Κεντροαριστερά: Προς αναζήτηση ηγεσίας εν μέσω πολεμικού κλίματος- Κινήσεις στελεχών μετά την αδυναμία Ανδρουλάκη-Κασσελάκη

 Κεντροαριστερά: Προς αναζήτηση ηγεσίας εν μέσω πολεμικού κλίματος- Κινήσεις στελεχών μετά την αδυναμία Ανδρουλάκη-Κασσελάκη

Βροχή… μηνυμάτων στο “τρίγωνο” ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Νέα Αριστερά με τις ηγεσίες των τριών κομμάτων να παίρνουν θέση ενόψει των “σκληρών διαπραγματεύσεων” για το μέλλον της κεντροαριστεράς. Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Απογευματινή” περί “συγχώνευσης” των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς, με σκοπό να αποκτήσουν το ρόλο της…”αξιωματικής αντιπολίτευσης” στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να “επιβεβαιώσει” τουλάχιστον τα σενάρια που φέρουν τις ηγεσίες των δύο κομμάτων να είναι σε προχωρημένες συζητήσεις, με σκοπό να “εξοστρακίσουν” τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη από το πολιτικό σκηνικό για να ανοίξει ο δρόμος των συνεργασιών όμορων δυνάμεων με ορίζοντα μια προοδευτική δια-κυβέρνηση.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ο κ Κασσελάκης, δεν σκοπεύει να “πέσει” αμαχητί και φέρεται αποφασισμένος να να προχωρήσει στο δρόμο που έχει χαράξει, γεγονός που αναμένεται να καταστήσει σαφές στη συνεδρίαση της Κ.Ο. αύριο Πέμπτη 13/6 στις 5.30 το απόγευμα, θέτοντας τους 36 βουλευτές του κόμματος προ των ευθυνών τους στην περίπτωση που “φλερτάρουν” με σενάρια “συνεργασιών” που σχεδιαζουν οι 11 “αποστάτες” μετά τη συντριβή τους στις ευρωεκλογές με μοναδικό σκοπό να καθαιρέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ από αξιωματική αντιπολίτευση.

Νέα…”Ιουλιανά”

Στο πλαίσιο αυτό ο Στέφανος Κασσελάκης, με αφορμή τις προτάσεις που διατυπώνονται για διάλογο των κεντροαριστερών δυνάμεων, με μία μάλλον οργισμένη ανάρτησή του στα social media  μίλησε για “Ιουλιανά” και “αποστάτες” και διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει “καμία σύμπραξη με το απονομιμοποιημένο μόρφωμα” της Νέας Αριστεράς.

“Κατανοώ το μίσος προς το πρόσωπό μου από τη στιγμή που τους «πήρα το μαγαζί», όπως θεωρούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα Ιουλιανά και η αποστασία δεν είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς και ο δημοκρατικός λαός τούς έδειξε τον δρόμο την Κυριακή” ανέφερε συγκεκριμένα και πρόσθεσε “Οι πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτές σε όσους συμπολίτες μας απογοητεύτηκαν από τα δρώμενα του τελευταίου χρόνου και επιθυμούν να επιστρέψουν. Και μέσα από το καταστατικό μας συνέδριο το ερχόμενο φθινόπωρο θα ανοίξουν για όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, δίχως πιστοποιητικά κομματικής επετηρίδας. Θα πάμε μπροστά για το καλό της κοινωνίας.” Και τόνισε “Αλλά όσο είμαι Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμπραξη με το απονομιμοποιημένο μόρφωμα «Νέα Αριστερά» δεν πρόκειται να υπάρξει”

Η Νέα Αριστερά, σήκωσε το γάντι και σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισήμανε “ο κύριος Κασσελακης φανερώνει τον εσωτερικό του κόσμο όταν κάνει λόγο για μορφώματα” ενώ “έχει μετατρέψει ένα πολιτικό κόμμα σε μόρφωμα αντιγράφοντας τον ίνδαλμα του: τον Ντόναλντ Τραμπ.” Σύμφωνα με τη ΝΕΑΡ “υπό το βάρος της αποτυχίας του, αναζητεί τώρα τους επόμενους υπονομευτές. Αυτό το αντιλαμβάνονται κάθε μέρα οι αριστεροί πολίτες- εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ” και υπογραμμίζει “για να τελειώνουμε. Ο κύριος Κασσελακης δεν έχει κατανοήσει ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται να συζητήσει ή να συμπράξει μαζί του. Γιατί είναι η άλλη όψη του κυρίου Μητσοτάκη” Μάλιστα, σε υστερόγραφο σημειώνει ότι “αν θέλει ο κύριος Κασσελακης να βρει ποιοι αποκαλούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ «μαγαζί» ας τους αναζητήσει στο περιβάλλον του. Όχι στη Νέα Αριστερά”.

Το Συντονιστικό Όργανο 

Η σκληρή ανακοίνωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται και ως μία απάντηση στην κοινή δήλωση των Διονύση Τεμπονέρα και Αντώνη Κοτσακά οι οποιοι κυριολεκτικά  την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών έθεσαν ζήτημα για την “ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου”, καθώς “πολλά στελέχη, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ διατύπωσαν δημόσια θετική γνώμη για αυτήν την προοπτική”, σημειώνοντας με νόημα “δεν μπορεί να αφεθούμε σε προσωπικές στρατηγικές, σχεδιασμούς και επιδιώξεις επί μέρους προσώπων” και προτείνοντας τη  συγκρότηση κοινού συντονιστικού οργάνου μεταξύ των τριών κομμάτων, γεγονός που θέτει εμμέσως πλην σαφώς τις ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υπό αμφισβήτηση.

Σημειώνεται ότι  στο ίδιο μήκος κύματος  κινείται και ο πρώην  υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, ο οποίος προτείνει “να υπερκεραστούν” οι ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, επειδή “είναι φορτωμένος ο διάλογος μεταξύ Κασσελάκη-Ανδρουλάκη” και να προχωρήσει άμεσα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η σύσταση μια Ομάδας με πρόσωπα κοινή αποδοχής από το προοδευτικό τόξο ευρύτερα  που θα αναλάβουν τη διαμόρφωση ενός  προγράμματος σύγκλισης και το οργανωτικό πλαίσιο με σκοπό ένα  μεγάλο εκλογικό σχηματισμό που θα διεκδικήσει αξιόπιστα την προοδευτική διακυβέρνηση, αλλά και ο πρώην βουλευτής Χάρης Τσιόκας που προτείνει επί της ουσίας ένα Ελληνικό “Επινέ”

Οι διεργασίες ιδίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την κοινή δήλωση Τεμπονέρα – Κοτσακά έχουν ενοχλήσει σφόδρα τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος έσπασε να διαμηνύσει “Ήρθα για να μείνω, για να κάνουμε μαζί την προοδευτική παράταξη και πάλι πλειοψηφία στον τόπο” τονίζοντας “ώρα χτίζουμε την προοδευτική αριστεία που έχει ανάγκη η Ελλάδα – αλλά πλέον και η Ευρώπη. Προετοιμαζόμαστε λοιπόν από τώρα. Προχωράμε ακάθεκτοι”. Και αφού ευχαρίστησε “τους χιλιάδες ψηφοφόρους και στους εθελοντές και στις εθελόντριες, που μας κράτησαν όρθιους απέναντι στα αδιευκρίνιστα εκατομμύρια της ΝΔ” υπογράμμισε με νόημα “Το 23% έγινε 13%. Με τη νέα γενιά στο πλευρό μας. Συνεχίζουμε και θα είμαστε πλειοψηφία σύντομα”.

Ίδρυμα και ο Κασσελάκης

Είναι προφανές ότι το 23% παραπέμπει στη διαφορα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ επί Αλέξη Τσίπρα και το 13% στη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ επί Στέφανου Κασσελάκη, σε μια ακόμη προσπάθεια να πάρει αποστάσεις από την εποχή Τσίπρα, αλλά και να δείξει ότι επι των ημερών του το κόμμα μείωσε τη διαφορά από το κυβερνών κόμμα κατά 10 μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι την ημέρα (χθες) που δόθηκε στη δημοσιότητας τη το λογότυπο του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας “Διαμορφώνοντας το κοινό μας μέλλον” ενόψει και της  “Διεθνού Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη”, μια σημαντική εκδήλωση με υψηλούς και διακεκριμένους καλεσμένους που θα πραγματοποιηθεί  στο Ωδείο  Αθηνών την Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Ιουνίου, διέρρευσε ξαφνικά η πρόθεση του Στέφανου Κασσελάκη το επόμενο χρονικό διάστημα να δημιουργήσει ίδρυμα με την ονομασία “Center for European Progress” με γραφεία σε Αθήνα και Νέα Υόρκη. 

Με στόχο την ενεργοποίηση των προοδευτικών δυνάμεων  κατά της ακροδεξιάς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς  πρόθεση είναι να κινητοποιηθούν για αυτό το εγχείρημα και Έλληνες απόδημοι, μέσω του γραφείο της Νέας Υόρκης. Ανεπισήμως και χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες, στο ίδρυμα θα συμμετάσχουν ακαδημαϊκοί, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, απ’ όλη την Ευρώπη και όλους τους πολιτικούς χώρους που βρίσκονται απέναντι στην ακροδεξιά.

Ο κ. Κ και ο καθηγητής

Να σημειωθεί τέλος ότι ο αρθρογράφος της “Αυγής” Θανάσης Καρτερός με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής θέτει 5 ερωτήματα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

  • Πρώτο: Γιατί εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι που τον επέλεξαν στις εκλογές της «οδυνηρής ήττας» τώρα του γύρισαν την πλάτη;
  • Δεύτερο: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άμοιρος ευθυνών για την τεράστια αποχή; Αφορά αυτή μόνο τη Ν.Δ. και τους άλλους;
  • Τρίτο: Γιατί ενώ τα ποσοστά της Ν.Δ. κατέρρευσαν, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν ενισχύθηκε, αλλά είδε την εκλογική του επιρροή να μειώνεται; Τη «διαμαρτυρία» να κατευθύνεται στην Άκρα Δεξιά, στο ΚΚΕ και στα μικρότερα κόμματα; Φταίνε γι’ αυτό μόνο οι επιθέσεις που όντως δέχτηκε και οι δύσκολες αντικειμενικές συνθήκες; Οι διασπάσεις κ.λπ.;
  • Τέταρτο: Η μονοπρόσωπη εκστρατεία και οι ρηξικέλευθες εμφανίσεις του Στέφανου Κασσελάκη ωφέλησαν τελικά; Η μάχη του πόθεν έσχες έσχε θετικό αποτέλεσμα; Αποδοκιμάστηκε μόνο η αλαζονεία του Μητσοτάκη ή μήπως δεν προκάλεσε τον αναμενόμενο ενθουσιασμό και το one man show του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ;
  • Τελευταίο: Η στάση απέναντι στο αποτέλεσμα, με τις πρώτες δηλώσεις Κασσελάκη («δεν έχω καμιά τύψη», «ο λαός μου έδωσε τον χρόνο» κ.λπ.) σημαίνει ότι δεν χρειάζεται συλλογικός προβληματισμός; Συνεχίζονται τα ίδια; Όλα καλά με το θεώρημα ότι μειώθηκε η διαφορά με τη Ν.Δ.; Αν ναι, λίγος Μπρεχτ.

Και καταλήγει με την εξής ιστορία “Κάποτε επισκέφτηκε τον κ. Κ. ένας καθηγητής της Φιλοσοφίας κι άρχισε να του μιλάει για τη σοφία του. Μετά από λίγη ώρα, ο κ. Κ. είπε στον καθηγητή: “Κάθεσαι ενοχλητικά, μιλάς ενοχλητικά, σκέφτεσαι ενοχλητικά”. Σαν τ’ άκουσε αυτό ο καθηγητής, θύμωσε και του είπε: “Δεν μ’ ενδιαφέρει τι σκέφτεσαι για το άτομό μου, μ’ ενδιαφέρει να μάθω τη γνώμη σου γι’ αυτά που λέω”. “Αυτά που λες δεν έχουν περιεχόμενο” αποκρίθηκε ο κ. Κ. “Σε βλέπω να βαδίζεις αδέξια και το βάδισμά σου δεν έχει προορισμό. Μιλάς σκοτεινά και η ομιλία σου δεν φωτίζει τίποτα. Βλέποντας τη στάση σου παύει να μ’ ενδιαφέρει ο στόχος σου.”, διερωτώμενος τελικά ο Θ. Καρτερός “Είναι εχθρική ενέργεια να ζητήσει κάποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ να προβληματιστεί μήπως υπάρχει κάποια σχέση της στάσης του προέδρου του με το εκλογικό αποτέλεσμα;”.

Σχετικά Άρθρα