Εξατομικευμένα εμβόλια:Πόσο αποτελεσματικά είναι; Πότε θα έρθουν στην Ελλάδα; Ο Ευ. Φιλόπουλος απαντά στο libre

Εξατομικευμένα εμβόλια:Πόσο αποτελεσματικά είναι; Πότε θα έρθουν στην Ελλάδα; Ο Ευ. Φιλόπουλος απαντά στο libre

Χιλιάδες καρκινοπαθείς στην Αγγλία πρόκειται να έχουν πρόσβαση σε μία νέου τύπου θεραπεία που χρησιμοποιεί εξατομικευμένα εμβόλια για την καταπολέμηση τoυ καρκίνου. Ήδη τριάντα νοσοκομεία στη Βρετανία πρόκειται να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του καρκίνου. Γι’ αυτή την κλινική μελέτη μιλά στο libre o πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος και απαντά αν θα μπορούσαμε να δούμε και στην Ελλάδα εξατομικευμένα εμβόλια.

Ο 55χρονος Ελιοτ Φέμπβ (Elliot Pfebve)  είναι ο πρώτος ασθενής που υποβάλλεται σε θεραπεία με εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου (του εντέρου). Έκανε το εμβόλιο στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ.

«Είμαι ενθουσιασμένος. Έκανα κάποια έρευνα σχετικά με τη θεραπεία. Εάν είναι επιτυχής, τότε πρόκειται για ιατρική ανακάλυψη», είπε και πρόσθεσε: «Μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια ανθρώπους, ώστε να αποκτήσουν ελπίδα και ίσως να μην περάσουν όσα πέρασα εγώ».

Μετά την αρχική θεραπεία του, οι εξετάσεις του Έλιοτ έδειξαν ότι είχε ακόμη πυρήνες καρκινικού DNA, γεγονός που θέτει τους ασθενείς σε αυξημένο κίνδυνο υποτροπής. Αυτός ήταν ο λόγος που υπέγραψε να συμμετάσχει στη δοκιμή του ερευνητικού εμβολίου, το οποίο έχει κατασκευαστεί από τη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία BioNTech.

Τι είναι το εξατομικευμένο εμβόλιο;

«Είναι μία σειρά εξειδικευμένων εμβολίων για κάθε μορφή καρκίνου και για κάθε άνθρωπο. Είναι εξατομικευμένα και εξειδικευμένα εμβόλια που το χαρακτηριστικό τους είναι ότι στηρίζονται στην τεχνολογία mRNA, τη γνωστή τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε στην covid-19. Για χρόνια δουλευόταν για να χρησιμοποιηθεί ως ανοσοθεραπεία στον καρκίνο» αναφέρει αρχικά ο κ. Φιλόπουλος.

Δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τα εμβόλια, επισημαίνει πως αφορούν πολλές παθήσεις καρκίνου και δεν πρόκειται για οριστική μελέτη, αλλά κλινική.

«Ένα χαρακτηριστικό πλεονέκτημα είναι ότι οι Άγγλοι δε δίνουν την έρευνα σε ένα κέντρο, αλλά σε πολλά σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορεί κάθε Άγγλος να έχει τη δυνατότητα να εξεταστεί από τους ειδικούς και αν κριθεί κατάλληλος, να του χορηγηθεί το εμβόλιο. Εφόσον μαζευτεί ένας αριθμός περίπου 1500 και παραπάνω ασθενών, θα παρακολουθούνται για χρόνια, αν έχουν παρενέργειες, πόσα χρόνια θα ζήσουν κλπ».

«Αυτή η τεχνολογία βοηθά το ανοσοποιητικό να καταπολεμήσει πολλές μορφές καρκίνου, 12 με 14 μορφές και αφορά καρκινοπαθείς σε αρχικό ή μεταστατικό στάδιο ή να έχει υποτροπιάσει η νόσος» υπογραμμίζει ο γιατρός, επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται για εμβόλιο πρόληψης, αλλά θεραπείας/αντιμετώπισης. «Για να εγκριθεί κάποιος να του χορηγηθεί εμβόλιο υπάρχουν κριτήρια, πρέπει να κριθεί κατάλληλος, του πάιρνουν και υλικό από τον όγκο για να δουν αν ταιριάζει στη θεραπεία» εξηγεί.

  • Τα αποτελέσματα θα αρχίσουμε σταδιακά να τα βλέπουμε.

«Το βασικό στην ογκολογία είναι η συνολική επιβίωση, για πόσα χρόνια έζησε ο ασθενής με τη νόσο κι αν ξεπεράσει το προβλεπόμενο όριο ζωής» λέει και υπογραμμίζει πως «η ζωή των ασθενών, με καλή ποιότητα ζωής, επιμηκύνεται. Δεν είναι πια η επάρατη νόσος».

Να σημειωθεί πως ο καρκίνος είναι η δεύτερη πιο συχνή μη μεταδιδόμενη νόσος.

Ρωτήσαμε, τέλος, αν θα μπορούσαμε να δούμε και στην Ελλάδα εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου. «Θα μπορούσαμε» απάντησε.

  • Καταληκτικά, και μιλώντας για τα δωρεάν εμβόλια, ο κ. Φιλόπουλος σχολιάζει:

«Οταν μιλάμε για καρκίνο, πρέπει να πούμε πως δεν μπορεί ο καρκίνος να αντιμετωπιστεί με τα οικονομικά μέσα του μέσου ανθρώπου. Χωρίς δωρεάν σύστημα υγείας, ο καρκίνος δεν αντιμετωπίζεται. Ο καρκίνος διαλύει την οικογένεια και οικονομικά. Το δημόσιο σύστημα είναι όρος ουκ άνευ για την αντιμετώπιση του καρκίνου».

Σχετικά Άρθρα