Γερουλάνος στο libre: Δεν πετύχαμε τον στόχο όπως τον είχε θέσει ο πρόεδρος

Γερουλάνος στο libre: Δεν πετύχαμε τον στόχο όπως τον είχε θέσει ο πρόεδρος

«Ένα κόμμα πρέπει να ακολουθεί το τρίπτυχο ‘‘Πρόεδρος – Ομάδα – Πρόγραμμα’’», δηλώνει ο βουλευτής Α’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ / Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος, ιεραρχώντας τις ευθύνες για το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για το κόμμα του.  Ο κ. Γερουλάνος, ζητά «συντεταγμένη και νηφάλια κριτική, στα όργανα του κόμματος» και όπως εξηγεί «το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι κόμμα εξουσίας και, ως κόμμα εξουσίας, δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με το γεγονός ότι απλά πλησιάσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ».

Σ’ ό,τι αφορά το θέμα αν ο κ. Γερουλάνος θέτει θέμα ανάδειξης νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, επιμένει στη σύγκληση των οργάνων.

Συνέντευξη

Κύριε Γερουλάνε, πρωταγωνιστής των εκλογών ήταν η αποχή των ψηφοφόρων. Έφτασε το 58,61%. Κάτι που δείχνει μεταξύ άλλων την απογοήτευση των ψηφοφόρων από το σύστημα των κομμάτων στην Ελλάδα. Εσείς πού αποδίδετε το μεγαλύτερο, από τη μεταπολίτευση και μετά, ποσοστό αποχής των ψηφοφόρων;

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, που έχουν γυρίσει την πλάτη στο πολιτικό σύστημα, ξεπερνούν τα 3.500.000 αν συνυπολογίσει κανείς και την ψήφο διαμαρτυρίας. Υπάρχουν κάποιοι στην πολιτική που πιστεύουν ότι αυτό έχει γίνει διότι οι πολίτες δεν αξιολογούν σωστά τα μεγάλα πολιτικά διακυβεύματα. Εγώ πιστεύω το αντίθετο. Τα αξιολογούν σωστά και νιώθουν απόγνωση. Απόγνωση, ότι τίποτα δεν θα αλλάξει. Ότι τα κόμματα δεν έχουν το όραμα και την ικανότητα να οδηγήσουν τη χώρα σε άλλη κατεύθυνση. Πιστεύω ακράδαντα, ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πρέπει να πείσει, ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ότι έχει σχέδιο και ομάδα, που μπορεί να το υλοποιήσει.

Επίσης, από το αποτέλεσμα καταγράφεται, όπως αναμενόταν, μια «δεξιά στροφή». Αυτό συνέβη σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Κυριαρχούν κόμματα αντιδραστικά, που σωρεύουν τον ευρωσκεπτικισμό και απορρίπτουν σε μεγάλο βαθμό την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης. Εσείς, που ανήκετε στην Κεντροαριστερά, τι πιστεύετε ότι έχει συμβεί; Τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα.

Καταρχάς, να διαχωρίσουμε αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, με αυτό που συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ελληνίδα και ο Έλληνας δεν εκφράζεται ιδεολογικά από την ακροδεξιά. Αυτό, φαίνεται από το γεγονός πως η ψήφος δεν πήγε σε ένα κόμμα, αλλά σε πολλά. Επομένως, έχουμε να κάνουμε με μία ψήφο διαμαρτυρίας, που στοχεύει να ξυπνήσει το πολιτικό σύστημα. Στην Ευρώπη, από την άλλη, βλέπουμε την ακροδεξιά και τον ευρωσκεπτικισμό να απειλούν άμεσα το Ευρωπαϊκό όραμα. Να δυναμώνουν από το γεγονός ότι η Ένωση μοιάζει σαν απρόσωπη γραφειοκρατία, που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Και να διεκδικούν να την ξεζουμίσουν, αντί να την χτίσουν σε αυτό που κάποτε ονειρευόμασταν. Αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη μια Ένωση των λαών, αντί των εθνών, οφείλουμε να σχεδιάσουμε με τον πολίτη στο προσκήνιο. Να αναζητήσουμε λύσεις για τα μεγάλα του προβλήματα, να δουλέψουμε μαζί για να χτίσουμε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή μεσαία τάξη, να σχεδιάσουμε μια νέα αγροτική πολιτική που προωθεί ευρωπαϊκά προϊόντα, να στηρίξουμε την Ευρωπαϊκή βιομηχανία και να την ενισχύσουμε με την καινοτομία που συνδέεται με την Ευρωπαϊκή άμυνα και να χτίσουμε ένα κοινό κοινωνικό κράτος, που διασφαλίζει ότι καμία Ευρωπαία και κανένας Ευρωπαίος, δεν θα ζει με φόβο για τα βασικά του αγαθά, όπως η υγεία και η παιδεία. Αυτό, δηλαδή, που πρέπει να κάνουμε και στην Ελλάδα.

Από την πρώτη σας αντίδραση, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, μάλλον δεν είστε ικανοποιημένος από το ποσοστό που έλαβε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Τι δεν σας άρεσε, η πολύ μικρή άνοδος στα ποσοστά ή το γεγονός ότι παραμένει τρίτο κόμμα;

Ο στόχος, όπως τον είχε θέσει ο Πρόεδρός μας, ήταν η δεύτερη θέση, με πολύ αυξημένα ποσοστά. Δεν το πετύχαμε και τώρα που οι εκλογές βρίσκονται πίσω μας, είναι η ώρα να κάνουμε συντεταγμένη και νηφάλια κριτική, στα όργανα του κόμματος. Λέω στα όργανα του κόμματος, διότι κάθε εξωτερική γκρίνια, κάθε προσπάθεια να δείξουμε ο ένας τον άλλον χωρίς στοιχεία, οδηγεί σε διχόνοια. Οφείλουμε να δούμε τι πήγε λάθος και να το διορθώσουμε, ώστε να μην επαναληφθεί. Να δουλέψουμε συλλογικά, ώστε να μπορέσουμε να αποτελέσουμε την ουσιαστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Μήπως η κριτική στην ηγεσία είναι αυστηρή, με την έννοια ότι το κόμμα σας, για πρώτη φορά, βρίσκεται τόσο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ;

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι κόμμα εξουσίας και, ως κόμμα εξουσίας, δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με το γεγονός ότι απλά πλησιάσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά, από την ώρα που το συγκεκριμένο κόμμα έχει αλλάξει τη ρητορική του και ασχολείται περισσότερο με το lifestyle και όχι με πολιτικές. 

Τι έπρεπε να γίνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας που δεν έγινε;

Αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα. Να καθίσουμε, όλοι, γύρω από ένα τραπέζι και να δούμε τι πήγε λάθος. Ένα κόμμα πρέπει να ακολουθεί το τρίπτυχο «Πρόεδρος – Ομάδα – Πρόγραμμα». Ως ομάδα λοιπόν, οφείλουμε να εξετάσουμε πώς δεν καταφέραμε να πετύχουμε τους στόχους μας και να δούμε ποια είναι τα βήματα που θα ακολουθήσουμε από εδώ και πέρα.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, έχει τεράστιο πρόβλημα επιρροής στην Αττική αλλά και στη βόρεια Ελλάδα όπου καταγράφει πολύ χαμηλά ποσοστά. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Από την Κυριακή το βράδυ, γίνεται λόγος ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πλήρωσε τη «μεγάλη ασυμμετρία μεταξύ Περιφέρειας και Αθήνας», όπως ήταν και τα λόγια του Πρόεδρου. Όλοι ξέρουν, όμως, ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Όχι τώρα, αλλά από το 2012 και την κάθετη πτώση των ποσοστών μας.

Αλλά ξέρετε τι έγινε σε αυτές τις Ευρωεκλογές; Ξέρετε ότι το Λεκανοπέδιο συνέβαλε περισσότερο στη μικρή πανελλαδική αύξηση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, από ότι συνολικά η Θεσσαλονίκη και η Περιφέρεια; Ξέρετε ότι στην Α’ Αθήνας, μάλιστα, είχαμε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση αποτελέσματος, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, στις Περιφέρειες όπου έχουμε Βουλευτή; Και όχι μόνο αυτό: ήταν η μόνη Περιφέρεια, στην οποία καταφέραμε να έχουμε έστω και ελάχιστα μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό ψήφων, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, παρά την τεράστια αποχή.

Πανηγυρίζουμε; Προφανώς και όχι. Είμαστε ακόμα πολύ χαμηλά. Γίνεται δουλειά όμως. Και καλό είναι να το αναγνωρίζουμε, για να μάθουμε από αυτό. Γιατί δεν υπάρχει Βουλευτής που να μην ίδρωσε τη φανέλα του σε αυτές τις εκλογές. Κανένας δεν έκανε απεργία. Και κανένας δεν έτρεξε περισσότερο από άλλον.

Ευθύνη, γι’ αυτό το αποτέλεσμα, ποιος έχει; Μόνο ο Πρόεδρος του κόμματος και η ηγετική ομάδα που τον περιβάλει; Μήπως κάποιοι, δεν εννοώ εσάς, δεν βοήθησαν όσο όφειλαν;

Όπως προανέφερα, το τι πήγε λάθος, θα το συζητήσουμε στα όργανα. Αυτό που ξέρω, όμως, είναι ότι τις εκλογές δεν τις κάνουν οι Βουλευτές, ούτε τα στελέχη. Τις κάνει το κόμμα. Αυτό κερδίζει και αυτό χάνει. Και το κόμμα έχει ιεραρχία. Πρόεδρος, Γραμματέας, Όργανα και μετά όλοι οι υπόλοιποι. Όπως στις επιτυχίες, ο καθένας παίρνει τα εύσημα στο μερίδιο που του αναλογεί, έτσι πρέπει και στην αντίθετη περίπτωση, να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.  Όπως είπα, το να δείχνεις τον άλλον χωρίς να κοιτάς καν τα στοιχεία, δείχνει διάθεση στοχοποίησης και όχι νηφάλιας αποτίμησης.

Υπάρχει θέμα σύγκλησης των οργάνων για αποτίμηση του αποτελέσματος; Τίθεται θέμα από εσάς ή άλλα στελέχη εκλογών για την ανάδειξη νέου αρχηγού;

Η σύγκληση των οργάνων, για εμένα, είναι επιβεβλημένη. Εκεί, θα συζητήσουμε όλα τα θέματα που έχουν προκύψει, αλλά και το πώς θα πορευτούμε από εδώ και πέρα. Μόνο μέσα από μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, θα μπορέσουμε να καταφέρουμε να ηγηθούμε, ξανά, της μεγάλης προοδευτικής παράταξης και να βάλουμε φρένο στη δεξιά διακυβέρνηση, που οδηγεί τη χώρα σε μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, τόσο στο εισόδημα και τον πλούτο, αλλά και την πρόσβαση στην εξουσία. 

Σχετικά Άρθρα