Αυστραλία: Η γρίπη των πτηνών έχει εντοπιστεί σε επτά πτηνοτροφικές μονάδες

 Αυστραλία: Η γρίπη των πτηνών έχει εντοπιστεί σε επτά πτηνοτροφικές μονάδες

Η υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών έχει πλέον εντοπιστεί σε επτά πτηνοτροφικές μονάδες, μάλιστα η έβδομα είναι μία φάρμα πουλερικών κοντά στη Μελβούρνη, όπως ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 17 Ιουνίου, η κυβέρνηση της πολιτείας Βικτόρια της Αυστραλίας.

Σε έξι από τις μονάδες, έχει επιβεβαιωθεί το στέλεχος γρίπης H7N3 και σε μία το στέλεχος H7N9, εξηγούσε η επίσημη ανακοίνωση. Σε καμία δεν εντοπίστηκε ο τύπος H5N1 της γρίπης των πτηνών που έχει μολύνει δισεκατομμύρια άγρια ​​και εκτρεφόμενα ζώα παγκοσμίως και έχει εγείρει φόβους για μετάδοση από τον άνθρωπο.

«Γύρω από όλες τις μολυσμένες εγκαταστάσεις, υπάρχουν περιορισμένες περιοχές και άλλες υπό έλεγχο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπεύθυνο τμήμα Γεωργίας της Βικτόρια.

Ειδικότερα, οι μολυσμένες πτηνοτροφικές μονάδες περιλαμβάνουν έξι φάρμες παραγωγής αυγών και ένα αγρόκτημα εκτροφής πάπιας. Περίπου ένα εκατομμύριο κοτόπουλα, δηλαδή περίπου το 5% του πληθυσμού των ορνίθων της Αυστραλίας που γεννούν αυγά, έχουν θανατωθεί ή θα θανατωθούν στις πληγείσες μονάδες για να περιορίσουν τον ιό, δήλωσε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.

Δεν έχει υπάρξει ακόμη έλλειψη αυγών στην αγορά, αν και ορισμένοι λιανοπωλητές έχουν θέσει όρια στις πωλήσεις.

Πριν από τα τελευταία κρούσματα, το πρώτο από τα οποία αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα, η Αυστραλία είχε βιώσει εννέα κρούσματα γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας από το 1976, λέει η κυβέρνηση. Όλα συγκρατήθηκαν και εκριζώθηκαν.

Οι αρχές καθησυχάζουν το καταναλωτικό κοινό διαβεβαιώνοντας ότι τα αυγά και το κρέας πάπιας και κοτόπουλου παραμένουν ασφαλή για κατανάλωση.

Σχετικά Άρθρα