Μαγνησία:Τι βρέθηκε στο μολυσμένο νερό -Στη δημοσιότητα τα ευρήματα του ΕΟΔΥ (έγγραφα)

 Μαγνησία:Τι βρέθηκε στο μολυσμένο νερό -Στη δημοσιότητα τα ευρήματα του ΕΟΔΥ (έγγραφα)

Οι εκθέσεις των εργαστηριακών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στις 31 Μαΐου από τον ΕΟΔΥ δόθηκαν στον δήμο Ρήγα Φεραίου. Σύμφωνα με τα αρχεία, η υπηρεσία της διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, γνωστοποίησε επανειλημμένως τις επανορθωτικές ενέργειες που θα πρέπει να κάνει ο δήμος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων στις τοπικές κοινότητες Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, όπως σημειώνει ο «Ταχυδρόμος», εντοπίστηκε μικροβιολογική επιβάρυνση του πόσιμου νερού σε ολικά κολοβακτηριοειδή, εντερόκοκκους και σαλμονέλα.

Για τον λόγο αυτό η αρμόδια υπηρεσία ζητάει από τον δήμο να λάβει μέτρα αντιμετώπισης, να προχωρήσει στον καθαρισμό και την απολύμανση των δεξαμενών και των συστημάτων αγωγών υδροδότησης, να γίνει καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου των γεωτρήσεων και των δεξαμενών.

Επίσης, ζητάει να ενημερωθούν οι πολίτες για την μικροβιολογική επιβάρυνση που διαπιστώθηκε και να γίνει παρακολούθηση του δικτύου ύδρευσης.

Δείτε φωτογραφίες από τις αναλύσεις:

Από το δήμο Ρήγα Φεραίου εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

«Η ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου από τη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα με την ποιότητα του νερού στους οικισμούς Ριζομύλου και Στεφανοβικείου βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον ΕΟΔΥ και τη Διεύθυνση Υγείας και ακολουθεί τις υποδείξεις τους.

H Διεύθυνση Υγείας έλαβε δείγματα από τη δεξαμενή και τα δίκτυα ύδρευσης Ριζομύλου και Στεφανοβικείου και μετά την ολοκλήρωση των αναλύσεων μας απεστάλησαν στις 4/6/2024 και τα γνωστοποιούμε».

Πιθανή δολιοφθορά βλέπει ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου

Τα αίτια της τεράστιας έκρηξης κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε χωριά του δήμου Ρήγα Φεραίου στη Μαγνησία αναζητούν ακόμη οι αρχές μετά και τα νέα δείγματα που ελήφθησαν από δεξαμενές και γεωτρήσεις.

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 και εξήγησε ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση, ενώ έκανε λόγο για δύο εκδοχές της εμφάνισης σαλμονέλας στο νερό, είτε ρωγμή στο δίκτυο, είτε δολιοφθορά.

«Σήμερα το φαινόμενο είναι σε ύφεση. Δεν έχουμε καμία εισαγωγή, ενώ και χθες δεν είχαμε επίσκεψη για ενυδάτωση στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου. Βιώνουμε μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις του Δήμου και είναι περίπτωση που ακόμα δεν έχουμε εντοπίσει ποια είναι η γενεσιουργός αιτία, η οποία προκάλεσε τη σαλμονέλα στο δίκτυο ύδρευσης. Το νερό είναι μόνο για χρήση στην τουαλέτα. Από τη Δευτέρα, είχε πλέον εντοπιστεί απόλυτα το μικρόβιο της σαλμονέλας στη δεξαμενή και στο περιφερειακό δίκτυο. Δεν έχουμε ακόμα διαγνώσει τη γενεσιουργό αιτία» είπε και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν δύο εκδοχές, μια πιθανή ρωγμή δικτύου σε κάποιο σημείο και η άλλη είναι η δολιοφθορά. Εκτιμώ πως μέχρι αύριο το μεσημέρι, με τα δείγματα που πήραν μέσα από τη γεώτρηση σε 160 μέτρα βάθος, θα έχουμε την απάντηση».

«Βαδίζουμε βήμα-βήμα, δεν έχουμε βρει κάποια ρωγμή στον αγωγό, κοντά σε κάποιον οχετό. Εντοπίστηκαν κοπρώδους μορφής μικρόβια. Υπάρχει κτηνοτροφική μονάδα και έχουμε απομονώσει τις γεωτρήσεις που συνδέονται μαζί της. Υπάρχει σενάριο για ακαθαρσίες στο υπέδαφος που στη συνέχεια αντλήθηκαν από το δίκτυο. Η διαδικασία δεν είναι απλή», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα