Ανασχηματισμός: Γιατί δεν θα αργήσει-Ο προβληματισμός που οδήγησε στην αναβολή- Ονοματολογία και σενάρια

Ανασχηματισμός: Γιατί δεν θα αργήσει-Ο προβληματισμός που οδήγησε στην αναβολή- Ονοματολογία και σενάρια

Tο ζήτημα δεν είναι «αν θα πάμε στο κέντρο ή αν θα πάμε δεξιά. Είναι αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί, αν θα υλοποιήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα το πρόγραμμα αυτό για το οποίο εκλεγήκαμε και γι’ αυτό θα λογοδοτήσουμε τελικά στον ελληνικό λαό μετά από τρία χρόνια, όταν θα γίνουν οι εθνικές εκλογές». Σε αυτή τη φράση του πρωθυπουργού κρύβεται πιθανώς και ο λόγος των δεύτερων σκέψεων στο Μαξίμου που έκοψαν ουσιαστικά βιαστικές κινήσεις αλλαγών στην κυβέρνηση.

Ο γρίφος είναι πώς θα συγκεραστούν το μεγαλύτερο άνοιγμα στο κέντρο ταυτόχρονα με την προσέγγιση σε ένα δεξιόστροφο κοινό με αξιοποίηση στη κυβέρνηση βουλευτών που απευθύνονται κυρίως σε ένα παραδοσιακό ακροατήριο.

Υπο αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε αφενός ότι δεν θα προβεί αυτή την εβδομάδα σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή θα συνεδριάσει με την τρέχουσα σύνθεση. Δεν ξέκοψε όμως και τα σενάρια ανασχηματισμού.

  • Θα είναι βέβαια κάπως παράδοξο την Παρασκευή να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και από Τρίτη να ανασχηματιστεί. Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το πρώτο μετά τις ευρωεκλογές και κρίσιμο για τις ισορροπίες εν όψει εκλογής προέδρου Κομισιόν. Από την άλλη, εάν ο κ. Μητσοτάκης καθυστερήσει υπερβολικά τον προσδοκώμενο ανασχηματισμό, κινδυνεύει οι υπουργοί να ασχολούνται όλη μέρα με σενάρια και όχι με τα υπουργεία τους. Επομένως οι όποιες αλλαγές είναι ζήτημα ημερών.

Οι συσκέψεις  στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζονται για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ…  ξεσκονίζονται τα στοιχεία που δείχνουν πως ψήφισαν οι πολίτες ανά ηλικιακή ομάδα, ανά επάγγελμα, ανά φύλο κ.α. Στόχος είναι να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το που έχουν καταγραφεί οι κυριότερες « γαλάζιες» απώλειες. Για παράδειγμα από την ανάλυση των exit polls φαίνεται πως η Νέα Δημοκρατία ήταν δεύτερο κόμμα στους νέους, ενώ χαμηλότερο ποσοστό από αυτό  που πήρε στις ευρωεκλογές είχε στους ανέργους  και στους φοιτητές. Όσον αφορά στους ελεύθερους  επαγγελματίες το κυβερνών κόμμα είναι μεν πρώτο με ποσοστό 28.2 %,  ωστόσο να σημειωθεί πως πέρυσι στις εθνικές εκλογές το αντίστοιχο ποσοστό προσέγγιζε το 50 %.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν πως η ακρίβεια έπαιξε ρόλο στην συμπεριφορά των ψηφοφόρων και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας  ανοίγει μια συζήτηση για πρόσθετα μέτρα στήριξης που θα μπορούσαν να μπουν σε εφαρμογή. Πάντως το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ παραμένει εκτός τραπεζιού με το επιχείρημα πως ένα τέτοιο μέτρο δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χθες «θα  αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια με τα όπλα τα οποία έχουμε στη διάθεση μας, αλλά χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα».

Παράλληλα εκτιμάται πως κάποιες κινήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες δεν έγιναν δεκτές με θετικό μάτι από ένα κομμάτι των ψηφοφόρων. Χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως θα υπάρξει ριζική αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα αιχμής.

Ο πρωθυπουργός– στη συνέντευξη του στον Alpha – απαντώντας για το θέμα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών είπε ότι «θα έχουμε μόνο επιμέρους διορθώσεις, αν υπάρχουν κάποιες κατάφορες αδικίες, τις οποίες θα βρούμε τώρα στην πορεία». Ωστόσο κατέστησε σαφές πως αλλαγές στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής  δεν θα υπάρξουν. Παράλληλα  αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες για τα ομόφυλα ζευγάρια, λέγοντας πως « ίσως είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από αυτό που άντεχε το κόμμα μας». 

Η ονοματολογία και σενάρια

Θεωρείται δύσκολο να αλλάξει η ηγεσία του Οικονομικών, όπου δεν θα ήταν εύκολο να βρεθεί διάδοχος του κ. Χατζηδάκη, ο οποίος έχει να παρουσιάσει τα θετικά νούμερα ανάπτυξης. Από την άλλη το σενάριο για μετακίνηση του κ. Χατζηδάκη στο υπουργείο Εξωτερικών θα έλυνε το θέμα δια της αναβαθμίσεως.

Το σενάριο αυτό φέρνει τον Γιώργο Γεραπετρίτη να επιστρέφει στο Μέγαρο Μαξίμου και ενδεχομένως να αναμένει μία μετακόμιση στις Βρυξέλλες στην περίπτωση που η χώρα μας πάρει το κατάλληλο χαρτοφυλάκιο στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Γεωργιάδης επίσης είναι δύσκολο να αλλάξει δεδομένου ότι έχει αναλάβει μόνο πέντε μήνες πριν στο Υγείας. Ωστόσο ο τομέας της υγείας θεωρείται μία βασική “αχίλλειος πτέρνα” της κυβέρνησης. Και δεν διέλαθε της προσοχής των παροικούντων τη γαλάζια Ιερουσαλήμ ότι ο κ. Μητσοτάκης χθες στη συνέντευξη του στον Alpha αναφέρθηκε στην υγεία και συγκεκριμένα στα προβλήματα που παραμένουν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Ενώ αντίθετα εξήρε την πρόοδο στο κομμάτι των προληπτικών εξετάσεων, που είναι αρμοδιότητα της αναπληρώτριας υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως για πολιτικούς λόγους ο κ. Γεωργιάδης δεν θα μείνει εκτός κυβερνητικού σχήματος, με ορισμένα σενάρια να τον τοποθετούν στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για το οποίο επίσης υπάρχουν παράπονα – κυρίως για τον υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο. Ο κ. Γεωργιάδης θα μπορούσε επίσης να επιστρέψει στο Ανάπτυξης ή να αναλάβει μία ακόμη καυτή πατάτα, αυτή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Σκρέκας, θεωρείται πως δεν τα έχει πάει άσχημα, αν και μπορεί να θυσιαστεί τίθεται το ερώτημα ποιος μπορεί να αναλάβει την καυτή πατάτα του Ανάπτυξης, δεδομένου ότι η ακρίβεια δεν είναι ένα πρόβλημα που λύνεται εύκολα.

Οι περισσότεροι στη ΝΔ θεωρούν επίσης πιθανό η Νίκη Κεραμέως να αποχωρήσει από το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς -παρά τις δημόσιες δηλώσεις-  της χρεώνεται το θέμα του email gate και κυρίως αποτυχία στην επιστολική ψήφο. Δεδομένου ότι ακυρώθηκε το 15% των ψηφοδελτίων επειδή οι πολίτες δεν είχαν κατανοήσει ότι θα έπρεπε να συμπεριλάβουν αντίγραφο ταυτότητας.

Εάν η κ. Κεραμέως δεν μείνει εκτός κυβερνητικού σχήματος, ένα σενάριο θα ήταν να αναλάβει το Δικαιοσύνης από το οποίο εκτιμάται ότι θα αποχωρήσει ο Γιώργος Φλωρίδης.

Το σενάριο ενός υπερυπουργείου που θα προκύψει από τη συνένωση των υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με υπερυπουργό τον δημοφιλή Κυριάκο Πιερρακάκη, επανέρχεται επίσης στην επικαιρότητα. Αν και πολλοί βλέπουν τον κ. Πιερρακάκη να παραμένει στο Παιδείας.

Τίθεται επίσης το ερώτημα για αλλαγές στο υπουργείο Μετανάστευσης. Και αυτό καθώς παρά τη μείωση των μεταναστευτικών ροών, στα δεξιά της ΝΔ εξακολουθούν να υπάρχουν φωνές που ζητούν πιο σκληρή πολιτική απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες που είναι ήδη στη χώρα. Ως εκ τούτου κάποιοι θεωρούν ότι θα μπορούσε στη θέση του Δημήτρη Καιρίδη να έρθει ο Θάνος Πλεύρης. Εάν βέβαια ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να κλείσει το μάτι προς τα δεξιά της ΝΔ, παρά τις δηλώσεις του χθες πως δεν έχει νόημα η συζήτηση περί δεξιάς στροφής.

Ο Σταύρος Παπασταύρου φημολογείται ότι θα μπορούσε να επανέλθει είτε στο Μαξίμου είτε σε κάποιο υπουργείο όπως πχ το δύσκολο Δικαιοσύνης.

Ενώ ένα νέο πρόσωπο με επίσημο ρόλο στο Μαξίμου φέρεται ότι θα μπορούσε να είναι ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης, ο οποίος θα μπορούσε επίσης να αναλάβει κάποιο παραγωγικό υπουργείο.

Ο δε Μάκης Βορίδης ενδέχεται να επιστρέψει από το Μαξίμου στην κυβέρνηση και δη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σχετικά Άρθρα