Μητσοτάκης: Να ξεπεράσουμε τον πήχη του 33% – Γκάζι για τις μεγάλες αλλαγές

 Μητσοτάκης: Να ξεπεράσουμε τον πήχη του 33% – Γκάζι για τις μεγάλες αλλαγές

Την ανάγκη μιας καθαρής νίκης της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις υπογράμμισε την Παρασκευή (07/06) ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Έστειλε μήνυμα κατά της αποχής, ξεκαθάρισε πως «κανένα αποτέλεσμα δεν θα οδηγήσει σε εθνικές κάλπες», ενώ επισήμανε πως «γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πολακισμός» και ότι «ο μαθητής έχει ξεπεράσει το δάσκαλο».

«Είναι σημαντικό να ξεπεράσουμε τον πήχη του 33%. Θέλουμε να πατήσουμε το γκάζι των μεγάλων αλλαγών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Επαναλαμβάνω πως το σύνθημα μας είναι “σταθερά κοντά στην Ευρώπη”. Θυμίζω πως ψηφίζουμε για το αν θα έχουμε Ταμείο Κοινής Άμυνας, και χτες στη Γαλλία αυτό μας υπέδειξε με τις φρεγάτες. Όμως, θα βγουν και εθνικά συμπεράσματα και είμαστε το μόνο κόμμα που έχουμε θέσει τον πήχη στο προηγούμενο ποσοστό», δήλωσε εμφατικά ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Για την αποχή και την τοξικότητα 

«Εύχομαι να μη συμβεί και έστω και την τελευταία στιγμή οι πολίτες να αντιληφθούν τη σημασία των ευρωεκλογών. Αντιλαμβάνομαι την κόπωση των ψηφοφόρων, πρόκειται για την τρίτη εκλογική αναμέτρηση σε ένα χρόνο. Υπάρχει κόπωση στον κόσμο αν και προσπαθώ να εξηγήσω τη σημασία τους. Κάνω έκκληση στον κόσμο να συμμετέχει, η Ευρώπη μας αφορά όλους και θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις. Δεν θα ήθελα το βράδυ των εκλογών να συζητάμε πως θα είμαστε όλοι χαμένοι λόγω της αποχής», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να κινηθεί σε ποσοστό κοντά στο 60%.

Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανε πως «η τοξικότητα δεν βοηθάει να φέρουμε κόσμο στην κάλπη. Εμείς μόνοι μας κάναμε τη μεταρρύθμιση της επιστολικής ψήφου, παρά τα όσα είπε το ΠΑΣΟΚ. Η διαδικασία κύλησε άψογα και χάρηκα να ακούω πολίτες να λένε αυτό είναι Ευρώπη».

Συμπλήρωσε δε πως «σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε, είχαμε όλα τα κόμματα απέναντι, στη Δικαιοσύνη, ας πούμε. Τρέχουμε πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις. Δεν θέλω να δώσω σε κανέναν τη δυνατοτήτα να αμφισβητήσει τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές. Αν, ο μη γένοιτο, δεν πάμε καλά, δεν θέλουμε να δώσουμε λαβή να πουν “δεν μπορείτε να κάνετε αλλαγές”. Να μη σηκώσω το γάντι; Κανένα αποτέλεσμα, δεν θα οδηγήσει σε εθνικές κάλπες».

«Γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ο πολακισμός»

Αναφερόμενος στην έξαρση των λαϊκιστικών κομμάτων, ο πρωθυπουργός είπε: «Ο λαϊκισμός σηκώνει παντού κεφάλι και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εδώ την εκφράζει κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση με τον πολακισμό. Ο μαθητής [Κασσελάκης] πλέον έχει περάσει τον δάσκαλο. Αν αυτός ο πολιτικός λόγος είναι εκσυγχρονισμός, ας το κρίνουν οι πολίτες».

Ερωτηθείς, εξάλλου, εάν εντοπίζει διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός: «Δεν βλέπω διαφορές ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ».

Για την επιστολική ψήφο, είπε πως «θα φέρουμε νόμο για την επιστολική στις εθνικές εκλογές, θα δυσκολευτεί η αντιπολίτευση να μην την ψηφίσει».

Για το πόθεν έσχες του Στ. Κασσελάκη

«Ο κ. Κασσελάκης θα μπορούσε κάλλιστα εδώ και μήνες να καταθέσει το πόθεν έσχες και ο ίδιος επέλεξε να το κάνει σόου πριν τις εκλογές. Το δικό μου πόθεν έσχες έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά.  Το αναγνώρισε και ο ίδιος πως έχει παραβεί τον νόμο. Μας λέει πως όλοι είναι κλέφτες εκτός από αυτόν, δεν μας κάνει χάρη για το πόθεν έσχες είναι υποχρέωση του», υπογράμμισε.

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού

«Είναι δροσερό το βουνό και ενθαρρύνω τους πολίτες σε ορεινούς προορισμούς», σχολίασε ο πρωθυπουργός, χαριτολογώντας στην ερώτηση για το ότι τι έχει πει πως στο βουνό σκέφτεται τους ανασχηματισμούς. 

Για ακρίβεια και δικαιοσύνη

Αναφερόμενος στο μείζον θέμα της ακρίβειας, ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «πάντα μπορούμε καλύτερα και η ακρίβεια είναι ένα πραγματικό πρόβλημα αν και τα τελευταία στοιχεία είναι ενθαρρυντικά. Πριν από ένα χρόνο έλεγα πως η αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος είναι η απάντηση στην ακρίβεια. Οι συμπολίτες μας που δουλεύουν με τον κατώτατο μισθό είναι λιγότεροι, όπως συμβαίνει στον τουρισμό. Πάμε στη σωστή κατεύθυνση αλλά έχουμε δουλειά να κάνουμε».

Συνέχισε δε, λέγοντας: «Το ζήτημα των πολυεθνικών στην ΕΕ, είναι γι’ αυτό που στείλαμε την επιστολή. Δεν θα αλλάξω γνώμη για τη θέση στην ΕΕ και δεν έχει γίνει καμία πρόταση, δεν υπάρχει αυτή η συζήτηση για μένα». 

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη, τόνισε πως «η ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης και οι παρεμβάσεις μας στην πολεοδομία εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο. Όταν ψηφίσαμε τον νέο δικαστικό χάρτη, πήραμε δικαστές τους εντάξαμε στην πρωτοβάθμια δικαιοσύνη και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα».

Για τη χρήση γης είπε πως «είναι σημαντικό να ξέρει ο πολίτης που μπορεί να χτίσει. Οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι δυο διαφορετικής φύσης προβλήματα». 

«Αντιμετωπίσαμε τον Covid, κάναμε το gov.gr, τίποτα δεν κάναμε; Είναι πραγματικότητα η αύξηση των τιμών την τελευταία 3ετία. Όμως τον τελευταίο μήνα βλέπουμε βελτίωση.  Η Ευρώπη δουλεύει με διαπραγματεύσεις και εμείς ως Ελλάδα βάλαμε την ακρίβεια που δεν αφορά όμως την Ελλάδα μόνο», επισήμανε.

Για την αλαζονεία: «Δεν την ανέχομαι – Οφείλουμε να ακούμε τον πολίτη»

«Δεν νομίζω πως το 2024 πρόκειται για τη χειρότερη χρονιά. Το πρώτο πράγμα που ξόρκισα είναι η αλαζονεία και αν υπάρχει είμαι ο πρώτος που δεν το θέλω. Εγώ στους υπουργούς μου βλέπω αποτελεσματικότητα και χαρακτήρα, δεν ανέχομαι την αλαζονεία, πρώτος εγώ είμαι αυστηρός με το θέμα αυτό. Όταν ο πολίτης μας λέει πως έχει ένα πρόβλημα, οφείλουμε να τον ακούμε, δεν μπορούμε να περιφρονούμε τα προβλήματα των πολιτών και το λέω και στους υπουργούς», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Για τους τρίτεκνους και το δημογραφικό

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία και στο ζήτημα των τριτέκνων αλλά και στο δημογραφικό: «Έχουμε κάνει κάποιες κινήσεις, αυξήσαμε το αφορολόγητο και επίδομα γέννας, δώσαμε αυξήσεις τους δημοσίους υπαλλήλους και κάναμε βήματα και στο στεγαστικό ώστε να ενθαρρύνουμε τις οικογένειες να κάνουν περισσότερα παιδιά. Και εγώ είμαι τρίτεκνος και το καταλαβαίνω. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι τρίτεκνοι. Πολλές οικογένειες δεν πάνε από το πρώτο στο δεύτερο, αλλά είναι πιο εύκολο να πείσεις κάποιον να κάνει δεύτερο παιδί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οικονομικό.  Επίσης, γερνάμε ως κοινωνία και έτσι δώσαμε τη δυνατότητα σε όσους συνταξιούχους θέλουν να εργαστούν και το έχουν κάνει 100.000 και το θεωρούμε εξαιρετικά πετυχημένο. Επίσης, επενδύσαμε στις προληπτικές εξετάσεις και νομίζω οι πολίτες το καταλαβαίνουν».

Για το Airbnb

Ερωτηθείς, παράλληλα, για το θέμα της στεγαστικής κρίση και το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε: «Να θυμίσω πως το Airbnb ξεκίνησε το να νοικιάζει κάποιος το σπίτι του, όμως εξελίχθηκε σε υποκατάστατο της μακροχρόνιας μίσθωσης. Εμείς θέλουμε στηρίξουμε σε όσους θέλουν να δώσουν τα σπίτια τους για μακροχρόνια. Άρα όταν κάνεις πολυκατοικία για Airbnb πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί. Εντός των επόμενων μηνών θα ξέρετε περισσότερα».

Για τις πυρκαγιές: Κάναμε βήματα στο κομμάτι της πρόληψης

«Είμαστε πιο έτοιμοι από πέρυσι, επενδύσαμε 2 δισ. ευρώ στην πολιτική προστασία. Κάναμε βήματα στο κομμάτι της πρόληψης, έχουμε drones που επιτηρούν σημαντικά δάση. Γενικά, υπάρχει καλύτερος συντονισμός. Ακούω την γκρίνια για τον καθαρισμό των οικοπέδων και δεν αναμένω απόλυτη συμμόρφωση. Το κράτος είναι εκεί λαμβάνοντας υπόψη την ένταση των φαινομένων και στη Θεσσαλία έχει γίνει δουλειά και στις αποζημιώσεις και στην πρώτη παρέμβαση. Κάθε φορά όμως πρέπει να γινόμαστε καλύτεροι».

Για την ΠτΔ και τον «κρυφό άσσο» της Ελλάδας στην Κομισιόν

«Η κυρία Σακελλαροπούλου ασκεί πολύ καλά τα καθήκοντα της. Η Ελλάδα θα διεκδικήσει καλό χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν».

«Αν είχατε στοιχηματίσει στις προβλέψεις μας, θα είχατε γίνει πλούσιοι», είπε χαμογελώντας.

«Αύριο θα κάνω το χαρτάκι με τις προβλέψεις των ευρωεκλογών, οικογενειακά. Τα ποσοστά πάντως των εκλογών του περασμένου Μαΐου δεν τα πέτυχε κανείς. Οι κάλπες είναι άδειες. Πάμε ψηφίζουμε την Κυριακή και σεβόμαστε την ετυμηγορία του λαού. Θα κάνω τη δήλωσή μου το βράδυ και ελπίζω στο καλύτερο».

Για το 33%

Κατ’ αρχάς, συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές και στόχος είναι το 33%. Όλοι θα θέλουν να εμφανιστούν κερδισμένοι, εγώ εύχομαι απλά μεγάλη συμμετοχή και η ΝΔ έχει αποδείξει πως είναι η μόνη που μιλάει για την Ευρώπη και γι’ αυτό ζητώ τη στήριξη των πολιτών».

Για τη Β. Μακεδονία

Περιμένω να ορκιστεί ο κ. Μίτσκοσκι και να καταλάβει πως δεν υφίσταται αυτό που λέει σαν ιδιώτης πως μέσα στη χώρα θα την αποκαλώ Μακεδονία. Θέλουμε καλές σχέσεις αλλά θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα της χώρας

Σχετικά Άρθρα