Ανασχηματισμός εντός της ημέρας αλλιώς… next week-Ριζικές αλλαγές σε Μαξίμου και νέα πρόσωπα σε υπουργεία

 Ανασχηματισμός εντός της ημέρας αλλιώς… next week-Ριζικές αλλαγές σε Μαξίμου και νέα πρόσωπα σε υπουργεία

Το αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός θα συνεδριάσει με την παρούσα σύνθεση, αλλά πολλοί αναρωτιούνται πως μπορεί να γίνει, με υπό προθεσμία (κάποιους) Υπουργούς καθώς η απόφαση μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θεωρείται ειλημμένη. Μετά από αυτό και εκτός συνταρακτικού απροόπτου οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μεταφέρονται από την Τρίτη. Όλα δείχνουν πάντως πως ίσως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε έναν σαρωτικό ανασχηματισμό και να μην περιοριστεί σε ένα “rotation”.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται έκτακτη ανακοίνωση νέου σχήματος ίσως και πριν από την Παρασκευή καθώς το Σάββατο ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για την Ελβετία η οποία φιλοξενεί στις 15 – 16 Ιουνίου διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία στην οποία θα συμμετάσχουν 90 κράτη.

Τη Δευτέρα δε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ δήλωσε ότι θα είναι «ένας εκ των δύο διαπραγματευτών, μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος» για τις θέσεις ευθύνης των οργάνων της Ε.Ε. Ουσιαστικά εκεί ξεκινά η διαπραγμάτευση για τις θέσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, και του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ.

Οι συναντήσεις και επαφές συνεχίζονται ενώ το σίγουρο είναι ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να φανεί ότι σύρεται βιαστικά σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αλλά και το ότι δεν συνηθίζει να παίρνει αποφάσεις εν βρασμώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές: “Ο ανασχηματισμός είναι πάντα προνόμιο του Πρωθυπουργού, ο οποίος δεν αποφασίζει εν θερμώ, αλλά σταθμίζει όλα τα δεδομένα. Χρέος του είναι να αποκωδικοποιήσει σωστά τα μηνύματα των εκλογών και να προβεί σε όλες εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις οι οποίες θα δείξουν στους πολίτες ότι λάβαμε υπόψη το μήνυμά τους. Το ζήτημα δεν είναι αν θα πάμε προς το κέντρο ή προς τα δεξιά – αλλά αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζουν ότι προσπαθεί να διαλέγει ανθρώπους που έχουν τις προϋποθέσεις να κάνουν καλά τη δουλειά τους κριτήριό του δεν είναι η τήρηση ισορροπιών, αλλά καθαρά επιχειρησιακά κριτήρια.

Στόχος είναι οι αλλαγές να κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις: περαιτέρω ενίσχυση του Μεγάρου Μαξίμου, «έξοδος» κυβερνητικών στελεχών που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και αξιοποίηση βουλευτών που ήταν ιδιαιτέρως μαχητικοί το προηγούμενο διάστημα. Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη του ο πρωθυπουργός έστειλε… μηνύματα, λέγοντας «αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά -το 41% είναι πολύ ψηλά-είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά. Δεν είναι κακό αυτό».

To βασικό σενάριο προβλέπει πως θα υπάρξει ένα ακόμα πρόσωπο που θα προστεθεί στη στενή ομάδα του Μαξίμου (έχουν μεταξύ άλλων ακουστεί τα ονόματα του Γιώργου Γεραπετρίτη, του Νίκου Παπαθανάση και του Θωμά Βαρβιτσιώτη), ενώ αλλαγές αναμένονται σε τουλάχιστον τέσσερα υπουργεία αλλά και σε αρκετές θέσεις υφυπουργών. Σε γενικές γραμμές στόχος είναι να αξιοποιηθούν περισσότερα γαλάζια στελέχη και να μην υπάρξουν νέες  «μεταγραφές». Επίσης μένει να φανεί και  αν θα υπάρξουν συγχωνεύσεις κάποιων υπουργείων αλλά και κατά πόσο θα υπάρξει ένα πρόσωπο που θα αναλάβει να «τρέξει» πιο εντατικά θέματα που σχετίζονται αποκλειστικά με την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως θα παραμείνουν μεταξύ άλλων στο  υπουργικό συμβούλιο ο Άκης Σκέρτσος, ο Μάκης Βορίδης, ο Κωστής Χατζηδάκης (εδώ υπάρχουν φήμες ότι αρνήθηκε να αλλάξει χαρτοφυλάκιο καθώς έτσι θα φαινόταν ότι θα χρεωνόταν προσωπικά μια κεντρική αποφαση για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών), ο Νίκος Δένδιας,  ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης (η πλειοψηφία θα είναι στο ίδιο πόστο).  Θετικά αποτιμάται το έργο στελεχών της νεότερης γενιάς όπως ο Παύλος Μαρινάκης και η Σοφία Ζαχαράκη. Παράλληλα ακούγεται πως μπορεί να επιστρέψουν στην κυβέρνηση δύο με τρία πρόσωπα που είχαν αναλάβει και παλαιότερα υπουργικά καθήκοντα. 

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως – από την ανάλυση των στοιχείων – στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας τελικά στράφηκαν στην αποχή. Σημειώνουν δε πως  τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ σε αυτές τις εκλογές πήραν περίπου 742.000 ψήφους, ενώ πέρυσι τον  Ιούνιο είχαν πάρει 714.000. Άρα πρόκειται για μια αύξηση 38.000 σε μια στιγμή ωστόσο που το κυβερνών κόμμα πήρε ένα εκατομμύριο ψήφους λιγότερους σε σχέση με τις εθνικές εκλογές (και περίπου 750.000 ψήφους λιγότερες από τις ευρωεκλογές).

Σχετικά Άρθρα