Μητσοτάκης: Το πρόγραμμα Κασσελάκη τινάζει τη μπάνκα στον αέρα-Δύναμη οπισθοδρόμησης το ΠΑΣΟΚ

Μητσοτάκης: Το πρόγραμμα Κασσελάκη τινάζει τη μπάνκα στον αέρα-Δύναμη οπισθοδρόμησης το ΠΑΣΟΚ

Την τελευταία συνέντευξη πριν ρίξει αυλαία η προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο newsit.gr και τον Νίκο Ευαγγελάτο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την σημασία της συμμετοχής, περιέγραψε το διακύβευμα των ευρωεκλογών, για τους πολιτικούς του αντιπάλους και το ύφος τους, για το πρόβλημα της ακρίβειας αλλά και για το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο πόλεμος τονίζοντας: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα και δεν πρέπει να είμαστε αφελείς».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες να δουν και να συγκρίνουν, υπογράμμισε ότι η άμυνα είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στα περί αλαζονείας λέγοντας: «Οι πολίτες μας έδωσαν εντολή και όχι λευκή επιταγή. Μας κατηγορούν κάποιοι για αλαζονεία. Αν το λένε οι πολίτες οφείλω να το ακούσω και να το λάβω πολύ σοβαρά υπόψιν μου».

Καταλαβαίνω την κούραση των πολιτών, αλλά θα κριθούν πολλά

«Να τονίσω τη σημασία της συμμετοχής. Καταλαβαίνω απόλυτα την κούραση των πολιτών μετά από απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις και αυτή την αίσθηση ότι αυτή η κάλπη μπορεί να μην είναι τόσο σημαντική για να βγούμε από τη βολή μας να χαλάσουμε το μπάνιο μας και να κάνουμε τον κόπο να συμμετέχουμε. Θα ήθελα να κάνω μια τελευταία έκκληση στους πολίτες εξηγώντας τους με απλά λόγια γιατί αυτή η εκλογή είναι σημαντική και γιατί η φωνή της Ελλάδας πρέπει να ακούγεται ισχυρή στην Ευρώπη την επόμενη ημέρα. Θα ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις που θα επηρεάσουν το μέλλον μας τα επόμενα 5 χρόνια. Και γιατί θα πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή εκπροσώπηση της ΝΔ σε επίπεδο ευρωβουλευτών αλλά και ποσοστού γιατί θα μου δώσει τη δυνατότητα να διαπραγματευτώ ως το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα την επόμενη ημέρα για τις εξελίξεις που θα αφορούν την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα στην Ευρώπη. Γιατί τελικά ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη σημαίνει παραπάνω οφέλη για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα».

Ο πρωθυπουργός έφερε δυο παραδείγματα: «Θα έχουμε ή δεν θα έχουμε νέο Ταμείο Ανάκαμψης; Δεν το ξέρουμε ακόμα» και ερωτηθείς αν τελικά θα έχουμε είπε: «Πιστεύω πως τελικά θα έχουμε. Παρότι ξέρουμε ότι θα έχουμε μεγάλες αντιδράσεις από τους λεγόμενους φειδωλούς, διότι η Ευρώπη έχει θέσει μεγάλες φιλοδοξίες και δεν αρκούν οι εθνικοί πόροι για να τις χρηματοδοτήσουν όπως η ψηφιακή μετάβαση, η ανταγωνιστικότητα, η άμυνα. Αυτή θα είναι η δεύτερη μεγάλη πρόκληση. Θα έχουμε ένα ενιαία αμυντικό ταμείο ανάκαμψης μόνο για την άμυνα το οποίο θα χρηματοδοτεί δράσεις ευρωπαϊκές για να μπορέσουμε ως Ευρώπη να έχουμε ένα ουσιαστικό γεωπολιτικό αποτύπωμα; Αυτό για την Ελλάδα θα έχει πολύ μεγάλο όφελος. Η Ελλάδα ας πούμε αναγκάζεται να επενδύσει παραπάνω πόρους στην άμυνα για λόγους που νομίζω ότι είναι κατανοητοί σε όλους. Αν έχουμε ευρωπαϊκή προσθήκη για ζητήματα αεράμυνας, θα επενδύσουμε ούτως ή αλλιώς σε αυτά, αν μπορεί αυτό να γίνει με ευρωπαϊκούς πόρους, αυτό απελευθερώνει άλλους πόρους, είτε για αμυντικές δαπάνες, είτε για κοινωνικές δαπάνες».

Η άμυνα είναι προϋπόθεση ελευθερίας

Ο πρωθυπουργός είπε ότι βρέθηκε χθες στην Γαλλία στα ναυπηγεία της Λοριάν και είπε ότι ήταν μια συγκινητική στιγμή εκεί που χτίζονται τα τρία υπερσύγχρονα πλοία μας, οι τρεις φρεγάτες Belharra ταυτόχρονα. Θα είναι έτοιμες και οι τρεις το 2026. Και είναι ένα πλοίο το οποίο έχει δυνατότητες μοναδικές. Πρόκειται για ένα άλμα εκσυγχρονισμού και τεχνολογίας για το πολεμικό μας ναυτικό. Είναι οι ανάποδες πλώρες όπως ακριβώς ήταν και η πλώρη του Αβέρωφ.   

Μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό θέατρο πολέμου όπου η πληροφορία και η διασυνδεσιμότητα παίζουν κρίσιμο ρόλο. Οι Belharra μαζί με τα Rafale υψώνουν μια ασπίδα άμυνας η οποία αλλάζει τις Ένοπλες Δυνάμεις πίστα», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι «αυτά χρηματοδοτούνται με πόρους του Έλληνα φορολογούμενου και επειδή έχουμε τις γεωπολιτικές μας προκλήσεις ξέρουμε ότι πάντα θα πρέπει να δαπανούμε για την άμυνά μας. Η άμυνα είναι προϋπόθεση ελευθερίας».

Σημείωσε ακόμα ότι «αν μπορέσουμε να βάλουμε και την Ευρώπη στο παιχνίδι αυτό μόνο καλό θα είναι για την Ελλάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην τελετή μνήμης που έγινε στη Νορμανδία και τόνισε ότι ήταν πολύ συγκινητική. «Όσοι ζουν ακόμα είναι 100 ετών. Ήταν τότε 18 και 19 χρονών παιδιά. Πήγαν να πολεμήσουν σε ξένη χώρα και ήπειρο και θεωρούσαν ότι δεν τους αφορούσε».  

«Τώρα έχουμε πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, στην Ουκρανία και αυτό ήταν μια αφύπνιση για όλους μας ότι δεν πρέπει πάντα να είμαστε εξαρτημένοι από τις ΗΠΑ. Θεωρώ ότι η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα θα είναι η πρόκληση της επόμενης 5ετιας για την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει και να εισφέρει και να αποκομίσει οφέλη από αυτή την προσπάθεια», είπε και τόνισε ότι «η αναβίωση της ναυπηγικής μας βιομηχανίας αλλά και η επένδυση στην τεχνολογία από το υπουργείο Άμυνας είναι πολλαπλασιαστές ισχύος αλλά και δουλειές και τεχνογνωσία και ανάπτυξη». «Δεν υπάρχει κανένας λογος να μην αναπτύξουμε τα δικά μας συστήματα», είπε επίσης.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα και δεν πρέπει να είμαστε αφελείς»

Όσον αφορά την πρόβλεψη που γίνεται από την Γερμανία για το ενδεχόμενο πολέμου και το ορόσημο που τέθηκε έως το 2029 ο πρωθυπουργός απάντησε ερωτηθείς αν το συμμερίζεται: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα και δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Έχουμε μια αναθεωρητική δύναμη η οποία επέλεξε να αλλάξει τα σύνορα δια της βίας. Αυτό έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία. Και σε κάποιους που λένε μας δεν μας αφορά ο πόλεμος στην Ουκρανία, βεβαίως μας αφορά. Αυτή είναι μια τακτική αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από καμία δημοκρατική χώρα. Και δεν μπορούμε να δώσουμε ιδέες σε οποιονδήποτε ότι μπορεί να κάνει κάτι και να του περάσει. Άρα για εμένα η ευρωπαϊκή άμυνα σε συνδυασμό με το ΝΑΤΟ, συμπληρωματικά απαντά σε υπαρξιακά χαρακτηριστικά».

Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα επέκτασης του πολέμου απάντησε: «Δεν είμαι προφήτης. Αλλά αυτό το οποίο φάνταζε αδιανόητο πριν από κάποια χρόνια έγινε. Βέβαια, το να επιτεθεί η Ρωσία σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση αν δεν προβάλλεις ισχύ αποτρεπτική απέναντι σε αυταρχικές δυνάμεις τελικά καταλήγεις να βρίσκεσαι σε πολύ δυσάρεστη θέση. Έχει έρθει η ώρα της μεγάλης αφύπνισης της Ευρώπης».

«Ο υπεύθυνος πατριωτισμός στην πράξη δεν έχει καμία σχέση με τον δήθεν πατριωτισμό στα λόγια»

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε τι θα είχε να πει σε έναν δεξιό συντηρητικό ψηφοφόρο που μπορεί να στράφηκε σε πιο μικρά κόμματα στα δεξιά της ΝΔ. «Σεβόμαστε την επιλογή όλων των πολιτών. Εμένα με τίμησε ο λαός να είμαι πρωθυπουργός με μεγάλο ποσοστό αλλά είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Πρέπει να πείσω τους πολίτες ότι η επιλογή της ΝΔ είναι η πιο ορθή. Οι ψηφοφόροι στα δεξιά της ΝΔ έχουν αυξημένες πατριωτικές ευαισθησίες». Τους κάλεσε να δουν που είναι η χώρα σήμερα και που ήταν το 2019 όσον αφορά στην άμυνα, τις επενδύσεις που έχουν γίνει στην εικόνα της χώρας στο μεταναστευτικό.  Θωρακίσαμε τα σύνορά μας, χτίσαμε τον φράχτη στον Έβρο και η κατάσταση στα νησιά δεν έχει καμία σχέση. «Ο υπεύθυνος πατριωτισμός στην πράξη δεν έχει καμία σχέση με τον δήθεν πατριωτισμό στα λόγια», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Όσο πιο ισχυρή είναι η ΝΔ τόσο πιο πολλά θα διεκδικήσει στην Ευρώπη».

«Δεν θα ξαναδούμε τιμές του 2021 θέλω να είμαι προσεκτικός»

Στον πρωθυπουργό ζητήθηκε ένα ορατό χρονικό σημείο που θα δούμε τις τιμές να επιστρέφουν σε χαμηλότερα επίπεδα.

«Δεν έκρυψα ποτέ ότι η ακρίβεια ότι είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία τα τελευταία δυο χρόνια» και πρόσθεσε «για πρώτη φορά τον τελευταίο μήνα στα επίσημα στοιχεία αρχίζουμε και βλέπουμε κάποια αποκλιμάκωση τιμών. Αυτό είναι το ζητούμενο, πως θα πέσουν οι τιμές από τα πολύ υψηλά επίπεδα».

Όμως πρόσθεσε ότι: «Δεν θα ξαναδούμε τιμές του 2021 θέλω να είμαι προσεκτικός και δίκαιος. Αλλά τιμές μειωμένες σε σχέση με το πόσο είναι σήμερα. Αλλά ταυτόχρονα οι μισθοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται».

Για το ρεύμα: «Δεν θα ξαναζήσουμε τον εφιάλτη των τιμών όπως αυτό που ζήσαμε»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο ρεύμα και είπε ότι ήταν πολύ χαμηλό όλους τους προηγούμενους μήνες και ότι η κυβέρνησή του ήταν αυτή που φορολόγησε τα υπερκέρδη και στήριξε τους λογαριασμούς.

Είπε ακόμα ότι οι επενδύσεις του μέλλοντος συνδέονται με αυτά, καθώς όσο περισσότερες ανανεώσιμες έχουμε τόσο χαμηλότεροι είναι οι λογαριασμοί του ρεύματος και στη χονδρική.

«Δεν θα ξαναζήσουμε τον εφιάλτη των τιμών όπως αυτό που ζήσαμε. Και όταν τον ζήσαμε κάναμε παρεμβάσεις. Να μην υπάρχει καμία ανησυχία για τις τιμές του ρεύματος. Υπάρχει και ο ανταγωνισμός και λειτουργεί. Πιστεύω ότι πλησιάζουμε στο τέλος των αυξήσεων και βλέπουμε τις πρώτες αποκλιμακώσεις. Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια και θα έρθουν και άλλες πιστεύω. Ευτυχώς που είμαστε στο ευρώ».

Το πρόγραμμα του κ. Κασσελάκη τινάζει την μπάνκα στον αέρα

Ερωτηθείς για τον Στέφανο Κασσελάκη και πως τον κρίνει είπε: «Δεν επιλέγω αντίπαλο αλλά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι κάποιοι δεν έμαθαν από τα λάθη τους. Η χώρα πλήρωσε την πλειοδοσία των παροχών, τα προγράμματα της Θεσσαλονίκης, τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Και νομίζω ότι όποιον σοβαρό άνθρωπο και να ρωτήσετε και να ξέρει λίγα οικονομικά, το πρόγραμμα του κ. Κασσελάκη τινάζει την μπάνκα στον αέρα και είναι παντελώς ανεφάρμοστο και το ξέρει και ο ίδιος και λέει ψέματα ανερυθρίαστα όπως έκανε και ο προκάτοχός του. Απλά τα έλεγε με την ασφάλεια το 2023 γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε περίπτωση να κερδίσει. Αυτό συμβαίνει και τώρα και στις επόμενες εκλογές το 2027 δια νόμου τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να καταθέτουν τα προγράμματά τους στο δημοσιονομικό συμβούλιο και να υπάρχει κοστολόγηση».

«Στον Πολακισμό ο μαθητής αποδείχθηκε καλύτερος από τον δάσκαλο»

«Αυτό που αποκαλούσαμε πάντα Πολακισμός όχι απλά ζει και βασιλεύει αλλά ο μαθητής αποδείχθηκε καλύτερος από τον δάσκαλο. Λυπάμαι πραγματικά. Ακούστηκαν χαρακτηρισμοί που τους προσπεράσαμε αλλά έχουν ειπωθεί πράγματα που δεν έχουμε ξανακούσει όχι μόνο για μένα αλλά και για άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Δεν είναι καλός σύμβουλος ο πανικός και μπορεί η τοξικότητα να συσπειρώνει έναν στενό κομματικό πυρήνα αλλά αδικεί το σύνολο του πολιτικού διαλόγου. Δεν θα ακολουθήσω ούτε θα απαντήσω σε τέτοιες κατηγορίες αλλά κάτι άλλο περίμενα από έναν νέο άνθρωπο που μπαίνει τώρα στην πολιτική και κομίζει νέα ήθη».

Δύναμη οπισθοδρόμησης το ΠΑΣΟΚ

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει και για τον Νίκο Ανδρουλάκη και του καταλόγισε ότι δεν ψήφισε καμία εκσυγχρονιστική πρωτοβουλία της ΝΔ. «Ούτε την επιστολική ψήφο δεν ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Εμείς εκλεγήκαμε με βάση ένα πρόγραμμα. Το μήνυμα των εκλογών έχει σημασία γιατί θέλω να πατήσουμε γκάζι και όχι φρένο. Όλοι οι άλλοι θέλουν να πατήσουμε φρένο. Όταν λένε «κοντύνετε τη ΝΔ», ουσιαστικά λένε στο 41% που αντιμετωπίζουν υποτιμητικά «μην εφαρμόσετε αυτό το πρόγραμμα». Με έχει εκπλήξει δυσάρεστα η στάση του να μην μπορούμε να βρούμε κανέναν κοινό τόπο όταν θέλει να εμφανίζεται ο ίδιος ως εκσυγχρονιστής».

«Ο κ. Ανδρουλάκης σε όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις λες και υπάρχει μια υγειονομική ζώνη απέναντι στη ΝΔ, η κακή δεξιά όπως τις εποχές που μεγάλωνε στην Κρήτη των πράσινων καφενείων. Δεν είναι αυτή η ΝΔ σήμερα. Θα περίμενα κάτι διαφορετικό. Είναι δύναμη οπισθοδρόμησης το ΠΑΣΟΚ και πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτό και το αποκαλώ “πράσινο ΣΥΡΙΖΑ”».

Για το αν βλέπει συνεργασία των δυο απέναντί του είπε ότι: «Το μποξ που παίζεται για τα πρωτεία της κεντροαριστερής πολυκατοικίας μου φαίνεται δύσκολο να γίνει συνεργασία μεταξύ τους. Εξίσου σκληρές κουβέντες έχουν πει και μεταξύ τους. Με ενδιαφέρει να πάει όσο καλύτερα μπορεί η ΝΔ. Έχουμε θέσει τον στόχο».

Θύμισε ότι το 1981 όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδισε στις εθνικές εκλογές πήρε 48% και 41% στις ευρωεκλογές. Την ίδια ημέρα. Πάντα τα κόμματα εξουσίας παίρνουν χαμηλότερο ποσοστό. Πιστεύω θα το προσεγγίσουμε αν όχι και να το ξεπεράσουμε τον στόχο.

Σκύψαμε στα προβλήματα των αγροτών – Άλλοι πίεσαν για την πράσινη μετάβαση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τους αγρότες και τόνισε ότι η κυβέρνηση έσκυψε πάνω στα προβλήματά τους και έδωσε λύσεις. «Όπως στο ζήτημα του ρεύματος και έχουν την δυνατότητα να κλειδώσουν χαμηλές τιμές για χρόνια». Για τον ΕΦΚ είπε ότι «έχουμε δεσμευθεί στο πετρέλαιο κίνησης ότι θα εξακολουθεί να επιστρέφεται. Όσα μας έθεσαν τα λύσαμε και πετύχαμε εξαιρέσεις απέναντι στην γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Το μέλλον του πρωτογενούς τομέα είναι στην συνεργασία», είπε. Πρόσθεσε ότι πρέπει να λυθεί το πρόβλημα του νερού και ένα από τα πρώτα μεγάλα αρδευτικά έργα αφορά τον Ταυρωπό. Το 85% του νερού της χώρας πηγαίνει στην άρδευση, σημείωσε. Θύμισε ότι η κεντροαριστερά, «τα κόμματα των κυρίων Κασσελάκη και Ανδρουλάκη πίεσαν για την πράσινη μετάβαση. Το ΕΛΚ είπε θέλουμε πράσινη μετάβαση αλλά όχι εις βάρος του εισοδήματος των αγροτών μας».

Η φωτιά στις Αφίδνες εντοπίστηκε με drone

Για το δύσκολο καλοκαίρι που έχουμε μπροστά μας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι: «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι προσπαθούμε να γινόμαστε συνέχεια καλύτεροι με επιτήρηση, συντονισμό και περισσότερη τεχνολογία. Αυτό που έχουμε κάνει είναι πάνω από την Αττική να πετούν συνεχώς drones. Η φωτιά στις Αφίδνες εντοπίστηκε με drone. Αυτό κάτι μας λέει για την ταχύτητα παρέμβασης».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον καθαρισμό των οικοπέδων λέγοντας ότι δεν έχει την απαίτηση ότι θα υπάρχει συμμόρφωση 100% τον πρώτο χρόνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι για πρώτη φορά μπαίνει τάξη στις παραλίες και αναφέρθηκε στο beach bar στη Ρόδο θυμίζοντας μάλιστα ότι ούτε αυτά τα ψήφισε η αντιπολίτευση.

Ερωτηθείς αν η ΝΔ θα πιάσει το 33% είπε: «Αυτό ελπίζω, γι αυτό αγωνιζόμαστε».  

Δεν έκανε καμία πρόβλεψη ειδικά για τα άλλα κόμματα αλλά θύμισε ότι «στις προηγούμενες εκλογές όλοι πέσαμε παταγωδώς έξω. Η έκκλησή μου είναι για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή. Τους καλώ να πάνε να ψηφίσουν».

Κλείνοντας τόνισε: «Το επόμενο ραντεβού είναι το 2027 και θέλω να ηγηθώ της μεγάλης προσπάθειας της ΝΔ. Είναι επικίνδυνο στην πολιτική να κάνει κανείς σχέδια. Θέλω να είμαι εστιασμένος στη δουλειά μου. Οι πολίτες μας έδωσαν εντολή και όχι λευκή επιταγή. Μας κατηγορούν κάποιοι για αλαζονεία. Αν το λένε οι πολίτες οφείλω να το ακούσω και να το λάβω πολύ σοβαρά υπόψιν μου».

Σχετικά Άρθρα