Μπορεί ο Χάρης Δούκας να είναι και δήμαρχος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ή επικεφαλής της κεντροαριστεράς; Γιατί όχι;

Μπορεί ο Χάρης Δούκας να είναι και δήμαρχος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ή επικεφαλής της κεντροαριστεράς; Γιατί όχι;

Χάρης Δούκας/ SOOC- Μενέλαος Μυρίλλας

Ο Ζακ Σιράκ διετέλεσε δήμαρχος Παρισίων ενώ ήταν και πρόεδρος του κόμματος του. Ο Εντουάρ Φιλίπ έγινε πρωθυπουργός από δήμαρχος της Χάβρης. Αλλά και καθ΄ ημάς υπάρχουν ανάλογα παραδείγματα: ο Πάνος Καμμένος ήταν πρόεδρος κόμματος και υπουργός Άμυνας στην “συμβίωση” των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και ο Νίκος Ανδρουλάκης μοίραζε τον χρόνο του μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Βρυξελλών, όταν ταυτοχρόνως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής.

Θα μπορούσε να αναρωτηθεί, λοιπόν, κανείς γιατί εγείρεται από το περιβάλλον του Νίκου Ανδρουλάκη ζήτημα σχετικά με την πιθανότητα (χωρίς ακόμα να έχει εκδηλωθεί κάποια κίνηση) ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος στις διεργασίες που θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες μέρες με πρωτοβουλία του ίδιου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπος Τύπου Θανάσης Γλαβίνας (από τους πιό στενούς συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη) “συνέστησε” στον Χάρη Δούκα να παραμείνει στον δήμο. “Δόκιμο θα ήταν να μείνει στον δήμο, εξελέγη πριν από έξι μήνες και έχει τεσσεράμιση χρόνια μπροστά του”, είπε με νόημα.

Ουδεμία νύξη για άλλους που τοποθετήθηκαν παρόμοια με όσα είπε ο κ. Δούκας στην “Καθημερινή” σχετικά με την ανάγκη να εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας. Ούτε για τον “επισπεύδοντα” Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ούτε για τον Παύλο Γερουλάνο, ούτε για τον Παύλο Χρηστίδη και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη. Η εστίαση στο πρόσωπο του Χάρη Δούκα δείχνει δύο πράγματα: ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει μάλλον αποφασίσει να κάνει το βήμα, και ότι εκείνος είναι που φοβάται…

Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Opinion Poll για το libre, υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα που μάλλον εξηγεί την επιλογή -δια του κ. Γλαβίνα- του Νίκου Ανδρουλάκη να αναγορεύσει πρόωρα σε αντίπαλό του τον Χάρη Δούκα.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, στο ερώτημα ποιός πρέπει να ηγηθεί ενός σχήματος εκλογικής συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, το 65% απαντά ότι επικεφαλής πρέπει να είναι “τρίτο πρόσωπο”. Δεδομένου ότι η έρευνα διεξήχθη αμέσως μετά τις ευρωεκλογές -στη βάση του ποσοστού που συγκέντρωσε το ΠΑΣΟΚ-, αλλά ενώ ακόμα δεν είχε φουντώσει η συζήτηση για αλλαγή ηγεσίας, το αποτέλεσμα δείχνει πως οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του δεν προκρίνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη για την ηγεσία ενός τέτοιου νέου φορέα.

Μπορεί ο Χάρης Δούκας;

Στο παραπάνω ερώτημα ουδείς μπορεί να προτάξει βεβαιότητα. Οι πρώτοι έξι μήνες του Χάρη Δούκα στον δήμο Αθηναίων είχε καλές και προβληματικές στιγμές, ωστόσο σχεδόν κατά γενική ομολογία είναι ένας “πολιτικός” δήμαρχος με σαφές ιδεολογικό πρόσημο (κεντροαριστερό) αλλά και μετριοπάθεια. Συσπειρώνει σε μεγάλο βαθμό τις παρατάξεις της αριστερής σντιπολίτευσης που επιδεικνύουν ανοχή απέναντί του, έχει δε τιμήσει σχεδόν απόλυτα την προγραμματική του συμφωνία με την “Ανοικτή Πόλη” (ΣΥΡΙΖΑ) και προσωπικά με τον Κώστα Ζαχαριάδη που μιλά με τα καλύτερα λόγια για την “συνύπαρξή” τους στο δήμο.

Θα μπορούσε ίσως να του ασκήσει κανείς κριτική σχετικά με κάποιες μεγαλεπήβολες δεσμεύσεις του πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ωστόσο όσοι το κάνουν θα έπρεπε να θυμηθούν την τεράστια περιπέτεια που έζησε η Αθήνα επί θητείας Μπακογιάννη. Οι πληγές του “Μεγάλου Περιπάτου” παραμένουν ακόμα ανοικτές στο κέντρο της πόλης. Από την άλλη προχωρούν έστω και με βραδείς ρυθμούς αρκετές νέες πολιτικές για το πράσινο και την κοινωνική στέγη.

Το ερώτημα, ωστόσο, που τίθεται εάν μπορεί να είναι ο Χάρης Δούκας και δήμαρχος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ή ακόμα και ενός ενιαίου σχήματος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, η απάντηση είναι “γιατί όχι;”. Πρόκειται για ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο, συμπυκνώνει το νόημα της ανασύστασης μιας μεγάλης κεντροαριστεράς, μπορεί να γίνει αποδεκτός και στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ και, φυσικά, σε αυτή του ΠΑΣΟΚ και δημιουργεί προσδοκίες. Εάν αποτινάξει, μάλιστα, κάποιες συμπεριφορές στο ευρύτερο περιβάλλον του που τον κρατούν σε περίκλειστο και λίγο “αφ ‘ υψηλού” επίπεδο και γίνει πιο “γήϊνος”, τότε μάλλον μπορεί να δράσει ενωτικά.

Στη διάσκεψη, πάντως, του Ινστιτούτου Τσίπρα, ο δήμαρχος Αθηναίων και ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι, ως φαίνεται, οι “guest stars”. Κι αυτό δεν είναι μία τυχαία επιλογή του Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικά Άρθρα