Καιρός: Μίνι καύσωνας με αφρικανική σκόνη – Πότε υποχωρεί η ζέστη

 Καιρός: Μίνι καύσωνας με αφρικανική σκόνη – Πότε υποχωρεί η ζέστη

Αντιμέτωπη με έναν μίνι καύσωνα θα βρεθεί η χώρα τα επόμενα 24ωρα, καθώς η θερμοκρασία αναμένεται να αγγίξει ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές.

Χθες ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 38 βαθμούς στην περιοχή της Θήβας, ενώ οι ασυνήθιστες για την εποχή θερμοκρασίες, συνοδεύονται και από αφρικανική σκόνη για τέταρτη φορά μέσα σε λίγους μήνες, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και τους κατοίκων των αστικών κέντρων.

Η κορύφωση της ζέστης προβλέπεται σήμερα και αύριο, οπότε και αναμένεται να καταγραφούν οι υψηλότερες τιμές της θερμοκρασίας, σε περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και Πελοποννήσου καθώς και της Κρήτης, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Σταδιακή αποκλιμάκωση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Πέμπτη, οπότε και θα επικρατήσουν ισχυροί βοριάδες, που την Παρασκευή στο Αιγαίο θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ.

Την διακύμανση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες περιγράφει σε ανάρτησή του ο Θόδωρος Κολυδάς επισημαίνοντας ότι η συννεφιά και η σκόνη συγκράτησαν την περαιτέρω άνοδο.

Βάσει όσων αναφέρει ο διευθυντής της ΕΜΥ, η Τρίτη και η Τετάρτη αναμένεται να είναι οι πλέον ζεστές ημέρες καθώς η θερμοκρασία θα κυμανθεί κατά τόπους μεταξύ 35 και 38 βαθμών. Αποκλιμάκωση αναμένεται από την Παρασκευή με το θερμόμετρο να υποχωρεί στους 35 βαθμούς Κελσίου καθώς θα επικρατήσουν οι βοριάδες.

Μαρουσάκης: «Oι επόμενες ημέρες θα κυλήσουν με αρκετή ζέστη»

Aπό την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, έκανε λόγο για «και καλά καύσωνα των επόμενων ημερών» σε ανάρτησή του. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι επόμενες ημέρες θα κυλήσουν με αρκετή ζέστη αλλά και αστάθεια το απόγευμα, με μια σταδιακή αποκλιμάκωση του καιρού από το απόγευμα της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος αναφέρει πως «ως σημαντική είδηση παίζει ο και καλά καύσωνας των επόμενων ημερών μιας και η θερμοκρασία θα φτάσει τοπικά τους 36° με 38° βαθμούς για κάποιες ώρες τη στιγμή που οι θερμοκρασίες τη νύχτα και νωρίς το πρωί πέφτουν σε πολλές περιοχές ακόμη και κάτω από τους 20°. Άραγε από τι κινδυνεύουν περισσότερο οι αγρότες μας από τη φυσιολογική για την εποχή ζέστη ή από το χαλάζι που μπορεί να πέσει ξαφνικά το απόγευμα;», διερωτάται μεταξύ άλλων.

Τσατραφύλλιας: Πού θα εκδηλωθούν τα πρώτα 40άρια

«’Με διαδοχικά κύματα ζέστης το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου»… Πολύ ζεστό αναμένεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου με τη θερμοκρασία να βρίσκεται κατά μέσο όρο 6 με 8 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Τα τελευταία χρόνια οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες του Ιουνίου από εξαίρεση φαίνεται να γίνεται κανόνας αν αναλογιστούμε ότι πάνω από 40 βαθμούς έφτασαν τα θερμόμετρα τον Ιούνιου τις χρονιές 2007, 2010, 2016, 2017, 2021. Πυκνώνουν δηλαδή οι χρονιές που ο Ιούνιος εκδηλώνει πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Το πρώτο κύμα ζέστης αναμένεται να κορυφωθεί αύριο Τρίτη 4/6 με τις υψηλότερες θερμοκρασίες (37 με 40 βαθμούς) να εκδηλώνονται στις εξής περιοχές: Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Αττική, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Πελοπόννησο.

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και την Τετάρτη ωστόσο την Πέμπτη το πρώτο κύμα ζέστης θα αποκλιμακωθεί για να έρθει ένα δεύτερο από το Σάββατο 8/6», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα