Μητσοτάκης:Αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από ψηλά, καιρός να τον δουν και από χαμηλά -Αντιδράσεις

 Μητσοτάκης:Αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από ψηλά, καιρός να τον δουν και από χαμηλά -Αντιδράσεις

Για τα σενάρια ανασχηματισμού, τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης μετά τις ευρωεκλογές αλλά και τα ζητήματα της καθημερινότητας μίλησε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ευρωκάλπη. Ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, αναφερόμενος στα σενάρια ανασχηματισμού είπε μεταξύ άλλων πως το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα γίνει με την παρούσα σύνθεση, συμπληρώνοντας δε προς τον δημοσιογράφο πως «μου κάνετε την ερώτηση που πρέπει να μου κάνετε και σας απαντώ όπως υποχρεούμαι να απαντήσω».

«Χρέος μου είναι να αποκωδικοποιήσω σωστά τα μηνύματα των εκλογών και να προβώ σε εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις οι οποίες θα δείξουν στους πολίτες ότι λάβαμε υπόψη το μήνυμα τους» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον απόηχο των ευρωεκλογών.

«Ήταν μια δύσκολη προεκλογική εκστρατεία, κουραστική, πιστεύω ότι έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου στα στελέχη μας στον κομματικό μας μηχανισμό για τον αγώνα που έκαναν. Σίγουρα το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε και αυτό με κάνει ταυτόχρονα να είμαι προβληματισμένος και με ένα παράξενο τρόπο ανακουφισμένος. Είναι γιατί πιστεύω πάντα στην σοφία του ελληνικού λαού. Αν ο λαός ήθελε με τον τρόπο του να μας στείλει ένα μήνυμα νομίζω ότι είναι καλύτερα που το έστειλε τώρα γιατί έχουμε 3 χρόνια μπροστά μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας που μας εμπιστεύτηκαν το 2023 δεν μας ψήφισαν. Ως επί τo πλείστον δεν πήγαν κάπου αλλού. Έκατσαν σπίτι τους. Μας είπαν με τον τρόπο τους “σας εμπιστευόμαστε αλλά γίνεται καλύτεροι” πρόσθεσε.

“Υπήρχαν πολίτες που δεν τους πείσαμε για το πόσο σημαντικές ήταν οι αυτές οι κάλπες και δεν καταφέραμε να δώσουμε περιεχόμενο στην ευρωπαϊκή διάσταση των εκλογών. Υπήρχαν όμως και πολλοί πολίτες που ήθελαν να μας στείλουν ένα μήνυμα. Είχα εισπράξει τα μηνύματα και πριν την κάλπη, μιλούσα για παράδειγμα για την ακρίβεια, για το πώς η ανάπτυξη θα φτάσει σε όλους, για τις παθογένειες του βαθέως κράτους που έχουμε προτάξει ως απόλυτη προτεραιότητα για την δεύτερη τετραετία.

Αντιλαμβάνομαι γιατί κάποιοι πολίτες επέλεξαν μέσα από την φωνή τους ή την σιωπή τους να μας στείλουν αυτό το μήνυμα” είπε ο πρωθυπουργός. “Ταυτόχρονα όμως αποδοκιμάστηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση και ειδικά η αντιπολίτευση των λεφτόδεντρων. Και αυτό είναι μια ένδειξη ωριμότητας της κοινωνίας, ότι αποκήρυξε τις εύκολες λύσεις. Ξεράθηκαν τα λεφτόδεντρα για ακόμη μια φορά”.

Οι πολίτες ζητούν περισσότερα, και γρηγορότερα, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Η ακρίβεια «πόνεσε» και την κυβέρνηση. Αλλά αρχίζουμε να βλέπουμε μια αποκλιμάκωση τιμών στο σούπερ μάρκετ. Οι πολίτες μας είπαν ότι η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα. Μας είπαν “πρέπει να κάνετε περισσότερα”, αλλά λέμε περισσότερα, στα πλαίσια του προϋπολογισμού. Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα ξεκαθάρισε.

«Ήταν στο πρόγραμμά μας η φορολογική συμμόρφωση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Ίσως χρησιμοποιήσαμε κάποιες φορές λάθος γλώσσα – για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών» είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι αν χρειαστεί θα γίνουν μόνο σημειακές διορθώσεις στον νόμο αν υπάρχουν κατάφωρες αδικίες.

Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και την τεκμαρτή φορολόγηση παρατήρησε ότι καταλαβαίνει την αντίδραση και το αίσθημα της αδικίας αλλά το τεκμήριο είναι «μαχητό».

Αναγνώρισε ότι η ΝΔ υπέστη ζημιά από το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Συζητούσαμε ένα μήνα για ένα θέμα που στην πραγματικότητα αφορούσε πολύ λίγους… Δεν συζητάμε να πάρουμε πίσω τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα τεκνοθεσίας διευκρίνισε.

Είναι σταγόνα στον ωκεανό οι διαρροές προς τα δεξιά μας σημείωσε, προσθέτοντας ότι «τα προβλήματα δεν έχουν ιδεολογική ταμπέλα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε σημαντική πτώση, ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε θέσει ξεκάθαρο στόχο για δεύτερη θέση και απέτυχε, και τα άλλα κόμματα πρέπει να προβληματιστούν για τα αποτελέσματα των εκλογών.

Το 41% είναι 158 έδρες δεν υπάρχει πια σήμερα, κι αυτό μπορεί να είναι ανακουφιστικό. Αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά είναι καιρός να τον δουν και από πιο χαμηλά, δεν είναι κακό αυτό.

Δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών, η κυβέρνηση έχει σαφή εντολή 4ετιας, οι εκλογές θα γίνουν το 2027 υπογράμμισε.

Για τον φημολογούμενο ανασχηματισμό, τόνισε πως το υπουργικό την Παρασκευή θα συνεδριάσει με την ίδια, τη σημερινή σύνθεση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Σε κάθε κυβερνητική αλλαγή υπάρχουν δύο επιλογές: Είτε να αλλάξει κάποιος αρμοδιότητες και θέση, ή να πάει σπίτι του (ζήτησε συγγνώμη για την έκφραση) και να επιτελέσει τα καθήκοντά του ως μέλος της ΚΟ. Δεν μπορούν όλοι οι βουλευτές να γίνουν υπουργοί.

Δεν με ενδιαφέρει να είμαι ένας πρωθυπουργός που στο τέλος της θητείας θα έχω κάνει μία απλή διαχείριση. Έχω πάρει διαφορετική εντολή. Βάλαμε τον πήχη των προσδοκιών ψηλά, δεν θα τον κατεβάσουμε.

Κασσελάκης για Μητσοτάκη: Συνεχίζει αμετανόητα τα ψέματα -Πάμε στο ΓΛΚ να εξετάσουμε τα μέτρα μας κατά της ακρίβειας

«Προκαλώ το οικονομικό τμήμα της ΝΔ να πάμε μαζί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και να εξετάσουμε ένα-ένα τα μέτρα μας για την πάταξη της ακρίβειας και τις προτάσεις μας για δίκαιη φορολόγηση» τονίζει ο Στέφανος Κασσελάκης, επισημαίνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «συνεχίζει αμετανόητος τα ψέματα» για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως επισημαίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε σχετική ανάρτηση για τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός «με αλαζονεία και ειρωνεία, ως συνήθως, ψεύδεται εκ νέου για τα 45 δισ. «λεφτόδεντρα» των προτάσεων νόμων του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον δεν κατάλαβε ότι οι προτάσεις μας – και η ανάδειξη της κοροϊδίας της πολιτικής του μισού κιλού, της μισής ζωής – τον κατέβασε στο 28%».

«Το άλλοθι του 41% τελείωσε την Κυριακή, ήρθε η ώρα να τελειώσουν και τα ψέματα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλώντας το οικονομικό τμήμα της ΝΔ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. «Αποδέχεστε την πρόσκληση;» τονίζει ο Στέφανος Κασσελάκης.

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Δήλωσε υποκριτικά ανακουφισμένος που δεν υπάρχει το 41% – Να δει τις προτάσεις μας

«Σε όσους χρόνους και αν κλίνει τη φράση «έλαβα το μήνυμα» των ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ με αφορμή τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από λίγο στον Alpha.

Όπως επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση «γι’ αυτό και υποστήριξε ανερυθρίαστα ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών και το έγκλημα στα Τέμπη δεν έπαιξαν ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα, επικαλούμενος μάλιστα «επιστημονικά δεδομένα». Σαν να αγνοεί ότι οι πολίτες καταγγέλλουν διαρκώς την επιχείρηση συγκάλυψης, για την οποία καθημερινά προκύπτουν νέα συγκλονιστικά στοιχεία», επισημαίνει.

Και συνεχίζει «Γι’ αυτό και δεν ανέλαβε ούτε τώρα καμία δέσμευση για μείωση του ΦΠΑ και αντιμετώπιση του πληθωρισμού, για ουσιαστική διόρθωση των αδικιών στο τεκμαρτό εισόδημα και για μείωση της φορολογίας στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Γι’ αυτό και, ενώ ξορκίζει την (ακρο)δεξιά στροφή που σχεδιάζει -υποτιμώντας με προκλητικό τρόπο την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων- την επιβεβαιώνει επί της ουσίας με τη ρητορική του. Αλλά και με τη… μεταμέλεια που έδειξε προς το («στενοχωρημένο», όπως είπε) υπερσυντηρητικό ακροατήριο της ΝΔ για το νομοσχέδιο που αφορούσε στην ισότητα στον γάμο».

«Το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι το «κρυφτό» του κ. Μητσοτάκη για το αν και πότε θα κάνει ανασχηματισμό.

Όσο το σκέφτεται, τον καλούμε:

  • να μηδενίσει τον ΦΠΑ για το αναγκαίο χρονικό διάστημα σε βασικά είδη κατανάλωσης, όπως κρέας, γάλα, γαλακτοκομικά, λαχανικά, έλαια, δημητριακά, στη βρεφική διατροφή και περιποίηση, στα άλευρα.
  • να μειώσει μόνιμα τον ΦΠΑ ανά κατηγορία όπως έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • Να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα στο χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αλλά και, αντί να απαξιώνει την Αξιωματική Αντιπολίτευση και τον Αρχηγό της, να εξετάσει με προσοχή τις φορολογικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

  • Την κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με παράλληλη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που τους αφορά», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η Κουμουνδούρου.

ΠΑΣΟΚ για Μητσοτάκη: Πιστοποίησε την αναποτελεσματικότητα και την αποτυχία της κυβέρνησής του

«Στην αποψινή του συνέντευξη ο Πρωθυπουργός πιστοποίησε την αναποτελεσματικότητα και την αποτυχία της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα όπως η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση και η απαξίωση του ΕΣΥ, ζητήματα που όπως μας ενημέρωσε “έβλεπε και πριν τις εκλογές”, αλλά απέφυγε να ασχοληθεί» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Προσθέτει ότι «Φαίνεται, δε, ότι το έχει συνήθεια σε κάθε πρώτη μετεκλογική του συνέντευξη να παριστάνει τον «τιμωρό» των πολυεθνικών, που κερδοσκοπούν στην πλάτη του ελληνικού λαού, ο οποίος επί διακυβέρνησης του είναι προτελευταίος σε αγοραστική δύναμη στην ΕΕ. Όσο για τη στροφή …στην ταπεινότητα που υποκρίθηκε απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώσεις ότι τα θέματα του κράτους δικαίου -όπως τα Τέμπη και το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων- δεν έπαιξαν ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα, θυμίζουν πολύ την αλαζονεία του “41%”».

«Η υπονόμευση του κράτους δικαίου, η έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διάκριση των εξουσιών θρέφουν την αποχή και την απαξίωση της πολιτικής» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΚΕ για Μητσοτάκη: Παραποιεί ξεδιάντροπα την ψήφο του λαού για να “τρέξει” πιο γρήγορα τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

Επίθεση τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε το ΚΚΕ αναφορικά με τη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στο κεντρικό δελτίο του Alpha.

Το ΚΚΕ σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha τονίζει χαρακτηριστικά πως «παραποιεί ξεδιάντροπα την ψήφο του λαού, προκειμένου να “τρέξει” πιο γρήγορα τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ, την πολιτική, δηλαδή, που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, καταδικάστηκε στις ευρωεκλογές. Από ό,τι φαίνεται, σειρά παίρνει το “τσεκούρι” στα επιδόματα ανεργίας και τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων. Το θέμα, συνεπώς, δεν είναι αν έχει λάβει το μήνυμα, αλλά ότι κάνει πως δεν το καταλαβαίνει».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τη λαϊκή καταδίκη ούτε μέσα από την αναζήτηση “αποδιοπομπαίων τράγων”, ούτε με το καλύτερο “επικοινωνιακό πλασάρισμα” αυτής της πολιτικής, ούτε με μια “βολική” αντιπολίτευση, που του δίνει άλλοθι σε κρίσιμα στρατηγικά ζητήματα» προσθέτει το σχόλιο του κόμματος και καταλήγει:

«Το ΚΚΕ, πιο ισχυρό και με νέες δυνάμεις, θα βρεθεί, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης των αγώνων του λαού ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ».

Σχετικά Άρθρα