Γιατί ο Μηταράκης άνοιξε θέμα Σακελαροπούλου- Πολλοί βουλευτές της Ν.Δ δεν επιθυμούν ανανέωση της θητείας της

Γιατί ο Μηταράκης άνοιξε θέμα Σακελαροπούλου- Πολλοί βουλευτές της Ν.Δ δεν επιθυμούν ανανέωση της θητείας της

Το θέμα του ανασχηματισμού προς επούλωση των μεγάλων πληγών που προκάλεσε στην κυβέρνηση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το 28,3% που συγκέντρωσε, μόλις ένα χρόνο μετά την ευρεία νίκη του 41% στις εθνικές εκλογές, εξαντλήθηκε επικοινωνιακά και πολιτικά πολύ γρήγορα. Τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί προς την κεντροαριστερά με τις ραγδαίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, την εσωτερική συζήτηση περί συνεργασιών που άνοιξε στον ΣΥΡΙΖΑ, και τον διάλογο που διακριτικά ξεκίνησε ακόμα και για εκλογική συμπόρευση των δύο χώρων.

Ωστόσο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο αρκετοί βουλευτές βάζουν ζητήματα πολιτικής και ιδεολογικής κατεύθυνσης, κάτι που δείχνει πως σημαντικό μέρος της Κ.Ο της Ν.Δ, αφενός δεν είναι ικανοποιημένο για τις αλλαγές στην κυβέρνηση (αρκετοί που υπολόγιζαν πως θα γίνονταν υφυπουργοί ή υπουργοί έμειναν τελικά εκτός σχήματος), αφετέρου βλέπει πως το επόμενο διάστημα μπορεί να θέτει θέματα και να αναγκάζει τον πρωθυπουργό να είναι πιο ανεκτικός απ΄ ότι στο παρελθόν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σεβάσμιος Νικήτας Κακλαμάνης με συνέντευξή του στην “Καθημερινή” ζήτησε επιστροφή της Ν.Δ στην ιδεολογία της λαϊκής δεξιάς ασκώντας κριτική για το ότι στην κυβέρνηση εξακολουθούν να δίνουν τον τόνο “σημιτογενείς”. Ενώ ο Νότης Μηταράκης που εθεωρείτο βέβαιο ότι θα επιστρέψει στην κυβέρνηση και δη στο υπ. Ναυτιλίας, κάτι που δεν συνέβη, έβαλε πρόωρα (;) ζήτημα σχετικά με το πρόσωπο της Προέδρου της Δημοκρατίας. Επί της ουσίας πρότεινε να προταθεί άλλο πρόσωπο από την κεντροδεξιά και δη με ιστορική διαδρομή, δείχνοντας προς την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά, ή κατ΄ άλλους, του Κώστα Καραμανλή.

Με την αναθεώρηση του Συντάγματος, η Ν.Δ μπορεί να εκλέξει ΠτΔ με 151 ψήφους, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος πρόωρων εκλογών, όπως παλαιότερα. Ωστόσο, με την κυβέρνηση πληγωμένη και να διατρέχει τον δεύτερο χρόνο της δεύτερης θητείας της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να κάνει σωστούς υπολογισμούς για το εάν τον συμφέρει να μπει σε εσωκομματικές περιπέτειες επιμένοντας στην θέση του για ανανέωση της θητείας της κ. Σακελαροπούλου, όταν στις αρχές του 2025 θα αρχίσουν οι διαδικασίες καθώς λήγει η πενταετία.

Η επιλογή της ΠτΔ να στηρίξει και δη δημοσίως το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια είχε προκαλέσει την αντίδραση πολλών βουλευτών και τώρα βρίσκουν την ευκαιρία να σταθούν απέναντι στον πρωθυπουργό σχετικά με το πρόσωπο που θα προτείνει η Ν.Δ. Θεωρητικά, το κυβερνών κόμμα θα μπορούσε να επανεκλέξει την κ. Σακελαροπούλου με την συνδρομή κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα ήταν, όμως, πολύ σοβαρό πολιτικό πλήγμα να την ψηφίσουν λιγότεροι από 151 βουλευτές της Ν.Δ. Ακόμα περισσότερο εάν δεν υποστηρίξουν την υποψηφιότητά της μερικές δεκάδες βουλευτές (τουλάχιστον όσοι καταψήφισαν το νόμο περί ομοφύλων ή απείχαν). Γι αυτό και η παρέμβαση του Νότη Μηταράκη αποκτά πολιτική αξία, αν και είναι ακόμα νωρίς για μία τέτοια συζήτηση.

Γιατί άνοιξε το θέμα ο Μηταράκης

Ζήτημα για την ψήφιση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προεδρίας της Δημοκρατίας ανοίγει ο βουλευτής Χίου με τη Νέα Δημοκρατία Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», ο Νότης Μηταράκης υπογράμμισε πως «υπάρχουν πάρα πολλά αξιόλογα στελέχη της Κεντροδεξιάς, τα οποία έχουν ιστορική διαδρομή στην πολιτική, τα οποία θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Νομίζω είναι μία συζήτηση που πρέπει να γίνει όταν αυτή ωριμάσει».

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική ψήφιση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί το 2025, όταν και λήγει η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Όσον αφορά τον ανασχηματισμό ο Νότης Μηταράκης υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε ένα πάρα πάρα πολύ καλό ανασχηματισμό.

«Επέστρεψε στελέχη με πάρα πολύ καλή εμπειρία σε κρίσιμους τομείς. Τομείς που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών, εξαιρετικούς συναδέλφους, τον. κ. Θεοδωρικάκο, τον κ. Τσιάρα, τον κ. Παναγιωτόπουλο, τους οποίους εκτιμώ και σέβομαι. Από εκεί και πέρα η μάχη θα δοθεί στο αποτέλεσμα. Οι υπουργοί κρίνονται από την αποτελεσματικότητά τους και ο πρωθυπουργός θα κριθεί από τον ελληνικό λαό το 2027 από τη συνολική απόδοση της Κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ο βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε ότι «το θέμα του γάμου των ομόφυλων ήταν ένα διχαστικό ζήτημα για την ελληνική κοινωνία. Εγώ ανήκω σε αυτούς που δεν ψήφισαν τον νόμο, όπως ξέρετε».

Τέλος, ο Νότης Μηταράκης επισήμανε πως «ο πρωθυπουργός σεβάστηκε απολύτως τις απόψεις όλων των βουλευτών. Αυτό που είπε ότι σέβομαι τις απόψεις της κοινοβουλευτικής ομάδας το έδειξε στην πράξη. Η Νέα Δημοκρατία, και αυτό ήταν η μεγάλη επιτυχία του Μητσοτάκη, άνοιξε την αποδοχή του κόμματος σε μία ευρύτερη κοινωνική συμμαχία που έφτασε και στα όρια της Κεντροαριστεράς, και αυτό έδωσε το 41%».

Πώς εκλέγεται πλέον ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας- Αποσύνδεση από προσφυγή σε εκλογές

Μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, αποσυνδέθηκε η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Έτσι, λοιπόν, ο υποψήφιος Πρόεδρος, στην προκειμένη περίπτωση η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, δηλαδή 200 από τις 300 ψήφους του Σώματος. Αν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες.

Αν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η απαιτούμενη πλειοψηφία, τότε η διαδικασία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες. Σ’ αυτή την περίπτωση, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ο υποψήφιος, ο οποίος θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 3/5 των βουλευτών.

Αν αυτό δεν γίνει εφικτό στις τρεις ψηφοφορίες, η διαδικασία προχωρά ως εξής:

Η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από 5 ημέρες και ο υποψήφιος Πρόεδρος χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, δηλαδή τουλάχιστον 151 βουλευτές.

Αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει ούτε τις 151 ψήφους, τότε η διαδικασία οδηγείται σε 5η ψηφοφορία και εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει την σχετική πλειοψηφία δηλαδή ακόμα δηλαδή και με 75 ψήφους.

Σχετικά Άρθρα