, όπως αναφέρει το Politico, η Λεπέν έχει μετριάσει ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες θέσεις της ενώ το κόμμα έχει υποχωρήσει και σε ορισμένες από τις πιο ακριβές οικονομικές προτάσεις του, καθώς η προοπτική να βρίσκεται η ακροδεξιά στην εξουσία τρομάζει τις αγορές.

Επίσης, η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς είχε δηλώσει πως δεν θα ζητήσει την παραίτηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εάν το κόμμα της θριαμβεύσει στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

«Σέβομαι τους θεσμούς, δεν ζητώ θεσμικό χάος», δήλωσε η Λεπέν στη Le Figaro σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. «Θα υπάρξει απλώς συμβίωση», τόνισε.

Ο Μακρόν προκήρυξε τις εθνικές εκλογές υψηλού ρίσκου στη Γαλλία, αφού ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός, υπό την ηγεσία ευρωσκεπτικιστών και νατοϊκών πυρήνων πυρός, συνέτριψε τη φιλελεύθερη Αναγέννηση του Μακρόν και όλους τους άλλους διεκδικητές στις ευρωεκλογές.

Στη Γαλλία, οι επιδόσεις του Εθνικού Συναγερμού στις πρόωρες εκλογές της 30ής Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου θεωρούνται προάγγελος του κατά πόσον η Λεπέν μπορεί να οδηγήσει την γαλλική ακροδεξιά στην προεδρία το 2027. «Τίποτα δεν θα με εμποδίσει να κατέβω στις προεδρικές εκλογές», διαβεβαίωσε ακόμη η Λεπέν.

Σχετικά Άρθρα