Μητσοτάκης: Το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας την επομένη των ευρωεκλογών

 Μητσοτάκης: Το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας την επομένη των ευρωεκλογών

Η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας έπεσε και σε λίγες ώρες οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για να αποφασίσουν για τις ευρωεκλογές. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο τηρούν στάση αναμονής καθώς στόχος τους ήταν η συσπείρωση των ψηφοφόρων τους και η προσέλκυση των αναποφάσιστων χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων προσανατολίζεται σε ψήφο δυσαρέσκειας.

Ως αντίβαρο στα προβλήματα της καθημερινότητας και ειδικά της ακρίβειας προβλήθηκε η θετική ατζέντα αλλά και όσα έχει πετύχει η κυβέρνηση προς όφελος των πολιτών.

«Εμείς, μετά από τις 00:00 το βράδυ, αφωνία. Αυτή είναι η ομορφιά των εκλογών. Εγώ γύρισα πάλι όλη την Ελλάδα. Με το ζόρι κράτησα ανοιχτή τη φωνή μου, έτσι γίνεται» δήλωνε χθες από το MEGA λίγες ώρες πριν την τελευταία ομιλία στο Σύνταγμα ο κ. Μητσοτάκης.

  • Η μέρα για τον Πρωθυπουργό, όπως συνηθίζεται, προβλέπει μόνο μια χαλαρή συνάντηση με τους διαπιστευμένους συντάκτες του κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσκάλεσε τους δημοσιογράφους με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της προεκλογικής περιόδου για γεύμα και χαλαρή συζήτηση στις 13:00 στο εστιατόριο «Νησιώτισσα» στα Βριλήσσια.

Όπως συνηθίζεται, η συζήτηση γίνεται off the record, με τον Πρωθυπουργό να απαντά σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα όσα έγιναν σε αυτή την έντονη προεκλογική περίοδο, για τις προβλέψεις του, για τον κίνδυνο μεγάλης αποχής λόγω αυξημένων θερμοκρασιών και φυσικά για το αν σκέφτεται σύντομα «να επισκεφθεί κάποιο βουνό», καθώς η συζήτηση περί μετεκλογικού ανασχηματισμού για μία ακόμη φορά αναζωπυρώνεται, προς το παρόν μόνο στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια…

Πέρα από αυτό το καθιερωμένο γεύμα με δημοσιογράφους, ο Πρωθυπουργός πάντοτε επιλέγει να περάσει λίγες ώρες ξεκούρασης με την οικογένεια του πριν την αυριανή κρίσιμη ημέρα.

Την τελευταία εβδομάδα, εσωτερικές δημοσκοπήσεις για το ποιοί γαλάζιοι ευρωβουλευτές προηγούνται έχουν φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και στις πρώτες θέσεις βρέθηκαν τόσο νέοι όσο και παλιοί υποψήφιοι, με όσους βρίσκονται στο όριο εκλογής να τρέχουν πλέον και να μη φθάνουν ενώ άλλους να φτιάχνουν ήδη βαλίτσες.

  • Παράλληλα βέβαια έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έχουν πάρει «φωτιά» τα σενάρια για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά και για την κατανομή των χαρτοφυλακίων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαψεύσει σενάρια πως θα μπορούσε να «μετακομίσει» στις Βρυξέλλες για να αναλάβει κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα.

Ωστόσο είναι πιθανόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ την επόμενη μέρα να είναι οι κύριοι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μάλιστα σε μια σειρά δημοσίων παρεμβάσεων του ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει την ανάγκη η Νέα Δημοκρατία να είναι το μεγαλύτερο -ποσοστιαία – κόμμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

  • Στο κυβερνών κόμμα δίνουν έμφαση σε μια σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής, που θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενδεικτικά αναφέρεται η πρόταση για μία κοινή αμυντική πολιτική, το μεταναστευτικό, η συζήτηση για αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής αλλά κι αν θα έχουμε για παράδειγμα ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης.

Κρίσιμο είναι και το ποιο χαρτοφυλάκιο θα αναλάβει η χώρα την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα διεκδικήσει κάποιο χαρτοφυλάκιο που να σχετίζεται με την ακρίβεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «χαρτοφυλάκιο για την ακρίβεια δεν υπάρχει. Υπάρχει, όμως, χαρτοφυλάκιο για τον ανταγωνισμό, παραδείγματος χάρη, πολύ ισχυρό. Και σίγουρα η Ελλάδα θα διεκδικήσει σημαντικό χαρτοφυλάκιο. Δεν μπορώ να σας πω ποιο, γιατί δεν εξαρτάται από μας».

Να σημειωθεί εδώ πως το τελευταίο διάστημα υπάρχουν διάφορα σενάρια και ενδεικτικά αναφέρεται πως σύμφωνα με το Politico τα χαρτοφυλάκια που θα ενδιέφεραν την ελληνική πλευρά είναι αυτά της μετανάστευσης και της άμυνας. Ωστόσο έχουν αναζωπυρωθεί και τα σενάρια για ένα χαρτοφυλάκιο με οικονομικό «χρώμα», όπως για παράδειγμα αυτό της ενέργειας.

Σχετικά Άρθρα