ΚΙΕΦ:Ενισχύει το αφήγημα της Άγκυρας περί “τουρκικής μειονότητας”;-Ο Κ. Φίλης αναλύει στο libre τα δεδομένα

ΚΙΕΦ:Ενισχύει το αφήγημα της Άγκυρας περί “τουρκικής μειονότητας”;-Ο Κ. Φίλης αναλύει στο libre τα δεδομένα

Μεγάλος νικητής στη Θράκη το βράδυ της Κυριακής ήταν το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (στα τουρκικά DEB Partisi) , το οποίο τερμάτισε πρώτο σε ποσοστά με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη ΝΔ. Το ΚΙΕΦ επικράτησε στους μειονοτικούς δήμους, ωστόσο ηττήθηκε στις πόλεις της Κομοτηνής και της Ξάνθης όπου τερμάτισε δεύτερο και τέταρτο αντίστοιχα. Ο αναλυτής διεθνών θεμάτων, Κωνσταντίνος Φίλης, σχολιάζει στο libre πώς το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στη Ροδόπη με καταμετρημένο το 100%, το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) συγκεντρώνει 36,10%, ενώ δεύτερο κόμμα είναι η ΝΔ στο 19,61%. Στην Ξάνθη με καταμετρημένο 100%, το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) συγκεντρώνει 27,16%, η ΝΔ βρίσκεται στο 20,39%.

«Ευχαριστούμε πολύ όλο τον κόσμο, όλους τους Δυτικοθρακιώτες, την “τουρκική” μειονότητα, που πήγε στις κάλπες και έστειλε ξανά ένα δυνατό μήνυμα και στην Αθήνα αλλά και στην Ευρώπη, ότι είμαστε εδώ, έχουμε πολλά προβλήματα και θέλουμε να μας ακούσουν», δήλωσε στον «Χρόνο» της Ροδόπης χθες βράδυ η πρόεδρος του κόμματος Τσιντέμ Ασάφογλου και όταν ο δημοσιογράφος την ρώτησε εάν επιμένει στον χαρακτηρισμό της μειονότητας ως «τουρκικής», παρότι η μειονότητα ορίζεται με σαφήνεια ως θρησκευτική-μουσουλμανική από τη Συνθήκη της Λοζάνης, απάντησε: «Βέβαια, ο κάθε μειονοτικός που πήγε στην κάλπη και ψήφισε το DEB είπε: “Είμαι Τούρκος”». Αυτό επιζητούσαν Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής και το ΚΙΕΦ. Αυτήν ακριβώς τη δήλωση. Ότι όσοι ψήφισαν το ΚΙΕΦ, είναι «Τούρκοι».

«Η έμμεση πριμοδότηση του ΚΙΕΦ έγινε από το γεγονός ότι στα ψηφοδέλτια των κόμματων δεν υπήρχαν μειονοτικοί υποψήφιοι ή ακόμα και εκεί που υπήρχαν, ήταν άνθρωποι χωρίς αναγνωρισιμότητα. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στο ΚΙΕΦ και με την ανάλογη τουρκική προώθηση και προπαγάνδα να κερδίσει τις δύο περιφέρειες» σχολιάζει στο libre, μετά τα χθεσινά αποτελέσματα, ο αναλυτής διεθνών θεμάτων, Κωνσταντίνος Φίλης. «Είναι σημαντικό να πούμε» προσθέτει, «ότι στους κόλπους του κόμματος υπάρχουν και κάποιοι που αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη μακεδονικής μειονότητας, που δεν υπάρχει φυσικά κάτι τέτοιο».

Υπογραμμίζει, επίσης, πως «το ΚΙΕΦ δε συμμετέχει στις εθνικές εκλογές, όποτε τώρα έχουμε και μια σχέση συναλλαγής, λόγω του ότι απουσιάζουν οι μειονοτικοί υποψήφιοι στις ευρωεκλογές, το οποίο πριμοδοτεί εμμέσως το ΚΙΕΦ και το οποίο μετά στις εθνικές ανταλλάσσεται με μειονοτικούς, οι όποιοι κατεβαίνουν με κόμματα και κάποιοι εξ αυτών εκλέγονται» και συμπληρώνει:

«Αυτό δείχνει μια καθαρά μικροκομματική λογική κοντόφθαλμη απ’ την πλευρά των δικών μας κόμματων. Δεν ξέρω καν έχουν κάποια στρατηγική. Αυτή η ‘’λογική’’ δίνει στη Τουρκία τη δυνατότητα να λέει διεθνώς ότι η Ροδόπη και η Ξάνθη αποτελούν ειδικές περιπτώσεις, ότι είναι δυο περιοχές ιδιάζουσες και δεν είναι απολύτως ελληνικές. Αυτό είναι το τούρκικο επιχείρημα το οποίο φυσικά είναι έωλο».

Μπορεί στην πράξη να μην αλλάζει κάτι το συγκεκριμένο αποτέλεσμα και η ευρωπαϊκή στάση να μην αλλάζει φυσικά, αλλά «την επομένη φορά σε έναν διαπραγματευτικό κύκλο να κάνουν λόγο πάλι οι Τούρκοι για τουρκική μειονότητα και θα πουν ‘’να, δείτε τα αποτελέσματα,σε δύο περιοχές το κόμμα κυριάρχησε’’. Το αποτέλεσμα αυτό δηλαδή είναι απλά και μόνο ένα όπλο στη φαρέτρα της Τουρκιάς, αχρείαστο για μας, και δεν έπρεπε να το προσφέρουμε».

Για το τέλος, σημειώνει πως κάτι ακόμα που αναμένεται να ακούσουμε από την πλευρά της Τουρκίας είναι πως το αποτέλεσμα αυτό είναι πλειοψηφικό, «κάτι το οποίο δεν ισχύει». «Αν δούμε τα απόλυτα νούμερα, μιλάμε για 11.000 ψήφους στην Ξάνθη και περίπου 14.000 στη Ροδόπη, όταν η μουσουλμανική μειονότητα είναι 120.000 άνθρωποι» τονίζει, υπογραμμίζοντας πως «σε απόλυτους αριθμούς, το τουρκικό υπέστη απώλειες σε σχέση με προηγούμενες αναμετρήσεις σε ευρωεκλογές».

Ιστορία του ΚΙΕΦ

Το ΚΙΕΦ συμμετέχει για τρίτη χρονιά στις ευρωεκλογές. Ιδρύθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1991 από το Σέικ Αχμέτ που είχε διατελέσει βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου το και προήδρευσε μέχρι το θάνατό του, το 1995. Διάδοχος ήταν η σύζυγός του, Σικ Αχμέτ, η οποία προήδρευσε μέχρι το 1999.

Ο επόμενος επικεφαλής ήταν ο Αχμέτ Χατζηοσμάν μέχρι το 2007, όταν ο Χατζηοσμάν εξελέγη μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ.). Ο επόμενος πρόεδρος, ο Μουσταφά Μποσνάκ, αντικαταστάθηκε τον Ιούλιο του 2010 από τον Μουσταφά Αλή Τσαβούς. Ο Αχμέτ Χατζηοσμάν εξελέγη το 2002 και το 2006 για το Νομό Ροδόπης με το ψηφοδέλτιο ΠΑ.ΣΟ.Κ – Συνασπισμού, ενώ ήταν και αντινομάρχης από το 2002 έως το 2007.

Στις ευρωεκλογές του 2014 το ΚΙΕΦ έλαβε περίπου 42.000 ψήφους (0,75%). Εκτός από λίγες δεκάδες, όλες οι ψήφοι υπέρ του κόμματος προέρχονταν από τη Θράκη.

Το ΚΙΕΦ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις εκλογικές περιφέρειες Ροδόπης (42%) και Ξάνθης (25%), ενώ έλαβε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στα Πομακοχώρια. Στις ευρωεκλογές του 2019 έλαβε 40.211 ψήφους και ποσοστό 0,71%, χωρίς να εκλέξει ευρωβουλευτή.

Σχετικά Άρθρα