Ακρίβεια: Έρχονται αυξήσεις σε εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά και μπύρες

 Ακρίβεια: Έρχονται αυξήσεις σε εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά και μπύρες

Aνεβαίνουν οι θερμοκρασίες θα ανεβαίνει και η τιμή του νερού. Όπως προβλέπεται, στα 60 λεπτά θα φτάσει η τιμή του μικρού μπουκαλιού νερού από τον Ιούλιο, ενώ αυξήσεις της τάξης του 20% αναμένεται να δούμε και στις μπίρες, τους χυμούς και τα αναψυκτικά που πωλούνται σε γυάλινες, πλαστικές και αλουμινένιες συσκευασίες.

Αιτία για τις ανατιμήσεις είναι η εισαγωγή του Συστήματος Επιστροφής Εγγυοδοσίας (Deposit Return System – DRS) στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου, η οποία θα επιφέρει οικονομική επιβάρυνση στους καταναλωτές, ειδικά λόγω της αύξησης της τιμής των πλαστικών, αλουμινένιων και γυάλινων μπουκαλιών.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε προ διμήνου, η εφαρμογή του Συστήματος Επιστροφής Εγγυοδοσίας (DRS) θα αφορά στις ακόλουθες συσκευασίες μιας χρήσης: αλουμίνιο έως 1 λίτρο, γυαλί έως 1,3 λίτρα, και πλαστικό έως 3 λίτρα. Οι συγκεκριμένες συσκευασίες χρησιμοποιούνται για προϊόντα όπως μπίρα, κρασί, νερό, αναψυκτικά, χυμούς, στιγμιαία ποτά και γάλα.

Οι αυξήσεις υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 10 και 15 λεπτών του ευρώ.

Η ρύθμιση προβλέπει την επιστροφή των χρημάτων μέσω voucher. Πιο συγκεκριμένα, οι καταναλωτές που θα επιστρέφουν τις άδειες συσκευασίες στο κατάστημα, θα λαμβάνουν ένα «κουπόνι» ως ανταμοιβή.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η υποχρέωση επιστροφής των συσκευασιών ισχύει ανεξάρτητα από το αν η συσκευασία πωλήθηκε από την ίδια επιχείρηση λιανικής πώλησης ή από άλλη.

Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι το εγγυοδοτικό αντίτιμο πληρώνεται κατά την πώληση του προϊόντος και θα επιστρέφεται στο σημείο επιστροφής των συσκευασιών.

Προσοχή: η συσκευασία πρέπει να φέρει την ειδική σήμανση που δείχνει ότι εντάσσεται στο σύστημα επιστροφής εγγύησης, είτε επί της ίδιας της συσκευασίας είτε στην ετικέτα.

Σχετικά Άρθρα