Πόθεν έσχες Κασσελάκη: Στο μικροσκόπιο το excel- Ακίνητα, καταθέσεις, δανειακές υποχρεώσεις

 Πόθεν έσχες Κασσελάκη: Στο μικροσκόπιο το excel- Ακίνητα, καταθέσεις, δανειακές υποχρεώσεις

Με μια ομιλία έξω από τα από τα συνήθη προεκλογικά δεδομενα στη χώρα μας, με έντονο προσωπικό και συναισθηματικό φορτίο ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε στη δημοσιότητα τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες), επιχειρώντας να βάλει τέλος στις φήμες και τα σενάρια και στην προσπάθεια “εργαλειοποίησης” της  οικονομικής-περιουσιακής κατάστασης του από το Μαξίμου και τη Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  παρουσίασε αναλυτικά την περιουσιακή του κατάσταση, όπως είχε υποσχεθεί και χωρίς να έχει τη νομική υποχρέωση.

“Αλλά αυτή είναι η διαφορά μεταξύ εκείνων που λογοδοτούν στο λαό, τους ψηφοφόρους και τα μέλη του κόμματος, από εκείνους που παριστάνουν τους ιεροκήρυκες της ηθικής μόνο όταν κουτοπόνηρα και προσχηματικά προσπαθούν να διαβάλουν τον αντίπαλό τους” τονίζει, επισημαίνοντας  “Τώρα λοιπόν, που η προσπάθεια σπίλωσης του Στέφανου Κασσελάκη από το σύστημα Μαξίμου και τους παρατρεχάμενούς του έπεσε στο κενό, ήρθε η ώρα του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει τις απαντήσεις που οφείλει καιρό τώρα.”.

Για αρχή, επισημαίνει η Κουμουνδούρου, “ας δώσει κι ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την τωρινή περιουσιακή του κατάσταση, για το 2022 και το 2023, ας απαντήσει για τα 39 ακίνητα με τον μισθό του βουλευτή – και να μην ξεχάσει τον Βολταίρο – ας απαντήσει για την offshore και  να απαντήσει και για το κόμμα του με το μισό δισ. ευρώ χρέος στις τράπεζες  και την πανάκριβη επικοινωνιακή του καμπάνια.”.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης “καλείται, τώρα, λίγο πριν οι πολίτες δώσουν την ετυμηγορία τους στην κάλπη, να εξηγήσει:

– Γιατί δεν μιλάει με θάρρος και ειλικρίνεια για όσα συνέβησαν τις πρώτες ώρες και μέρες μετά το έγκλημα των Τεμπών; Γιατί κρύβεται πίσω από μισές εξηγήσεις για μυστικές συσκέψεις, γιατί δεν αναλαμβάνει, έστω τώρα, τις ευθύνες που αναλογούν στην κυβέρνηση και τους κρυπτόμενους, νυν και πρώην, υπουργούς του;
– Γιατί δεν σταματάει την επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη; Γιατί δεν δεσμεύεται ότι ο ίδιος και η παράταξή του θα αφήσει να κριθούν οι υπουργοί ενώπιον της τακτικής δικαιοσύνης, χωρίς να κρύβονται πίσω από τη βουλευτική τους ασυλία;
– Αδιαφορεί, αδυνατεί ή απλώς δεν μπορεί να κάνει κάτι για να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών; Γιατί καλύπτεται πίσω από αστείες δικαιολογίες όταν διαπράττονται γυναικοκτονίες μπροστά σε αστυνομικά τμήματα; Γιατί δεν προχωρά σε γενναίες τομές στην αστυνομία;
-Γιατί αρνείται ακόμα να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών, του Predator, των «νόμιμων» παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ; Γιατί επιχειρεί να φιμώσει τις Ανεξάρτητες Αρχές, γιατί πλήττει βάναυσα κάθε αρχή του Κράτους Δικαίου;
– Γιατί αφήνει ανεξέλεγκτη την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, στα βασικά αγαθά, στα τρόφιμα, στην ενέργεια; Γιατί υποβάλλει τους πολίτες αυτής της χώρας στο καθημερινό βασανιστήριο να μετράνε και το ευρώ, γιατί τους βάζει να παλεύουν με πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, γιατί τους στερεί τη δυνατότητα να ζουν με αξιοπρέπεια;

“Και πριν βιαστεί να εφεύρει νέες δικαιολογίες, ας θυμάται ο Κυρ. Μητσοτάκης: Οι Έλληνες δεν θέλουν άλλο να ζουν «μισή ζωή», και θα τιμωρήσουν όσους επιχειρούν, για μια ακόμη φορά, να τους κοροϊδέψουν” υπογραμμίζει με την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Βούλα Κεχαγιά να απαντά στις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που έσπευσε ευθαρσώς να κάνει λόγο για “ψεύδη” και “χυδαίες συκοφαντίες”, μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη και την παρουσίαση του πόθεν έσχες του, στέλνοντας το excel στο πρωθυπουργικό γραφείο, προκειμένου να συμπληρωθεί και να δοθεί στη δημοσιότητα η περιουσιακή κατάσταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

“Υπόψη κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Παύλου Μαρινάκη. Ιδού το Excel που αποστείλαμε στο πρωθυπουργικό γραφείο. Παρακαλούμε όπως συμπληρωθεί και δημοσιοποιηθεί πριν από  τις ευρωεκλογές με τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Μητσοτάκη για το 2023″ αναφέρει χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

“Οι εκλογές της Κυριακής είναι η τελευταία ευκαιρία για αξιοπρέπεια” τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης από τη Θεσσαλονίκη, σε μια ομιλία που ήταν επικεντρωμένη στα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ και στο πόθεν έσχες του ιδίου το οποίο είχε προαναγγείλει ότι θα δώσει στη δημοσιότητα, καθώς έχει αποτελέσει αντικείμενο προεκλογικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.

  • Σε μια πραγματικά πρωτόγνωρη διαδικασία στα ελληνικά πολιτικά χρονικά  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ενώπιον του κόσμου που ήταν στη συγκέντρωση σε γιγαντοοθόνη ένα έγγραφο με τα περιουσιακά του στοιχεία έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 (εισοδήματα, καταθέσεις, δανειακές υποχρεώσεις, συμμετοχές σε επιχειρήσεις, επενδύσεις και ακίνητα). Μάλιστα έδωσε και συγκριτικό πίνακα με τα περιουσιακά στοιχεία του σε αντιπαραβολή με αυτά του Κυριάκου Μητσοτάκη και σημείωσε πως δεν έχει όλα τα έγγραφα, αλλά θα τα παρουσιάσει όταν του αποσταλούν από την αμερικανική φορολογική Αρχή (IRS) και τότε θα τα παρουσιάσει αναλυτικά.

Ειδικότερα ο κ. Κασσελάκης μίλησε κατά των πολιτικών του αντιπάλων που ζητούν το πόθεν έσχες του και τον αποκαλούν “απατεώνα” ενώ προθεσμία υποβολής λήγει στις 30 Ιουνίου, χαρακτηρίζοντας “άκρον άωτον του παραλόγου” να του ζητείται τόσο επίμονα το πόθεν έσχες κι ενώ δεν ήταν στην Ελλάδα όπως είπε δεν είχε σχέση με την πολιτική και το δημόσιο χρήμα, όταν “το σύστημα δεν λειτουργεί για τους ίδιους!”.

“Είναι τόσο απατεώνες και τόσο ανίκανοι μαζί, που δεν έχουν καταφέρει να ανοίξουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα για να υποβάλουμε το πόθεν έσχες μας όλοι οι υπόχρεοι. Είναι το ψηφιακό κράτος που διαφημίζουν. Άλλη μια απάτη μιας κυβέρνησης που τρώει τα κονδύλια και τα αφήνει όλα πίσω μισά” τόνισε και σημείωσε πως παρουσιάζει την περιουσιακή του κατάσταση “παρότι δεν έχω ακόμη την νομική υποχρέωση να το κάνω”, αλλά όπως είπε “είναι για μένα ύψιστη τιμή” γιατί “εντέλει σε εσάς λογοδοτώ, στον ελληνικό λαό”.

Παρουσιάζοντας στην οθόνη τα στοιχεία που όπως είπε είναι για όλο το 2023 ανέφερες “Δεν σας κορόιδεψα παριστάνοντας τον οικονομικά αδύναμο για να κερδίσω την ηγεσία της Αριστεράς. Η δική μου Αριστερά δεν είναι στο πορτοφόλι μου. Η δική μου Αριστερά είναι στην ψυχή μου. Είναι η Ανθρωπιά, η Αλληλεγγύη, το μοίρασμα, το δίκιο, το να πονάς για τον άλλον και να θες να μπορούν να προκόβουν οι πολλοί, όχι οι λίγοι” και διευκρίνισε:

1.Τα περιουσιακά στοιχεία αφορούν και εμένα και τον Τάιλερ. Το λέω για τα πληρωμένα πιστόλια του Μαξίμου που ετοιμάζονται να τον χτυπήσουν. Δεν πολιτεύεται. Δεν σας φταίει σε τίποτα. Εδώ χτυπήστε! Εμένα χτυπήστε!

2. Βλέπετε να έχω συμμετοχή σε δύο εταιρείες. Η μία από αυτές, η αλλοδαπή, μεταβιβάστηκε στις αρχές του 2024, αμέσως μόλις πληροφορήθηκα ότι δεν μου επιτρέπει να κατέχω αλλοδαπή εταιρεία ο ελληνικός νόμος.

“Και βλέπετε τα συγκριτικά στοιχεία με εκείνα του πρωθυπουργού του 2021 – είπαμε, από τότε και μέχρι σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα… αγνοείται” επισήμανε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει την δική του περιουσιακή κατάσταση “όπως βρίσκω τρόπο να σας παρουσιάσω τα εισοδήματά μου για το 2023, να παρουσιάσει κι εκείνος τα δικά του τώρα, πριν από τις ευρωεκλογές.”

“Ζητώ από το γραφείο του να απαντήσει στο γραφείο μου που στέλνει τώρα το Εxcel στο Μαξίμου για να περάσει κι εκείνος τα δικά του στοιχεία για το 2023 και να τα δημοσιοποιήσει. Πριν από τις Ευρωεκλογές! Να ξέρουμε: Πόσα ακόμα ακίνητα προστέθηκαν στη μονόπολη των ακινήτων του;” δήλωσε και άφησε να εννοηθεί  συγκάλυψη και σε αυτό το πεδίο κατηγορώντας τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη για το ότι δεν έχει ανοίξει η  ηλεκτρονική πλατφόρμα. “Γιατί δεν την ανοίγετε, ώστε να δηλώσετε κι εσείς τα περιουσιακά στοιχεία του 2022 και του 2023; Είναι μόνο η επιτελική σας αχρηστία; Ή κι εδώ θέλετε να συγκαλύψετε κάτι;” διερωτήθηκε

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρέπεμψε στον συγκριτικό πίνακα λέγοντας μεταξύ άλλων πως

– όσο ήταν επιχειρηματίας στην Αμερική έβγαλε αυτά τα χρήματα “και με τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα που έφερνα” καθώς “μόνο το 2022 έβγαλα 49,8 εκατομμύρια ΚΕΡΔΟΣ για τους επενδυτές μου. Δηλωμένα στο χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη”
– στον αντίποδα έβαλε τα στοιχεία του πρωθυπουργού απευθύνοντας ερωτήματα, όπως “Πώς  ο κ. Μητσοτάκης έγινε τόσο πλούσιος με τον μισθό του βουλευτή; Πώς απέκτησε 39 ακίνητα με τον μισθό του βουλευτή; Και πού είναι η offshore στα νησιά Κέιμαν που αποκαλύφθηκε στα Paradise Papers; Και πού είναι το σπίτι του Βολταίρου; Όχι, φίλες και φίλοι. Δεν είναι μέσα στα 39 ακίνητα που δηλώνει. Κάπου χάθηκε στο μέτρημα! Πού χάθηκε κύριε Πρωθυπουργέ ολόκληρος Βολταίρος;”.

Με βάση το έγγραφο, το 2023 ο Στέφανος Κασσελάκης είχε εισοδήματα (συνολικό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, επιδόματα, πρόσθετες αμοιβές κλπ) ύψους 1,9 εκατ. ευρώ (ή 2,067 εκατ. δολ.), καταθέσεις 20,1 χιλ. ευρώ, δανειακές υποχρεώσεις ύψους 1,69 εκατ. ευρώ, συμμετοχές σε επιχειρήσεις που αντιστοιχούν σε 670,9 χιλ. ευρώ. Επίσης, είχε τοποθετημένο σε επενδυτικά προϊόντα ποσό ύψους 2,8 εκατ. ευρώ ή 3,04 εκατ. δολ. (ποσό 2,68 εκατ. δολ. ήταν τοποθετημένο σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων μέσω της UBS, ενώ ποσό 358.548,19 δολ. ήταν τοποθετημένο σε μετοχές σε εταιρείες εισηγμένες στο NYSE μέσω της Interactive Brokers).

Το σύνολο των καταθέσεων (των δικών του και του συζύγου του) ανέρχεται σε 21.858,89 δολ.

 Στην UBS έχει ποσό 224 δολ. στην JP Morgan Chase 20.982,70 δολ. και στην Eurobank μόλις 38 ευρώ.

Ο σύζυγός του, Τάιλερ Μακμπέθ, εμφανίζεται να έχει καταθέσεις 470,89 δολ. στη Chase και 139,36 δολ. στην Regions Bank.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο ο κ. Κασσελάκης διαθέτει στις ΗΠΑ ακίνητο 358,14 τ.μ. σε οικόπεδο 54.956,31 τ.μ. (που φέρεται να απέκτησε το 2022) συνολικής αξίας 2,025 εκατ. δολ. Παράλληλα η διώροφη κατοικία που διαθέτει στις Σπέτσες (287,80 τ.μ. σε οικόπεδο 467 τ.μ.) έχει αντικειμενική αξία 313.414,20 ευρώ, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κι ένα διαμέρισμα 105,75 τμ. στην Αθήνα που απέκτησε το 2008 στο οποίο αναφέρεται αξία 100,033 ευρώ.

Το διαμέρισμα των 246 τ.μ. που απέκτησε πρόσφατα επί της οδού Λεβέντη δεν συμπεριλαμβάνεται στο πόθεν έσχες καθώς αγοράστηκε το 2024.

Επίσης, εμφανίζεται να έχει στην κατοχή του δυο επιβατικά ΙΧ: ένα αξίας 101.458,68 δολ. που απέκτησε το 2022 και ένα αξίας 250.000 δολ. που απέκτησε το 2023.

Σε ό,τι αφορά στις δανειακές υποχρεώσεις, έχει οφειλές συνολικού ύψους 1,831 εκατ. δολ. Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που παρουσίασε, ποσό ύψους 1,57 εκατ. δολ. αφορά την Cross Country Mortgage, ποσό 71,37 χιλ. δολ. τη Miami Automotive Retail, ενώ έχει οφειλές 24,413 χιλ. δολ. σε πιστωτική κάρτα της American Express και οφειλές 5,19 χιλ. δολ. σε πιστωτική κάρτα της Citibank. Παράλληλα, εμφανίζονται οφειλές του συζύγου του και συγκεκριμένα 3,43 χιλ. δολ. σε πιστωτική κάρτα της American Express, 8,429 χιλ. δολ. σε πιστωτική κάρτα της Chase και φοιτητικό δάνειο ύψους 149 χιλ. δολ. από την Advantage.

Παράλληλα, ο κ. Κασσελάκης φέρεται να συμμετέχει και σε 3 εταιρείες:

– Στην OSIOS LLC (Μονοπρόσωπη ΕΠΕ) με κεφάλαιο εισφοράς 500.000 δολ.
– Ως ετερόρρυθμος εταίρος στην PURA VITA EE με κεφάλαιο εισφοράς 15.000 δολ.
– Και στην OSIOS LLC – Κεφαλαιουχική Συμμετοχή στην TIPTREE MARINE με κεφάλαιο εισφοράς 211.090 δολ.

“Το καθεστώς Μητσοτάκη έβαλε ολόκληρο το σύστημα να ρίχνει λάσπη καθημερινά πάνω μου” τόνισε, σημειώνοντας πως προσπαθεί να υπερασπιστεί την εντιμότητά του απέναντι σε “λύκους” που κατηγορούν το “πρόβατο” και συνέχισε λέγοντας πως “υπάρχει ένα τεράστιο ηθικό θέμα εδώ”καθώς “ο νόμος για το πόθεν έσχες είναι ντροπιαστικός” και κάνοντας λόγο για “Πόθεν Αίσχος, όπου οι πολιτικοί δημοσιεύουν τις αμύθητες περιουσίες τους και κανείς δεν ξέρει από πού απέκτησαν τα χρήματα”.

Και γι΄αυτό εν κατακλείδι δεσμεύτηκε  για δύο πράγματα:

1. Δεν θα καταθέσω μόνο το πόθεν έσχες αυτού του κατάπτυστου νόμου, που δηλώνεις δεκάδες σπίτια αλλά όχι πώς τα απέκτησες, και θεωρείσαι νόμιμος. Θα παρουσιάσω δημόσια -όταν θα έχω όλα τα έγγραφα από το IRS, διότι τα έχω ζητήσει ήδη- κάθε μου περιουσιακό στοιχείο και πώς απέκτησα τα εισοδήματα μου από το πρώτο μου μέχρι το τελευταίο μου δολάριο.

2. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο νόμος για το πόθεν έσχες θα αλλάξει. Όποιος δεν μπορεί να δικαιολογήσει το ΠΟΘΕΝ της περιουσίας του, δε θα έχει θέση στην πολιτική.

Σχετικά Άρθρα