Mια μαγική διαδρομή κατά μήκος του Κυπαρισσιακού Κόλπου

Mια μαγική διαδρομή κατά μήκος του Κυπαρισσιακού Κόλπου

Από τη μια πλευρά, ο κόσμος της Ηλείας συνυφασμένος με το κλέος της Αρχαίας Ολυμπίας να δίνει το ιστορικό βάθος, όσο το έδαφος με τους πλούσιους καρπούς του προσθέτει το γεωπράσινο χρώμα. Από την άλλη, το Ιόνιο Πέλαγος με το γαλάζιο του να δένει τη σύνθεση των δύο κόσμων και να σας προσφέρει απλόχερα το μπουκέτο των υδάτινων εκείνων στιγμών που θα σας κάνουν να χαλαρώσετε και να διασκεδάσετε με τους σωστούς όρους και στη δέουσα δοσολογία μεταξύ ηρεμίας και κοσμοπολιτισμού.

Αυτή την ευκαιρία να βιώσετε το πλούσιο υλικό μιας χαλάρωσης γήινης και μιας θάλασσας περιπετειώδους είναι που δίνει μια διαδρομή που συνδέει τον οικισμό του Καϊάφα, με τις κωμοπόλεις των Κρεστένων και του Κατάκολου. Μια διαδρομή που μπορεί να καλυφθεί μέσα σε λίγες ημέρες, προσβάσιμη εύκολα από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, ανοικτή σε μεμονωμένους επισκέπτες, οικογένειες και παρέες και ικανή να ικανοποιήσει κάθε γούστο στο πλαίσιο μιας απόδρασης 48 ή και περισσότερων ωρών.Unmute

Ξεκίνημά σας, στην περίπτωσή μας, το νησί και η λίμνη του Καϊάφα. Φθάνοντας κανείς στον τόπο δεν μπορεί παρά να αισθανθεί δέος μπροστά στην ομορφιά που απλώνεται μπροστά του. Κι αυτό γιατί η ανοικτόχρωμη άμμος, οι θίνες, τα πεύκα του δάσους και η φερώνυμη λίμνη με τα ιαματικά νερά που ενώνεται με τη θάλασσα διαμέσου ενός καταπράσινου πορθμού, συνθέτουν ένα σκηνικό που παραπέμπει περισσότερο σε εικαστική παρέμβαση παρά σε φυσικό τοπίο.

Η λίμνη Καϊάφα με το γραφικό νησάκι της Αγίας Αικατερίνης είναι ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα στην Ηλεία/Photo: Shutterstock
Photo: Shutterstock
Photo: Shutterstock

Σε αυτό τον τόπο, κυρίαρχη είναι και σκιά του μύθου, καθώς στην περιοχή σύμφωνα με τους θρύλους γεννήθηκαν οι Ατλαντίδες και ο Δάρδανος, πατέρας του Πριάμου, βασιλιά της Τροίας, ενώ ο ο Κένταυρος Χείρων λαβωμένος από το -δηλητηριασμένο- βέλος του Ηρακλή, κατέφυγε στην πηγή των Ανιγρίδων ώστε να πλύνει την πληγή του, δίνοντας εν πολλοίς την εξήγηση για την ιδιαίτερη οσμή των ιαματικών νερών που τώρα πια ξέρουμε ότι οφείλεται στην περιεκτικότητα των υδάτων σε υδρόθειο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λίμνη αποτελεί το δεύτερο σπουδαιότερο υδροβιότοπο της περιοχής μετά το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου –Στροφυλιάς, φιλοξενώντας ψάρια, χέλια, νερόφιδα, χελώνες, ενώ όσο καλοκαιριάζει κάνουν την εμφάνισή τους τα αποδημητικά πουλιά.

H λίμνη αποτελεί εκτός των άλλων και αθλητικό κέντρο πολλών υγρών σπορ όπως π.χ. θαλάσσιου σκι. Έτσι, με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η λίμνη Καϊάφα είναι ιδανική ως χώρος προπόνησης Ελλήνων και ξένων ναυταθλητών. Δεδομένου ότι ο οικισμός βρίσκεται πάνω στην νησίδα της Αγίας Αικατερίνης στο μέσο της λίμνης μην περιμένετε κάποια ιδιαίτερη πρόβλεψη ως προς την εστίαση. Επομένως, κάντε τα κουμάντα σας για τις προμήθειες σε νερό, καφέ και σνακ προτού ξεκινήσετε για το δεύτερο σταθμό του ταξιδιού σας, τα Κρέστενα.

Καϊάφας/Photo: Shutterstock

Ένα τέταρτο απόσταση από τον Καϊάφα, τα Κρέστενα έλκουν το όνομά τους από κάποια θρυλική θηλυκή φιγούρα, εξού και οι ντόπιοι λένε πάντα «η Κρέστενα». Όπως και να ‘χει, το μέρος βρίσκεται σε ειδυλλιακή τοποθεσία, ανάμεσα σε δάση από βελανιδιές και κυπαρίσσια, στο δρόμο προς την Αρχαία Ολυμπία. Αξίζει εδώ μια στάση στην πλατεία του χωριού, με τα πανέμορφα μαγαζιά της να φτιάχνουν το ιδεώδες σκηνικό για μια πρώτη γευστική στάση. Η «Κλεψύδρα» με τα ζουμερά παϊδάκια και τα χορταστικά μπέργκερ της, το «Akis Alchemy» με τα κοκτέιλ και το φρέσκο σούσι και το «Il capo pizza» προφανώς για την πίτσα αλλά και το παγωτό του, ενώ τον καφέ σας μπορείτε να τον απολαύσετε στο «Άρωμα» με την άνετη σάλα του. Προτού αναχωρήσετε για το Κατάκολο κάντε επίσης μια στάση στο «Αρίλογο» για να προμηθευτείτε εκλεκτά ζυμαρικά της περιοχής.

Η Κρέστενα φωλιάζει σε μια καταπράσινη κόγχη, στο δρόμο προς την Αρχαία Ολυμπία
Klepsydra bar-restaurant
Αρίλογο

Τελευταίος σταθμός, το Κατάκολο. To τελευταίο εκτός από επίνειο της πρωτεύουσας της Ηλείας, Πύργου, αποτελεί και πόλο κοσμικής έλξης, αφού συγκαταλέγεται στα πρώτα σε επισκεψιμότητα λιμάνια της Μεσογείου σε επίπεδο απόπλου κρουαζιερόπλοιων και άφιξης ξένων επισκεπτών από ολόκληρο τον πλανήτη. Αν και οι περισσότεροι επισκέπτες τραβάνε προς τον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας το ίδιο το Κατάκολο δεν αξίζει να προσπεραστεί αφού έχει πολλά μέρη να σταθείτε και να περιεργαστείτε. Οι σταφιδαποθήκες θα σας εξιστορήσουν με την παρουσία τους το ένδοξο αγροτικό παρελθόν, ο πέτρινος φάρος του 1865 στην κορυφή του λόφου θα σας προσκαλέσει να δείτε τη θέα του τόπου από ψηλά, ενώ τα δύο μουσεία –Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και το Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών-, θα σας δώσουν μια εικόνα της τεχνολογικής και πολιτιστικής ιστορίας της Αρχαίας Ελλάδας που συχνά περνά απαρατήρητη.

Κατάκολο/Photo: Unsplash
Κατάκολο/Photo: Shutterstock
Η λιγότερο γνωστή παραλία Ματζακούρα προσφέρεται για πιο απομονωμένες βουτιές/Photo: Shutterstock

Μιας και βρίσκεστε στο Κατάκολο επιβάλλεται μια βουτιά στις όμορφες, δροσερές παραλίες της. Εδώ, θα βρείτε τη βραχώδη, ιδιαίτερης ομορφιάς, μικρή παραλία Πλάκες, την αμμώδη Μπούκα Κορακοχωρίου αλλά και τη λιγότερο έκθετη στα βλέμματα των επισκεπτών Ματζακούρα, που προσφέρεται για όσους θέλουν μια πιο απομονωμένη εμπειρία, μακριά από τη βουή του κόσμου.

Αν πεινάσετε από τη βόλτα σας υπάρχει η «Η Μαρίνα», το παλαιότερο εστιατόριο στο Κατάκολο, όπου έχει κανείς την ευκαιρία να απολαύσει καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό, ενώ στον «Βυθό» θα βρείτε ψαρομεζέδες εκλεκτής ποιότητας.

Αν θέλετε να διανυκτερεύσετε, στο Κατάκολο υπάρχουν μια σειρά από αρκετά καλές επιλογές σε κλασικές ξενοδοχειακές μονάδες (Arethousa HotelOrizontes View Hotel) που προσφέρουν ένα εξαιρετικά αξιοπρεπές επίπεδο φιλοξενίας. Παράλληλα, πιο προσωποποιημένες υπηρεσίες φιλοξενίας είτε σε πιο cozy είτε σε πιο luxurious εκφάνσεις δίνουν τα πάμπολλα ενδιαιτήματα (πανσιόν, βίλες, δωμάτια) που προσφέρονται στις γνωστές πλατφόρμες βραχυχρόνιες μίσθωσης.

Πηγή: travel.gr

Σχετικά Άρθρα