Netflix: Η αληθινή “Μάρθα” του Baby Reindeer αξιώνει αποζημίωση 170 εκατ. δολαρίων

 Netflix: Η αληθινή “Μάρθα” του Baby Reindeer αξιώνει αποζημίωση 170 εκατ. δολαρίων

Μια μίνι σειρά του Netflix, το Baby Reindeer, είχε μεγάλη απήχηση στους τηλεθεατές και δίχασε την κοινή γνώμη για τον τρόπο που προβάλλεται η ιστορία.

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι η «Μάρθα» που φαίνεται να είχε εμμονή με τον πρωταγωνιστή σε βαθμό stalking.

Μία γυναίκα από τη Σκωτία, που υποστηρίζει ότι ενέπνευσε τον χαρακτήρα της «Μάρθα» στη δημοφιλή σειρά, αξιώνει αποζημίωση – μαμούθ για δυσφήμιση, αμέλεια και παραβίαση της ιδιωτικής της ζωής.

Στην αγωγή που κατέθεσε σε δικαστήριο της Καλιφόρνια χθες, Πέμπτη, η Φιόνα Χάρβεϊ καταγγέλλει το Netflix πως διακίνησε «στυγνά ψεύδη» για το πρόσωπό της σε πάνω από 50 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, και ζητά αποζημίωση 170 εκατ. δολαρίων.

Η ίδια υποστηρίζει πως η μίνι σειρά ψευδώς την παρουσιάζει σαν καταδικασμένη εγκληματία που πέρασε πέντε χρόνια στη φυλακή για σεξουαλική παρενόχληση.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη δικογραφία, αρνείται πως παρενόχλησε σεξουαλικά τον δημιουργό της σειράς, καταγγέλλοντας πως το Netflix «είπε αυτά τα ψεύδη, και δεν σταμάτησε ποτέ, επειδή ήταν καλύτερο σενάριο από την πραγματικότητα» και πως «τα σενάρια αυτά βγάζουν λεφτά».

Στην αγωγή της στρέφεται εναντίον του Netflix, κατηγορώντας το ότι δεν έκανε κυριολεκτικά τίποτα για να επιβεβαιώσει την «αληθινή ιστορία» που είπε ο δημιουργός της και πρωταγωνιστής Ρίτσαρντ Γκαντ. «Δεν διερεύνησε ποτέ αν η Χάρβεϊ καταδικάστηκε, κάτι που συνιστά πολύ σοβαρή παραποίηση των γεγονότων. Δεν έκανε τίποτα για να κατανοήσει τη σχέση μεταξύ του Γκαντ και της Χάρβεϊ, αν υπήρχε… Συνεπεία των ψεμάτων, της κατάχρησης και της αλόγιστης αμέλειας καθήκοντος των εναγομένων, η ζωή της Χάρβεϊ καταστράφηκε. Το Netflix και ο Γκαντ κατέστρεψαν τη φήμη της, τον χαρακτήρα της και τη ζωή της» σημειώνεται.

Μιλώντας χθες στο BBC, η ίδια εξέφρασε τη βεβαιότητά της πως το Netflix θα χάσει την υπόθεση.

Τόσο το Netflix όσο και ο Γκαντ δεν έχουν σχολιάσει τη νομική αυτή εξέλιξη.

Σε συνέντευξή του στον Guardian τον Απρίλιο, ο δημιουργός και πρωταγωνιστής της σειράς είχε παραδεχτεί πως «άλλαξε ελαφρώς τα γεγονότα για λόγους δραματικής κορύφωσης».

«Συναισθηματικά, είναι αληθές, προφανώς: Είχα υποστεί σοβαρό stalking και σοβαρή κακοποίηση. Αλλά θέλαμε να κινείται στη σφαίρα της τέχνης και να προστατεύει τους ανθρώπους στους οποίους βασίζεται», όπως είχε αναφέρει ο Γκαντ.

Πηγές: bbc – kathimerini.gr

Σχετικά Άρθρα