Γιατί ο ανασχηματισμός περνάει από τις Βρυξέλλες- Οι διαβουλεύσεις Μητσοτάκη για το νέο Επίτροπο

Γιατί ο ανασχηματισμός περνάει από τις Βρυξέλλες- Οι διαβουλεύσεις Μητσοτάκη για το νέο Επίτροπο

Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των κυβερνητικών αλλαγών, όπως επιβεβαιώθηκε σήμερα και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ενδέχεται, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, να έχει σχέση με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν και ευρωπαίους κεντροδεξιούς ηγέτες σχετικά με το χαρτοφυλάκιο που θα έχει η Ελλάδα στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει κρύψει ότι επιθυμεί ένα αναβαθμισμένο ρόλο για το νέο Έλληνα επίτροπο και δεν πρέπει να διαλανθάνει της προσοχής η πρόσφατη κοινή παρέμβασή του με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ σχετικά με το κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για την Άμυνα. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα θέματα στους νέους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, δεδομένου ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει έναν πόλεμο (Ουκρανία) στα βορειοανατολικά σύνορά της -ο οποίος δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα-, αλλά και θεωρείται πως πρέπει να απεξαρτηθεί από το ΝΑΤΟ και να αποκτήσει στρατιωτική αυτονομία. Το θέμα αυτό γίνεται επιτακτικότερο επειδή στην ανάλυση των Βρυξελλών βαρύνει και το ενδεχόμενο το Νοέμβριο να εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο τελευταίος δεν διακρίνεται από την ίδια σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας όπως ο Τζο Μπάϊντεν, ενώ από την πρώτη θητεία του είχε φανεί πως διακατέχεται από άλλη προσέγγιση σχετικά με τον ρόλο του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό θα αναζητηθούν στο νέο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πολιτικοί συσχετισμοί που θα επιτρέψουν την ηγεσία της ΕΕ να προχωρήσει με γρήγορα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή και ως προς αυτό σημαίνοντα ρόλο θα έχει η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι (και) ως γέφυρα προς ακροδεξιά κόμματα και κυρίως το ECR και την Μαρί Λεπέν.

Πώς συσχετίζονται αυτά με τον ανασχηματισμό: ο Κυριάκος Μητσοτάκη επιθυμεί και θα επιδιώξει να συμφωνήσει με την ευρωπαϊκή ηγεσία της κεντροδεξιάς να αναλάβει η Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο είναι πιθανό να προταθεί στο Νίκο Δένδια να μεταβεί στις Βρυξέλλες.

Εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, δεύτερη επιλογή φαίνεται πως είναι το χαρτοφυλάκιο της Πράσινης Μετάβασης (με μεγάλα κονδύλια, όπως προβλέπεται, στο δεύτερο Ταμείο Ανάκαμψης που θα συζητηθεί τους επόμενους μήνες) και σε μία τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να κληθεί να το αναλάβει ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Πιθανότητες να αναλάβει το ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας, όποιο κι αν είναι τελικά, και η Νίκη Κεραμέως, ενώ πάντοτε ισχυρό χαρτί θεωρείται ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Επειδή λοιπόν, πλην του τελευταίου, όλοι οι παραπάνω είναι υπουργοί, ο πρωθυπουργός σκοπεύει μέχρι την Δευτέρα, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, να “κλειδώσει” το χαρτοφυλάκιο, ώστε να γνωρίζει ποιός υπουργός θα μείνει εκτός κυβερνητικού σχήματος για να ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τις Βρυξέλλες. Αλλά,από την άλλη, και για το εάν ο κ. Σχοινάς, προτιμηθεί να επιστρέψει ως υπουργός στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Σχετικά Άρθρα