Ο “κύβος ερρίφθη” για ανασχηματισμό- Κανονικά αύριο το υπουργικό-Φωνές βουλευτών για χαμηλές επιδόσεις υπουργών

 Ο “κύβος ερρίφθη” για ανασχηματισμό- Κανονικά αύριο το υπουργικό-Φωνές βουλευτών για χαμηλές επιδόσεις υπουργών

Φρένο όχι τόσο στα σενάρια ανασχηματισμού ο οποίος όπως όλα δείχνουν θεωρείται βέβαιος αλλά περισσότερο στην ονοματολογία που έχει φουντώσει τις τελευταίες μέρες επιχειρούν να βάλουν κυβερνητικά στελέχη με την επισήμανση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποφασίζει εν θερμώ ενώ παράλληλα φέρνουν στην επικαιρότητα το νομοθετικό έργο για τη βελτίωση της καθημερινότητας, την μείωση των ανισοτήτων και την ενίσχυση του οικονομικού κλίματος. Η Βουλή ξεκινά και πάλι τις εργασίες της που φαίνεται ότι θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς έως το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. 

Το νομοθετικό έργο περιλαμβάνει τον οδικό χάρτη με 12 σημαντικά νομοσχέδια τα οποία αναμένεται να ψηφιστούν έως το τέλος του καλοκαιριού. Ανεξάρτητα απο τους υπουργούς που θα κληθούν να εισηγηθούν τις προωθούμενες διατάξεις, μιας και επίκειται ανασχηματισμός, το Μέγαρο Μαξίμου έχει έτοιμα τα νομοθετικά κείμενα για την περαιτέρω ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, την κινητροδότηση των δημόσιων υπαλλήλων, την αναμόρφωση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας κ.α.

Σήμερα στην Ολομέλεια θα κυρωθεί η σύμβαση υποπαραχώρησης του λιμένα Καβάλας ενώ θα ακολουθήσει η επεξεργασία και η ψήφιση σχεδίου νόμου για τα ανασφάλιστα οχήματα και τα τέλη κυκλοφορίας. 

Πάντως στον κατάλογο που ακολουθεί δεν περιλαμβάνεται το μίνι ασφαλιστικό με τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας και τα αναδρομικά που πρέπει να επιστραφούν από το 2016, καθώς υπάρχει προβληματισμός αν πρέπει να περάσει πριν κλείσει η Βουλή για καλοκαίρι ή το Φθινόπωρο.

Ο κατάλογος νομοσχεδίων περιλαμβάνει:

– Τροποποίηση του π.δ. 18/1989 «Κωδικοποίηση διατάξεων νόμων για το Συμβούλιο της Επικρατείας» (Α΄ 8) – Μεταφορά διαφορών στα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια – Ρυθμίσεις για πιλοτική ή κατόπιν προδικαστικού ερωτήματος δίκη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας – Άλλες διατάξεις για τη διοικητική δίκη». Υπουργείο Δικαιοσύνης

– «Θεσμικό πλαίσιο για τις διαδικασίες ελέγχου, τα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων». Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης

– «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή». Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης

– Πριμ παραγωγικότητας 15% σε δημόσιους υπαλλήλους. Υπουργείο Εσωτερικών

– Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

– Ρυθμίσεις για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων χειροτεχνικών και βιομηχανικών προϊόντων.

– Ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας το οποίο θα αναβαθμίζει και την εκκλησιαστική εκπαίδευση

– Πλαίσιο περαιτέρω απλοποίησης των αδειοδοτήσεων στον Τουρισμό.

– Δύο νομοσχέδια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και τις απαλλοτριώσεις

– Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας

– Talent Visa και Tech Visa

Στη Νέα Δημοκρατία πάντως όλοι είναι επί ποδός τόσο οι υπουργοί όσο και οι βουλευτές που προσδοκούν μία κυβερνητική θέση. Ο πρωθυπουργός, έχει ξεκαθαρίσει ότι το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα συνεδριάσει με την τρέχουσα σύνθεση. Από το απόγευμα της Παρασκευής λοιπόν, ο χρόνος μετρά αντίστροφα.

Το Σαββατοκύριακο θα βρεθεί στην Ελβετία, στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ουκρανία. Ενώ τη Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης θα είναι στις Βρυξέλλες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, στην οποία θα γίνουν και οι κρίσιμες πρώτες διαβουλεύσεις για την προεδρία της Κομισιόν.

Εφόσον λοιπόν δεν υπάρξουν εξελίξεις εντός του επόμενου 24ωρου, μετά πάμε από… Τρίτη.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα υπουργεία στην αρμοδιότητα των οποίων ανήκουν τα θέματα που εκτιμάται ότι κόστισαν στη ΝΔ στις ευρωεκλογές. Θέματα της καθημερινότητας, όπως η ακρίβεια και η υγεία, αλλά και ζητήματα που αφορούν παραδοσιακά εκλογικά ακροατήρια της ΝΔ όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες.

Όσον αφορά στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε “διορθωτικές κινήσεις” τονίζοντας πάντως ότι δεν θα αλλάξει ο “πυρήνας της μεταρρύθμισης”.

  • Παράλληλα άρχισαν να ακούγονται πιο δυνατά οι φωνές που διαμαρτύρονται για τις κυβερνητικές επιδόσεις όπως και για σύγκληση της ΚΟ της ΝΔ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, άφησε χθες νέες αιχμές υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη, συμφωνώντας και επαυξάνοντας με τις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη για “καλάμια” που πρέπει να παρκάρουν κάποιοι.
Ζήτησε σύγκληση της ΚΟ της ΝΔ.

Αλλά και η κ. Μπακογιάννη συμφώνησε ότι πρέπει να συγκληθεί η ΚΟ της ΝΔ. “Ορθώς ο Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε ΚΟ και θα γίνει ΚΟ φαντάζομαι μετά τον ανασχηματισμό” είπε. Ενώ άφησε νέες αιχμές κατά μελών του υπουργικού συμβουλίου λέγοντας: “Η μεγαλύτερη αμαρτία στην πολιτική είναι όταν χάνεις την επαφή με τους ανθρώπους”. Χαρακτήρισε τέλος κωμική τη συζήτηση για το εάν η ΝΔ πρέπει να κάνει δεξιά στροφή.

Λάβρος κατά συναδέλφων του στη ΝΔ και κυρίως κατά εξωκοινοβουλευτικών υπουργών για το εκλογικό αποτέλεσμα, εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στο Κανάλι της Βουλής, ο βουλευτής Δυτικού τομέα Αθηνών, Γιάννης Λοβέρδος.

«Υπάρχουν και τενεκέδες στη ΝΔ ανάμεσα στους 158 βουλευτές», ανέφερε, στρέφοντας παράλληλα τα πυρά του και κατά εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, λέγοντας ότι «δεν μπόρεσαν να βγουν με ψήφο και πήγαιναν με το αξίωμα του υπουργού στις περιφέρειες για να εκλεγούν βουλευτές».

Ο κ. Λοβέρδος, άφησε αιχμές για συγκεκριμένα πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «κάποια στελέχη είναι άξια και καλώς έχουν έρθει, ωστόσο υπήρχε κάποια η οποία έβγαινε στα πάνελ μέχρι πέρυσι και διαφωνούσαμε πολιτικά και την είδα την επομένη των εκλογών ως γενική γραμματέα υπουργείου».

«Δεν μπορεί να έχω τσακωθεί εγώ πριν ένα μήνα στον «αέρα» μαζί της και μετά να είναι γραμματέας του Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα