Το Ινστιτούτο Τσίπρα, κι ένα ακόμα ινστιτούτο…

 Το Ινστιτούτο Τσίπρα, κι ένα ακόμα ινστιτούτο…

Το σχόλιο που άκουσα από πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι “Ινστιτούτα ιδρύουν συνήθως οι πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι κομμάτων” είναι αναμφίβολα αφοπλιστικό και δηκτικό. Αποστασιοποιημένος πλέον ο ίδιος από τα εσωκομματικά και δίχως να κρύβει την ταύτισή του με τον Αλέξη Τσίπρα, είπε εύστοχα αυτό που επισημαίνουν και άλλοι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ποιός ήταν, άραγε, ο λόγος να διοχετευθεί από την Κουμουνδούρου η πρόθεση του Στέφανου Κασσελάκη να ιδρύσει το “Center for European Progress”, την ώρα που έφθανε στα δημοσιογραφικά γραφεία η είδηση για το λογότυπο του Ινστιτούτου Τσίπρα και η τελική λίστα των ομιλητών και προσκεκλημένων στο συνέδριο που πραγματοποιείται την Δευτέρα και Τρίτη στο Ωδείο Αθηνών;

Μία εκδήλωση που έχει ανακοινωθεί εδώ και πολύ καιρό, όπως και η σύσταση του Ινστιτούτου του πρώην πρωθυπουργού με διευθυντή τον διπλωματικό του σύμβουλο Βαγγέλη Καλπαδάκη και συμπαραστάτη τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Μιχάλη Καλογήρου.

Είναι αλήθεια πως ινστιτούτα και ιδρύματα κάνουν οι πρώην, εκείνοι που μπορούν να διοχετεύσουν την μακροχρόνια εμπειρία τους και τις διεθνείς επαφές τους στην παραγωγή πολιτικής και στην δημιουργία κοινών τόπων μεταξύ όμορων πολιτικών χώρων χωρίς τους ανταγωνισμούς της τρέχουσας πολιτικής. Βεβαίως, δικαίωμα του κ. Κασσελάκη είναι να ιδρύσει κι αυτός το δικό του ινστιτούτο, καθώς προφανώς δεν του αρκεί το επίσημο ινστιτούτο “Νίκος Πουλαντζάς”, ούτε το συνεργαζόμενο “Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ”. Το timing της ανεπίσημης ανακοίνωσης δεν μπορεί, φυσικά, να είναι τυχαίο…

Ειρήσθω εν παρόδω, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι προσκεκλημένος στο συνέδριο του Ινστιτούτο Τσίπρα και θα καθήσει στις πρώτες σειρές μαζί με πρώην προέδρους Δημοκρατίας, πρώην και νυν πρωθυπουργούς, υπουργούς, αξιωματούχους και προσωπικότητες απ΄ όλη την Ευρώπη. Ίσως, μάλιστα, συναντηθεί “τυχαία” με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Αλέξη Χαρίτση που έχουν επίσης προσκληθεί μαζί με τους αρχηγούς όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών κομμάτων (μένει να δούμε πως θα επιλέξει να εκπροσωπηθεί ο πρωθυπουργός που έλαβε κι αυτός την σχετική πρόσκληση).

Σχετικά Άρθρα