Τα πρώτα αποτελέσματα στην Ευρώπη/Συντριβή Μακρόν-Σολτς -2ος ο Βίλντερς στην Ολλανδία

 Τα πρώτα αποτελέσματα στην Ευρώπη/Συντριβή Μακρόν-Σολτς -2ος ο Βίλντερς στην Ολλανδία

Επικίνδυνη στροφή στη δεξιά δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων, για τις ευρωεκλογές, με τους πολίτες 21 από τις 27 χώρες της ΕΕ να καλούνται σήμερα να ψηφίσουν. Την πρώτη θέση στις γαλλικές ευρωεκλογές καταλαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του τηλεοπτικού σταθμού TF1, λίγο μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης, θα κινηθεί γύρω στο 32,4%. 

Το κόμμα της κυβερνητικής παράταξης Αναγέννηση του προέδρου Εμάνουελ Μακρόν θα κινηθεί περί το 15,2%, ενώ το Σοσιαλιστικό κόμμα λαμβάνει ποσοστό περί το 14,3%. Ακολουθούν, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν με 8,3%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι με 7%, οι Οικολόγοι με 5,6%. Περί το 5,1% λαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ.

Στη Γερμανία, η ακροδεξιά συσπειρώθηκε πίσω από το AfD και έλαβε τη δεύτερη θέση. Οι Γερμανοί συντηρητικοί του CDU-CSU προηγούνται , λαμβάνοντας το 30,5% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση, ενώ ήττα βιώνει το κόμμα του σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, το SPD. 

Οι συντηρητικοί του Partido Popular (PP) κερδίζουν οριακά στην Ισπανία, σύμφωνα με exit poll του RTVE και της Forta, αναφέρει το Euronews. Με 32,4% των ψήφων, το PP θα λάβει μεταξύ 21 και 23 ευρωβουλευτών, από 13. Οι σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ διατηρούν τη θέση τους, με 30,2% των ψήφων και 20 με 22 ευρωβουλευτές. Το ακροδεξιό κόμμα τ Vox θα βελτιώσει την εκπροσώπησή του, από 4, σε 6 με 7 ευρωβουλευτές. 

Στη Βουλγαρία, με 26,2% των ψήφων, ο συντηρητικός λαϊκιστικός κυβερνητικός συνασπισμός πιστεύεται ότι κερδίζει τις περισσότερες έδρες. Στη δεύτερη θέση, βρίσκεται ο κεντρώος συνασπισμός. Το ακροδεξιό κόμμα Revival έρχεται τρίτο.

Στην Αυστρία, το ακροδεξιό κόμμα FPÖ λαμβάνει το 27% των ψήφων και αναδεικνύεται η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα, σύμφωνα με τα exit poll που έγιναν γνωστά αργά το απόγευμα.

Οι Ολλανδοί, οι πρώτοι που ψήφισαν την Πέμπτη, επιβεβαίωσαν μια άνοδο του ακροδεξιού κόμματος του Χέερτ Βίλντερς, παρά το γεγονός ότι το κόμμα αυτό αναμένεται να περιοριστεί στη δεύτερη θέση πίσω από τον συνασπισμό σοσιαλδημοκρατικών και οικολόγων, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Η Μάλτα, μια δικομματική χώρα, είναι διχασμένη, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Εργατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Άμπελα θα έχει τρεις ευρωβουλευτές με 44,67%, λιγότερους από τους τέσσερις που έχουν σήμερα. Ταυτόχρονα, το Εθνικιστικό Κόμμα, που ανήκει στη συντηρητική οικογένεια, θα έχει άλλους τρεις ευρωβουλευτές, από τους δύο που έχει τώρα, με 42,52%.

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές του 2024 στη Γερμανία, την Ολλανδία, την Κύπρο, τη Μάλτα και τη Βουλγαρία. Το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές του 2024 στη Γερμανία είναι 64% (61,38% το 2019), στην Ολλανδία 46,8% (41,93 το 2019), στην Κύπρο 50,50% (44,9% το 2019), στη Βουλγαρία 31,1% (32,62% το 2019) και στη Μάλτα 72,82% (72,7% το 2019).

Σχετικά Άρθρα