Λύτρας: Η παρέμβαση του Άρειου Πάγου και το “θέατρο” με τις χειροπέδες-Φοβάται η συζύγός του

Λύτρας: Η παρέμβαση του Άρειου Πάγου και το “θέατρο” με τις χειροπέδες-Φοβάται η συζύγός του

Η νέα παρέμβαση του Αρείου Πάγου με την οποία ζητά την επίσπευση της κύριας ανάκρισης και της δίκης για τον ξυλοδαρμό της Σοφίας Πολυζωγοπούλου από τον σύζυγό της, Απόστολο Λύτρα σηματοδοτεί ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση. Παράλληλα, νέα στοιχεία έρχονται στο φως. Το θύμα της επίθεσης ενεργοποίησε το panic button δείγμα ότι φοβάται για την ζωή της, ενώ την ίδια ώρα αντιδράσεις προκαλεί ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και δείχνει τον κατηγορούμενο να προσποιείται ότι φορά χειροπέδες κατά τη μεταγωγή του στην Ευελπίδων.

Αλλάζοντας το αρχικό του αφήγημα σύμφωνα με το οποίο ο βαρύς τραυματισμός της συζύγου του προκλήθηκε από την πτώση της στη σκάλα, ο κατηγορούμενος δικηγόρος ομολόγησε – όπως ο ίδιος είπε στους δημοσιογράφους – ενώπιον της ανακρίτριας τον ξυλοδαρμό της συζύγου του, την οποία μάλιστα δήλωσε πως υπεραγαπά. «Ομολόγησα την πράξη μου, ζήτησα συγγνώμη από τη σύζυγό μου που την υπεραγαπώ και τις τρεις κόρες μου. Δυστυχώς βρέθηκε σε μια κατάσταση που έγινε αυτό το περιστατικό. Και εγώ ακόμα δεν μπορώ να δώσω εξήγηση. Όπως και εκείνη κατέθεσε δεν έχω υπάρξει ποτέ βίαιος. Θα κοιτάξω να δω με ποιον τρόπο μπορώ να θεραπευτώ, να ζητήσω βοήθεια» είπε αρχικά στη δήλωσή του ο Απόστολος Λύτρας με την σύζυγό του και μητέρα του παιδιού του να έχει περιγράψει από το προηγούμενο απόγευμα με κατάθεσή της στην ανακρίτρια το σοκαριστικό σκηνικό της άγριας κακοποίησής της.

Όπως μεταξύ άλλων κατέθεσε η 37χρονη γυναίκα για να πείσει το σύζυγό της να τη μεταφέρει σε γιατρό χρειάστηκε να του υποσχεθεί ότι αν ερωτηθεί δεν θα τον καταγγείλει για τον ξυλοδαρμό της αλλά θα πει ότι έπεσε μόνη της!

Η απόφαση για μη προφυλάκισή του Απόστολου Λύτρα προκάλεσε, πάντως, και συνεχίζει να προκαλεί σφοδρές, όμως δεν αλλάζει. Ο ίδιος θα παραμείνει ελεύθερος μέχρι η Δικαιοσύνη να αποφανθεί με απόφασή της για το αν πράγματι είναι ένοχος ή όχι. Μέχρι τότε είναι υποχρεωμένος να τηρεί τους περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν αντί προφυλάκισης με απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα. Σύμφωνα με τους όρους αυτούς θα πρέπει να μετοικήσει από το σπίτι που διέμενε με τη σύζυγό του, να μην πλησιάζει τη γυναίκα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης αλλά και ενταχθεί σε ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης.

Χωρίς χειροπέδες στην Ευελπίδων

Ο Λύτρας, το όνομα του οποίου ήρθε στο προσκήνιο για την ομολογία του ότι ξυλοκόπησε άγρια την σύζυγό του, οδηγήθηκε χθες (17/06/2024) στα δικαστήρια και κάποιοι πρόσεξαν μια λεπτομέρεια για τον τρόπο με τον οποίο τον μεταχειρίστηκε η ελληνική αστυνομία σε σχέση με τους άλλους κρατούμενους.

Στα πλάνα που είδαν το φως της δημοσιότητας παριστάνει ότι φοράει χειροπέδες καλύπτοντάς τες με ένα σακάκι. Όμως, όταν φτάνει στην πόρτα των δικαστηρίων, αφήνει κάτω τα χέρια του και φαίνεται ξεκάθαρα ότι χειροπέδες δεν υπάρχουν…

Tι λέει η ΕΛ.ΑΣ.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ τόνισαν μιλώντας στο lawandorder πως o Λύτρας «φορούσε χειροπέδες εντός του οχήματος που τον μετέφερε στα δικαστήρια και τις έβγαλαν όταν έφτασαν έξω απο το γραφείο του ανακριτή. Δεν ήταν ύποπτος φυγής και επίσης δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει».

Όμως, ο Σταύρος Μπαλάσκας είπε κάτι διαφορετικό στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου: «Υπάρχει πρωτόκολλο για όσους κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις. Είναι απαραίτητη στο πρωτόκολλο η χειροπέδηση μέχρι που θα παραδοθούν τα άτομα στις ανακριτικές ή δικαστικές αρχές. Έπεισε όλο τον κόσμο ότι από το γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας μέχρι τον ανακριτή φορούσε χειροπέδες», είπε ο Σταύρος Μπαλάσκας.

Πρόσθεσε ότι υπεύθυνοι γι’ αυτό είναι οι αστυνομικοί. «Ο αστυνομικός έσπασε το πρωτόκολλο», είπε επίσης.

Οι αντιδράσεις της συζύγου του 

Το κουμπί πανικού (panic button) εγκατέστησε σήμερα το πρωί η σύζυγος του γνωστού ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα, Σοφία Πολυζωγοπούλου.Μετά τον ξυλοδαρμό της από τον σύζυγό της και μετά το γεγονός ότι ο γνωστός ποινικολόγος αφέθηκε ελεύθερος από τη Δικαιοσύνη, θέλησε να έχει μαζί της το κουμπί πανικού, προκειμένου να μπορεί να ειδοποιήσει τις αρχές σε περίπτωση κινδύνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το απόγευμα της Δευτέρας (17/6) η σύζυγος του δικηγόρου επικοινώνησε με ανώτατο αξιωματικό της Ασφάλειας προκειμένου να ενημερωθεί εκ νέου για το κουμπί πανικού. Έτσι σήμερα το πρωί η σύζυγος του Απόστολου Λύτρα, πήγε στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας και αξιωματικοί του τμήματος ενδοοικογενειακής βίας,  της εγκατέστησαν το panic button.

Την ίδια ώρα σε σοκ εξακολουθεί να βρίσκεται η σύζυγος του δικηγόρου Απόστολου Λύτρα μετά την άγρια επίθεση που δέχθηκε από τον ποινικολόγο τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής μέσα στο αυτοκίνητό τους.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας της με τους αστυνομικούς, το βράδυ της Δευτέρας, πληροφορίες αναφέρουν πως η γυναίκα τους εκμυστηρεύτηκε πως μετά την επίθεση που δέχθηκε από τον σύζυγό της φοβήθηκε ότι θα πεθάνει και ότι δεν θα την πήγαινε στο νοσοκομείο.

Από τη φωνή της ακουγόταν πολύ ταραγμένη ενώ, αναφερόμενη στην πρώτη της κατάθεση που έκανε λόγο για πτώση από τις σκάλες, σημείωσε ότι το είπε αυτό γιατί φοβόταν τον δικηγόρο προσθέτοντας ότι δέχθηκε το κουμπί πανικού προκειμένου να περάσει το μήνυμα στους αστυνομικούς ότι είχε κακοποιηθεί. Εξήγησε δηλαδή ότι μπορεί να είπε λόγω φόβου ότι έπεσε από σκάλα, αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε την επιθυμία για κουμπί πανικού ώστε να καταλάβουν οι αστυνομικοί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, κάτι που επιβεβαιώθηκε και με την κατάθεση του γιατρού και που τελικά παραδέχθηκε χθες δημόσια και ο ίδιος ο δικηγόρος μετά την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να δώσει εξήγηση» για αυτό που έγινε και προσθέτοντας ότι θα αναζητήσει βοήθεια για να θεραπευτεί.

«Ομολόγησα την πράξη μου, ζήτησα συγγνώμη από τη σύζυγό μου που την υπεραγαπώ και τις τρεις κόρες μου. Δυστυχώς βρέθηκε σε μια κατάσταση που έγινε αυτό το περιστατικό. Κι εγώ ακόμα δεν μπορώ να δώσω εξήγηση. Όπως και εκείνη κατέθεσε δεν έχω υπάρξει ποτέ βίαιος. Θα κοιτάξω να δω με ποιον τρόπο μπορώ να θεραπευτώ, να ζητήσω βοήθεια» είπε αρχικά στη δήλωσή του ο Απόστολος Λύτρας.

Συνεχίζοντας ο ποινικολόγος είπε ότι «η πράξη που έγινε είναι κάτι που για μένα είναι αδιανόητο. Θα αναζητήσω ψυχολογική βοήθεια, δεν μπορώ να το συγχωρέσω στον εαυτό μου. Κανείς να μην βρεθεί σε αυτή την κατάσταση. Βλέπετε πόσο αιχμηρός είμαι και για τον ίδιο μου τον εαυτό».

Η διπλή παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα να αφήσουν ελεύθερο με όρους τον δικηγόρο πολλοί ήταν εκείνοι που μίλησαν για δυο μέτρα και δυο σταθμά στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Λίγα λεπτά αργότερα σαν «βόμβα» έσκασε η παρέμβαση της προέδρου και της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάππα και Γεωργίας Αδειλίνη, αντιστοίχως, οι οποίες και διέταξαν πειθαρχικό έλεγχο σε βάρος ανακρίτριας και του εισαγγελέα που χειρίστηκαν την υπόθεση για ενδεχόμενες πειθαρχικές τους ευθύνες.

Μετά την παρέμβαση αυτή οι δυο δικαστικοί λειτουργοί θα πρέπει να εξηγήσουν τους λόγους που τους οδήγησαν στην μη προφυλάκιση του κατηγορούμενου. Γιατί δηλαδή, τον άφησαν ελεύθερο παρά τον κακουργηματικό χαρακτήρα και την ιδιαίτερη βαρύτητα της πράξης που καθ’ ομολογία τέλεσε.

Η εκκίνηση της πειθαρχικής διαδικασίας από την ηγεσία του Αρείου Πάγου είχε πάντως και μια άλλη «ανάγνωση», καθώς δεν ήταν λίγοι οι νομικοί που εξέφρασαν την άποψη ότι πρόκειται για παρέμβαση στη ελεύθερη δικανική κρίση των δικαστών που χειρίστηκαν την υπόθεση αλλά και για «μήνυμα» προς τους δικαστές εκείνους που θα χειριστούν στο μέλλον παρόμοιες υποθέσεις.

Οι πρώτες πληροφορίες που έχουν μέχρι στιγμής γίνει γνωστές για το σκεπτικό πάνω στο οποίο «πάτησε» η απόφαση για μη προφυλάκιση του δικηγόρου, αναφέρουν πως κομβικής σημασίας ήταν η κατάθεση της δικηγόρου, η οποία είπε στην ανακρίτρια ο σύζυγός της δεν την είχε χτυπήσει ποτέ ξανά στο χρόνια του έγγαμου βίου τους. Ωστόσο, στην κατάθεσή της η 37χρονη γυναίκα είπε και κάτι ακόμη, ενδεικτικό του φόβου του οποίου ένιωσε. Όπως ανάφερε ο αστυνομικός που μετέβη στη κλινική που τη μετέφερε ο κατηγορούμενος επέμενε να καταθέσει εκείνη τη στιγμή. «Του είπα να γράψει ότι έπεσα από τις σκάλες και ζήτησα να μου δώσουν κουμπί πανικού, έτσι ώστε να αντιληφθούν οι αστυνομικοί τι είχε συμβεί αλλά όχι ο άντρας μου, φοβούμενη μήπως κάποιος τον ειδοποιήσει και φύγει από το νοσοκομείο. Για τον ίδιο λόγο στην κατάθεσή μου στους αστυνομικούς είπα ότι δεν επιθυμώ εξέταση από ιατροδικαστή» κατέθεσε χαρακτηριστικά η δικηγόρος με τα λόγια της αυτά να αποτυπώνουν πλήρως το καθεστώς τρόμου στο οποίο βρέθηκε.

Χθες μάλιστα η γυναίκα εξετάστηκε από ιατροδικαστή, ο οποίος και φέρεται να επιβεβαιώνει τα βαριά τραύματα της, όπως τα κατέγραψε ο γιατρός που την εξέτασε αρχικά και ενημέρωσε τις αρχές πως πρόκειται για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.

Ένα ακόμη στοιχείο που φαίνεται να έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση για μη προφυλάκιση του κατηγορούμενου είναι και η κατάθεση που έδωσε στην ανακρίτρια η πρώην σύζυγός, η οποία τον είχε καταγγείλει και εκείνη στο παρελθόν (για λεκτικές απειλές όπως λέγεται) αλλά αργότερα ανακάλεσε την καταγγελία της. Η γυναίκα αυτή φέρεται να κατέθεσε στην ανακρίτρια πως ο δικηγόρος δεν υπήρξε ποτέ βίαιος, ενώ στο ίδιο πνεύμα ήταν και η κατάθεση της μεγαλύτερής του κόρης, όπως και ενός συναδέλφου του και κουμπάρου του.

Όπως και να ‘χει το σκεπτικό ανακρίτριας και εισαγγελέα και οι χειρισμοί τους στην όλη υπόθεση θα ελεγχθούν τώρα από τον Άρειο Πάγο για ενδεχόμενες πειθαρχικές ευθύνες. Την ίδια στιγμή ο Απόστολος Λύτρας εκτός από την βαριά κακουργηματική κατηγορία την οποία αντιμετωπίζει διώκεται και πειθαρχικά για το αδίκημα της παράβασης ποινικού νόμου και η υπόθεση διερευνάται πλέον από το πειθαρχικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Η σοκαριστική κατάθεση

Στην κατάθεσή της στην ανακρίτρια η 37χρονη δικηγόρος, περιέγραψε με λεπτομέρειες που προκαλούν σοκ τον εφιάλτη που βίωσε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής.

«Όλα αυτά τα χρόνια είμαστε και συνεργάτες στο γραφείο. Χθες 15/06/2024 πήγαμε μαζί σε εστιατόριο στη Βουλιαγμένη στα νότια προάστια με μια μεγάλη παρέα. Κάποια στιγμή γύρω στις 23.30 λογομαχήσαμε για μια ασήμαντη αφορμή και συγκεκριμένα γιατί εγώ κοίταζα το κινητό μου και ο σύζυγός μου δεν ξέρω τι θεώρησε, πάντως μου έκανε σκηνή ζηλοτυπίας» κατέθεσε στην ανακρίτρια η δικηγόρος και συνεχίζοντας περιέγραψε:

«Η αλήθεια είναι ότι εγώ μιλούσα με την αδερφή μου στην οποία είχα αφήσει το παιδί μου για να βγούμε και η οποία μου έστελνε βιντεάκια με τη μικρή μου. Μου ζήτησε επιτακτικά να φύγουμε αλλιώς θα έκανε φασαρία μέσα στο μαγαζί. Εγώ επειδή τον είδα σε κατάσταση άνευ λόγου έξαλλο τον ακολούθησα και φύγαμε για να μην εκτεθούμε μπροστά σε φίλους μας και στον υπόλοιπο κόσμο. Μόλις έβαλε μπροστά το αυτοκίνητο άρχισε να με βρίζει και μου έριξε την πρώτη μπουνιά. Άρχισε να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και σε μικρή απόσταση σε ένα απόμερο μέρος δεξιά του δρόμου που είχε χώρο σταμάτησε το αυτοκίνητο και με χτύπησε στο πρόσωπο έχοντας τα χέρια του σε γροθιά. Σημειωτέον ότι όλη αυτή την ώρα μου είχε πάρει το κινητό. Η πόρτα ήταν κλειδωμένη. Ούρλιαζα βοήθεια και τον παρακαλούσα να σταματήσει, ενώ το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίματα και τα κατάπινα και ένιωθα ότι πνίγομαι».

Στη συνέχεια της κατάθεσής της η 37χρονη δικηγόρος περιέγραψε στην ανακρίτρια: «Κάποια στιγμή ένιωθα ότι χάνω τις αισθήσεις μου. Προφανώς με είδε σε αυτή την κατάσταση και σταμάτησε. Τον παρακαλούσα να με πάει σε κάποιο νοσοκομείο και να μου δώσει το κινητό μου προκειμένου να ειδοποιήσω την αδερφή μου ή κάποιον δικό μου. Ο ίδιος δεν ανταποκρινόταν σε τίποτα από όλα αυτά παρότι του έλεγα ότι θα πεθάνω γιατί αιμορραγούσα πάρα πολύ! Ακόμα και τα ρούχα μου είχαν γεμίσει αίματα. Με οδήγησε στο σπίτι. Εγώ όταν μπήκα μέσα με όσες δυνάμεις είχα γιατί ζαλιζόμουν πολύ και ήμουν πολύ χτυπημένη του είπα ότι πάω να πλυθώ. Όταν ανέβηκα στο δωμάτιο προκειμένου να πάρω το κουμπί πανικού που είναι συνδεδεμένο με τον συναγερμό και χτυπάει κατευθείαν στην αστυνομία με πρόλαβε και το πήρε αυτός και συνέχιζε να κρατάει το κινητό μου. Μπήκαμε μαζί στην είσοδο της Ευρωκλινικής. Είπα ότι θέλω να με δει γιατρός στα επείγοντα επειδή έχω χτυπήσει στο κεφάλι. Με πήρε κατευθείαν ο γιατρός στο εξεταστήριο μόνη μου και δεν επέτρεψε στον σύζυγό μου να μπει. Μαζί ήρθε και μια νοσοκόμα. Μόλις με πλησίασε η νοσοκόμα της είπα αμέσως ότι με έχει χτυπήσει ο άνδρας μου. Ότι φοβάμαι και τον ίδιο και το είπα και στον γιατρό. Μου είπαν ότι θα ειδοποιήσουν την αστυνομία… Όπως πράγματι και έγινε … Μου παρείχαν τις πρώτες βοήθειες. (…) Σημειωτέον ότι αμέσως μόλις είπα στον γιατρό τι είχε συμβεί έβγαλε φωτογραφίες με το κινητό του. Όταν έφτασε η αστυνομία ο σύζυγός μου έδωσε το κινητό μου στον γιατρό ο οποίος μου το έδωσε και έτσι έβγαλα φωτογραφίες με το δικό μου κινητό τις οποίες θα τυπώσω και θα σας τις προσκομίσω. Ο αστυνομικός επέμενε ότι έπρεπε να δώσω κατάθεση εκείνη τη στιγμή. Του είπα να γράψει ότι έπεσα από τις σκάλες και να μου δώσουν κουμπί πανικού έτσι ώστε οι αστυνομικοί να αντιληφθούν τι είχε συμβεί και όχι ο άνδρας μου».

Σχετικά Άρθρα