Ευρωεκλογές: Η εκτίμηση για τη νέα σύνθεση της Ευρωβουλής

 Ευρωεκλογές: Η εκτίμηση για τη νέα σύνθεση της Ευρωβουλής

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δημοσιεύτηκε η πρώτη εκτίμηση της νέας σύνθεσής του, όπως αυτή προκύπτει από τις εκτιμήσεις που δημοσιεύονται σταδιακά ανά χώρα.

Συγκεκριμένα, τις 181 από τις 720 έδρες αναμένεται να λάβει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες, ΕΛΚ), ακολουθεί με 135 έδρες η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ενώ στην τρίτη θέση αναμένεται η πολιτική ομάδα “Renew Europe” με 82 έδρες.

Στην τέταρτη θέση αναμένεται να βρεθεί η Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ΕΣΜ) με 71 έδρες και στην 5η θέση η Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID) με 62 έδρες.

Με 53 έδρες υπολογίζεται ότι θα ακολουθήσει η Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (Verts/ALE) και στην τελευταία θέση η Ομάδα της Αριστεράς GUE-NGL (The Left) με 34 έδρες.

Από 51 έδρες αναμένεται να καταλάβουν μη εγγεγραμμένοι και νεοεκλεγέντες που δεν ανήκουν σε πολιτική ομάδα του απερχόμενου Κοινοβουλίου.

Η πρόβλεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί μία εκτίμηση της σύνθεσής του όπως προκύπτει από τις εκλογές, η οποία εκπονείται από την Verian ως συνάθροιση των διαθέσιμων εκλογικών αποτελεσμάτων, των εκτιμήσεων ή των στοιχείων δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται στα κράτη μέλη μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Χωρίς να προδικάζεται η σύνθεση του νεοεκλεγέντος Κοινοβουλίου, η πρόβλεψη βασίζεται στη διάρθρωση του απερχόμενου Κοινοβουλίου.

Σχετικά Άρθρα