Φυλή στον Αμαζόνιο απέκτησε ίντερνετ και εθίστηκε στα social media και το πορνό

 Φυλή στον Αμαζόνιο απέκτησε ίντερνετ και εθίστηκε στα social media και το πορνό

Η απομονωμένη φυλή Marubo στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας συνδέθηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο, χάρη στην υπηρεσία Starlink του Elon Musk. Η άφιξη του υψηλής ταχύτητας ίντερνετ έφερε αναστάτωση στη ζωή της φυλής, καθώς τα μέλη της άρχισαν να δείχνουν εθιστική συμπεριφορά στα social media και το πορνό, προκαλώντας ανησυχίες στους γηραιότερους της κοινότητας.

Η σύνδεση της απομακρυσμένης κοινότητας, η οποία αριθμεί περίπου 2.000 άτομα, πραγματοποιήθηκε πριν από εννέα μήνες. O αρχικός ενθουσιασμός για τη νέα τεχνολογία έχει δώσει τη θέση του στην ανησυχία, καθώς οι νέοι της φυλής αφιερώνουν πλέον πολύ χρόνο στο διαδίκτυο, μαθαίνοντας συνήθειες που οι γηραιότεροι θεωρούν επιβλαβείς.

Ο 73χρονος Tsainama Marubo σχολίασε στους New York Times ότι ενώ αρχικά υπήρχε χαρά για την άφιξη του ίντερνετ, πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει, καθώς οι νέοι δείχνουν αυξανόμενη τεμπελιά και υιοθετούν συνήθειες των λευκών. Ο Alfredo Marubo εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την πρόσβαση σε πορνογραφικό περιεχόμενο και την πιθανή επίδραση του στην συμπεριφορά των νέων ανδρών της φυλής.

Η εισαγωγή του ίντερνετ μέσω της Starlink έχει προσφέρει σημαντικές δυνατότητες σύνδεσης σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά στην περίπτωση των Marubo, οι αλλαγές που έφερε εγείρουν ερωτήματα για την ισορροπία μεταξύ της τεχνολογικής προόδου και της διατήρησης των παραδοσιακών αξιών και τρόπου ζωής.

«Όλοι είναι τόσο συνδεδεμένοι που μερικές φορές δεν μιλούν καν με την ίδια τους την οικογένεια». Το Starlink λειτουργεί συνδέοντας κεραίες με 6.000 δορυφόρους χαμηλής τροχιάς.

Τις κεραίες δώρισε στη φυλή η Αμερικανίδα επιχειρηματίας, Allyson Reneau. Αρχικά, το διαδίκτυο χαρακτηρίστηκε ως κάτι θετικό για την απομακρυσμένη φυλή, η οποία ήταν σε θέση να επικοινωνεί γρήγορα με τις αρχές για βοήθεια σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

«Έχει ήδη σώσει ζωές», δήλωσε ο 40χρονος Enoque Marubo. Τα μέλη είναι επίσης σε θέση να επικοινωνούν με άλλες φυλές του Αμαζονίου και να συνδέονται με φίλους και συγγενείς που ζουν πλέον αλλού.

Έχει επίσης ανοίξει έναν κόσμο δυνατοτήτων για τους νεαρούς Marubo, μερικοί από τους οποίους δεν ήταν σε θέση να αντιληφθούν τι υπάρχει πέρα από το άμεσο περιβάλλον τους.

Ένας έφηβος είπε στους Times, ότι τώρα ονειρεύεται να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, ενώ ένας άλλος λέει ότι φιλοδοξεί να γίνει οδοντίατρος στο Σάο Πάολο. «Άλλαξε τη ρουτίνα τόσο πολύ που ήταν επιζήμιο», δήλωσε ο Enoque. «Στο χωριό, αν δεν κυνηγάς, δεν ψαρεύεις και δεν φυτεύεις, δεν τρως», πρόσθεσε.

«Κάποιοι νέοι διατηρούν τις παραδόσεις μας», συμπλήρωσε ο 42χρονος TamaSay Marubo. «Άλλοι θέλουν απλώς να περνούν όλο το απόγευμα στα τηλέφωνά τους».

Οι κάτοικοι εθίστηκαν τόσο πολύ που οι αρχηγοί της Marubo, φοβούμενοι ότι η ιστορία και ο πολιτισμός -που μεταδίδεται προφορικά- θα μπορούσαν να χαθούν για πάντα, έχουν πλέον περιορίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για δύο ώρες κάθε πρωί, πέντε ώρες κάθε βράδυ και όλη την Κυριακή.

Αλλά οι γονείς εξακολουθούν να ανησυχούν ότι η ζημιά μπορεί να έχει ήδη γίνει.

Σχετικά Άρθρα