Πανελλαδικές/Καθηγητές: Κραυγή αγωνίας για θερμοπληξίες

 Πανελλαδικές/Καθηγητές: Κραυγή αγωνίας για θερμοπληξίες

Τα τελευταία μαθήματα Προσανατολισμού δίνουν σήμερα, Τετάρτη 12 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ, οι οποίοι διεκδικούν μία θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, μέσα σε δυσμενείς συνθήκες λόγω καύσωνα, ενώ οι καθηγητές προειδοποιούν για τις ανυπόφορες συνθήκες που εγκυμονούν κινδύνους για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι σήμερα θα εξεταστούν στα μαθήματα: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Υπενθυμίζεται, ότι η έναρξη των εξετάσεων έχει καθοριστεί να γίνεται στις 08:30 και έτσι, οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

  • Οι εκπαιδευτικοί φοβούνται φαινόμενα θερμοπληξίας ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, μέσα στα εξεταστικά κέντρα τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς, με δεδομένο ότι δεν κλιματίζονται όλες οι αίθουσες .

Όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί σε σχετική ανακοίνωσή τους «μπροστά στο αναμενόμενο νέο κύμα καύσωνα, το οποίο θα χτυπήσει κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες, που ήδη καλούνται μέσα σε πρωτόγονες συνθήκες να λειτουργήσουν, όπως στην περίπτωση των βαθμολογικών κι εξεταστικών κέντρων, θα βρεθούν αντιμέτωποι με δύσκολες συνθήκες ικανές να προκαλέσουν θερμοπληξία και άλλα προβλήματα υγείας».

Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ υπογραμμίζει ότι είναι άμεση ανάγκη, τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας και συνολικά ο κρατικός μηχανισμός «να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως είναι η εξασφάλιση κλιματιζόμενων αιθουσών, για να μπορούν μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί να ανταποκριθούν στην ούτως ή άλλως επίπονη και απαιτητική δοκιμασία. Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση, για να αποφύγει τις ευθύνες της και για να δικαιολογήσει την ανυπαρξία μέτρων και απαραίτητων υποδομών, τα αποδίδει όλα στην κλιματική αλλαγή».

Οι εκπαιδευτικοί κατηγορούν την κυβέρνηση ότι θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για το γεγονός ότι:

  • εκπαιδευτικοί και παιδιά στοιβαγμένοι σε μικρούς χώρους χωρίς κλιματισμό συμμετέχουν σε εξετάσεις,
  • βαθμολογικά κι εξεταστικά κέντρα λειτουργούν ομοίως με ελλιπή μέσα,
  • έχει παγιωθεί καθεστώς γαλέρας για τους συναδέλφους/ισσες και πενιχρές αποζημιώσεις για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις

Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα είναι απαραίτητο:

  • να τοποθετηθούν κλιματιστικά σε όλες τις αίθουσες που χρησιμοποιούνται.
  • να απαλλαγούν οι συνάδελφοι/ισσες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να αναβληθούν κάθε είδους εξεταστικές διαδικασίες για όλη τη διάρκεια του ακραίου φαινομένου.

Σχετικά Άρθρα